Hyppää sisältöön

Kuka virittää ansoja maastopyöräilijöille Lahdessa? "Tarkoitus aiheuttaa onnettomuus"

Lahtelaiset luonnossaliikkujat ovat huolissaan Salpausselän ulkoilumaastoihin viritetyistä ansoista. Ulkoilureiteille on ilmestynyt viime viikkoina runsaasti isoja puun rankoja, jotka on jäljistä päätellen raahattu poluille.

Kuva: Saku Saaristo

Ulkoilijat ja pyöräilijät kummastelevat kevään aikana Salpausselän ulkoilureiteille ilmestyneitä oksakasoja ja järeitä puun runkoja. Puuta on kasattu esteiksi poluille ja kuntoreiteille, joilla liikkuu runsaasti kävelijöitä, juoksijoita ja maastopyöräilijöitä.

Salpausselän alue on erittäin mäkistä, joten vauhti poluilla voi kiihtyä huomattavasti. Maastopyöräilijät kokevat esteet vaarallisiksi, sillä puuta on kasattu esimerkiksi jyrkkien polkujen alle.

Pahimmillaan kuntopolut näyttävät esteradoilta, joilla puunrungoista pääsee ohi vain kiertämällä.

Tiirismaan ladun jäsen, aktiivinen hollolalainen maastopyöräilijä Tom Karppinen ihmettelee, miksi kukaan haluaisi tahallaan vaarantaa muiden ulkonaliikkujien turvallisuuden.

– Jäljistä näkee, että puunrankoja, jopa isohkoja kuusia on raahattu poluille metsästä.

Karppinen on siivonnut polkuja rangoista sitä mukaa, kun niitä on tullut polkiessa vastaan. Hänestä tekojen tahallisuuden puolesta puhuu sekin, että puut ilmestyvät nopeasti takaisin jo putsatuille polkuosuuksille. 

Saku Saaristo on lykkinyt kaikki ulkoillessa vastaantulleet rangat takaisin metsään. – Hiki tuli. On saanut olla melko riski ihminen, joka on hilannut ne väylille. Kuva: Saku Saaristo

– Ajoin alkuviikosta samaa polkua kuin viikonloppuna. Silloin pois heittämäni rangat olivat ilmestyneet taas takaisin samaan paikkaan.

Lahtelainen Saku Saaristo on tehnyt samanlaisia havaintoja kuin Karppinen. Saaristo liikkuu metsässä pyörällä ja jalan koiransa kanssa.

– Ensin ajattelin oksien ja rankojen tippuneen puista. Sitten tajusin, että ei helvetti, ne on hilattu tahallaan väylille. Maastossa näkyy raahausjälkiä ja painanteita.

Kuva: Saku Saaristo

Pyöräilijät: Vaarallista ja typerää

Luonnossaliikkujat huomauttavat, että poluille raahattu puuroju aiheuttaa vaaraa.

Veikkaan, että joku, kuka niitä sinne virittelee, on joutunut maastopyöräilijän yllättämäksi ja on siitä suivaantunut.

Sami Ehrukainen

Kokenut maastopyöräilijä on tottunut luonnon esteisiin, kiviin, juurakoihin ja puunrunkoihin, mutta varsinkin vasta-alkajalle yllättävät isot esteet voivat aiheuttaa onnettomuuden.

– Jos mäen alla on poikittain puu, on vaikea reagoida nopeasti. Siinä voi loukkaantua pahasti. Pidän ilkivaltaa vaarallisena ja typeränä tekona, Tom Karppinen sanoo.

Myös Saku Saaristo pitää ilkivaltaa järjettömänä.

– Yksikin runko oli asetettu poikittain ison mäen alaosaan. Selvästi tarkoitus aiheuttaa onnettomuus pyöräilijälle. Älyvapaata puuhaa. 

Tom Karppinen viskeli poluille heitellyt puut takaisin metsään. Parin päivän päästä ne olivat kuitenkin palanneet samalle polunpätkälle. Kuva: Tom Karppinen

Syy mietityttää

Jokamiehen oikeus antaa sekä pyöräilijälle että kävelijälle oikeuden liikkua metsässä.

Ulkoilijat ja pyöräilijät arvioivat, että Salpausselän puuesteiden taustalla saattaa olla tyytymättömyys siihen, että luonnossa on monenlaisia liikkujia.

Joka paikkaa emme voi jatkuvasti valvoa.

Arto Manninen

– Silkkaa kiusantekoa. Veikkaan, että joku, kuka niitä [puunrankoja] sinne virittelee, on joutunut maastopyöräilijän yllättämäksi ja on siitä suivaantunut, maastopyöräilyä harrastava Sami Ehrukainen arvioi.

Hänkin on bongannut pyörälenkeillään poluille raahattuja puunkappaleita.

Talvella risuja leviteltiin latu-urille

Lahden liikuntapalvelut on ongelmasta tietoinen ja lupaa mahdollisuuksien mukaan valvoa ulkoilualueita. Liikuntapalveluille on tullut huhtikuussa yksi ilmoitus Salpausselälle Tapanilan alueen kuntopoluille levitellyistä puunkappaleista.

Atte Nymanin pyöräreissulla iltahämärissä tuli vastaan yllätyksiä, isoja oksia ja karahkoja keskellä reittiä. Kuva: Atte Nyman

Liikuntapaikkamestari Arto Manninen ei halua arvioida, miksi ja miten puut ovat päätyneet keskelle polkuja ja väyliä. Hän ei pidä toimintaa suotavana.

Myös Manninen näkee puurojun aiheuttamat vaaranpaikat.

– Vaaran aiheuttaminen on vakava asia. Olemme luvanneet, että käymme paikalla ajelemassa. Joka paikkaa emme voi jatkuvasti valvoa.

Manninen toivoo, että ulkoilijat ilmoittaisivat edelleen kaupungille havainnoistaan, jotta vaarallisia paikkoja voidaan siivota puunkappaleista.

Liikuntapaikkamestarin mukaan ulkoilualueille kohdistuva ilkivalta ei ole tavatonta. Esimerkiksi kevättalvella latu-urille oli levitelty Lahdessa risuja.

– Kannattaisi miettiä tekojen seurauksia ja sitä, mitä voi sattua.

Kuva: Atte Nyman

Suosittelemme sinulle