Hyppää sisältöön

Jyväskyläläisyritys tuo bitcoin-automaatteja keskustoihin

Jyväskyläläinen Prasos Oy uskoo kiinnostuksen bitcoiniin kasvavan. Yritys tuo kryptovaluutta-automaatteja kaupunkikeskustoihin ja painaa valuuttaa jopa kolikoiksi.

Bitcoin-automaatti.
Kuva: Yle
Annika Rantanen

Jyväskyläläisyritys Prasos Oy tuo kryptovaluutta bitcoin-automaatteja keskustoihin. Omansa sai tällä viikolla Jyväskylän Tawastin kauppakeskus, lähiviikkoina uusin aukeaa Helsingin Malmille. Jo aiemmin automaatteja on ollut muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

– Pikkuhiljaa meillä alkaa olla automaatteja jokaisessa isossa kaupungissa ja ihan kunnon paikoilla. Nyt aktiivisena on kahdeksan automaattia, lähitulevaisuudessa määrä nousee kymmeneen, sanoo toimitusjohtaja Henry****Brade.

Bitcoin-automaatti on tyypillisesti nettivaluutan käteisvaihtoautomaatti, jolla voi ostaa käteisrahalla bitcoineja virtuaaliseen lompakkoonsa.

Bitcoin on tunnetuin virtuaalivaluutta, jota käytetään pääasiassa internetin välityksellä tehtävässä kaupankäynnissä – mitä virkaa siis on automaatilla?

– Tyypillisesti bitcoineja ostetaan toki netissä, automaatin kautta ostaminen tarjoaa taas ehkä enemmän yksityisyyttä, Brade luonnehtii.

Raha syntyy louhimalla

Tarkkoja lukuja automaattien käytöstä Brade ei paljasta. Hän vetoaa kilpailutekijöihin, sillä Suomessa bitcoin-automaatteja toimittaa toinenkin yritys.

– Vaihto on ollut koko ajan kyllä kasvussa, Brade sanoo.

Prasos Oy:ssä bittivaluuttaa on painettu myös oikeiksi kolikoiksi – tosin lähinnä keräilymielessä.

– Fyysisessä muodossa bitcoin on kolikko, johon sisältyy bitcoineja sisältävä virtuaalinen lompakko, Brade kertoo.

Enää ei voi sanoa, että se olisi mikään leikkiraha.

Henry Brade

Avoimeen lähdekoodiin perustuva bitcoin syntyi vuonna 2008, ja se laskettiin liikkeelle vuoden 2009 alussa. Bitcoinin ideologiaan kuuluu, että sitä ei hallitse mikään yksittäinen toimija, kuten keskuspankit euroa tai dollaria.

Valuutan anonyymiys on tuonut sen ympärille myös rikollista toimintaa.

Bitcoineja synnytetään "louhimalla" eli ratkomalla tietokoneella monimutkaisia yhtälöitä. Valuutan arvo määräytyy osakkeiden tapaan kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Bitcoinilla on arvioitu olevan Suomessa 20–40 000 käyttäjää, sama tuntuma on Bradellakin.

– Meidän palveluilla on ollut 30 000 käyttäjää, hän sanoo.

Kurssikehitys kielii kypsymisestä?

Bitcoinin käyttäjä toimii omalla riskillä, ja valuutan kurssi on heilahdellut rajustikin. Bitcoinien kokonaismäärä on rajattu 21 miljoonaan kappaleeseen. Nyt kierrossa on 15 miljoonaa bitcoinia. Bitstamp-sivuston mukaan valuutan kurssi oli tiistaina 466.63 dollaria.

– Bitcoinin kurssi määrittyy vapailla markkinoilla, ja koska se on nuori valuutta, sen arvo heiluu markkinoilla paljon vaikkapa euroa helpommin. Nyt kurssi on ollut selvässä nousussa, Brade sanoo.

– Mielestäni nousu kielii valuutan aikuistumisesta, vaikka onhan se vielä ihan teini-iässä. Enää ei voi kuitenkaan sanoa, että se olisi mikään leikkiraha, mitä siitä ehkä ajateltiin aiemmin, Brade toteaa.

Kovin tiuhaan bitcoinilla ei vielä reaalielämän kaupoissa kuitenkaan voi asioida – esimerkiksi Jyväskylässä niillä voi tällä haavaa maksaa ostoksensa teehuoneessa ja irkkupubissa.

Suosittelemme sinulle