Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Naiset innostuivat turvallisuudesta – valmiusharjoituksen suosituimmat kurssit täyttyivät minuuteissa

Naisten Valmiusliitto ry:n valtakunnallinen valmiusharjoitus pidetään syksyllä Kajaanissa. Harjoitus on niin suosittu, että jo ensimmäisen päivän aikana kurssit myytiin loppuun.

Valmiusharjoituksessa koulutettiin mm. katuturvallisuutta.
Kuva: Jussi Lindroos / Yle
Laura Tolonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Naisten Valmiusliitto ry järjestää valtakunnallisen naisille suunnatun valmiusharjoituksen syksyllä Kajaanissa. Ilmoittautuminen harjoitukseen avattiin maanantaina, ja naisten turvallisuus- ja varautumistaitoja vahvistavista kursseista koostuva harjoitus myytiin loppuun jo ensimmäisen päivän aikana. Tarjolla on enää jonotuspaikkoja.

– Uskon, että tämä kiinnostaa, koska varsinkin naiset haluavat olla aktiviisia toimijoita. He tahtovat osallistua ja kehittää taitojansa, ja varmasti nyt kun harjoitusten tunnettuus on kasvanut, yhä useampi haluaa päästä osalliseksi niistä, kertoo Naisten Valmiusliiton järjestösihteeri Veera Vanhanen.

Naisia kellumassa vedessä kelluntavarusteet yllä.
Vesiturvallisuuskurssilaisella täyttyy olla uimataito hallussa. Kuva: Naisten Valmiusliitto ry

Kurssien ikähaarukka on 15-vuotiaista aina 80-vuotiaisiin, kertoo Vanhanen. Kurssille on ilmoittautunut naisia niin pohjoisesta kuin kauempaakin.

Naisten Valmiusliitto on järjestänyt kursseja jo vuodesta 1998, mutta viimeisten parin vuoden aikana niiden suosio on kasvanut voimakkaasti. Vanhanen arvelee sen johtuvan sekä turvallisuustilanteeseen liittyvästä uutisoinnista että kurssien tutuksi tulemisesta laajemmalle yleisölle.

– Varmasti turvallisuustilanne vaikuttaa, mutta en usko, että tilanne on kuitenkaan niin radikaalisti muuttunut, että suosio johtuisi pelkästään siitä.

Vesiturvallisuuskurssi on paikallinen erikoisuus

Suosituimmat kurssit, jotka täyttyivät muutamissa minuuteissa, olivat Vesiturvallisuus, Katuturvallisuus ja Maastotaidot. Kaikkiaan harjoituksessa on 10 kurssivaihtoehtoa, joista jokainen osallistuja on valinnut yhden. Maastotaidot ja katuturvallisuus ovat vanhoja suosikkeja, mutta vesiturvallisuuskurssi on paikallinen erikoisuus, jota ei ole hetkeen järjestetty, kertoo Vanhanen.

– Ajatuksena on kehittää kurssilaisten toimintaa, jotta he osaisivat olla turvallisesti vesillä ja toimia hätätilanteessa. Teemme myös paljon käytännön harjoitteluja, joten pitää olla uimataitoinen, Vanhanen sanoo.

Uskon, että tämä kiinnostaa, koska varsinkin naiset haluavat olla aktiviisia toimijoita.

Veera Vanhanen

Katuturvallisuuskurssi sisältää muun muassa käytännön itsepuolustusta. Maastotaitokurssilla taas harjoitellaan erä- ja kansalaistaitoja. Hoikka 2016 -nimellä kulkeva harjoitus pidetään 23.–25.9. Kainuun prikaatissa.

Syksyn harjoitukseen mahtuu 400 naista, ja Hoikka 2016 on järjestyksessään 38. harjoitus. Toiminta ei ole sotilaallista, ja harjoituksiin voivat osallistua kaikki suomalaiset naiset.

Suosittelemme