Hyppää sisältöön

Puihin viritettyjä vaijereita ja lasia pururadoilla – lukijat kertovat kiusanteosta ulkoilualueilla

Muut ulkoilureiteillä liikkuvat saavat hermot kiristymään, kertovat Ylen lukijat. Luurit korvillaan kulkevat kävelijät eivät kuule muista menijöistä mitään, vauhdilla kulkevat pyöräilijät säikäyttävät ja irtokoirat pelottavat.

Mies juoksee metsässä.
Kuva: Yle
Hanna Lumme

Kuntopoluille puutukeista viritetyt ansat ovat herättäneet huomiota Lahdessa. Kysyimme Ylen lukijoilta, ovatko nämä havainneet ulkoilureiteillä ilkivaltaa omassa kotikaupungissaan.

– Samanlaisia tekoja harrastetaan täällä Turussa luontopoluilla, isoja puita ja oksia raahataan tukkeeksi. Kerran näin miehen niitä laittavan polulle koiraa ulkoiluttaessaan, enkä uskaltanut kysyä, miksi. Itse kävelen, mutta pyöräillessä vaarallista ajaa karahkoihin vauhdilla, Liisa-nimimerkki sanoo.

– Tuttua touhua Turussakin, kun harrastimme enduroa. Joku viritteli puiden väliin jopa vaijereita. Onneksi kukaan ei loukkaantunut saati kuollut. Pyörä kuitenkin hajosi, nimimerkki Kag/ka kirjoittaa.

– Maastojuoksijoiden tekemillä poluilla Lohjanharjulla pururadan tuntumassa on ollut tarkoituksella kaadettuja puita ainakin viisi vuotta. Puut ovat puukolla jyystetty poikki tai moottorisahalla kaadettu, joten kovin pienten poikien energianpurkauksista ei ole kyse, Lohjalainen sanoo.

Moni hiihtäjä intoutui kertomaan, millaista kiusantekoa ovat nähneet laduilla.

Joku viritteli puiden väliin jopa vaijereita.

Nimimerkki Kag/ka

– Yleisin harmi hiihtoladuilla ovat moottorikelkat, joita ainakin meillä päin liikkuu laduilla jatkuvasti. Osa kaivattaa tahallaan ladut pilalle, nimimerkki Paljon poluilla kirjoittaa ja jatkaa:

– Toinen on maastoautot, joilla kaivatetaan metsäpolut ja traktoriurat pyöräily- ja jalankulkukunnottomaan kuntoon. Vielä irrallaan juoksevat "kiltit, opetetut" rotukoirat tuovat oman vaaransa.

– Meidän lähihiihtoladulle oli viime talven loskakelillä rakennettu lumiukkoja sekä luistelu- että perinteisen uralle! Ja pitkään alamäkeen, jossa voi vauhti kiihtyä hetkellisesti jopa 55 km / h, oli rakennettu polven korkuinen koko latu-uran levyinen lumivalli, joka oli hyvin hankala havaita mäkeä laskiessa, Hiihtäjä sanoo.

Muut liikkujat ärsyttävät

Maastopyöräily ulkoilualueilla poiki runsasta kommentointia. Moni huomauttaa, ettei vaaraa saa aiheuttaa kenellekään.

Fiksuinta olisi maastopyöräilijöille oma reitti ihan kaikkien turvallisuuden takia.

Nimimerkki Eisenhauer

– Kuinka lujaa kävelijöitten kanssa yhteisellä reitillä oikein pyöräillään, jos oksia ei ehditä kiertää eikä jarrutella? Mitä jos mäen alla tai mutkan takana on rangan sijasta kävelijä, ehkä pieni lapsi? Olisiko pyöräilijöilllä aihetta katsoa peiliin, mitä vaaran aiheuttamiseen tulee? Näkökulma-nimimerkki sanoo.

– Fiksuinta olisi maastopyöräilijöille oma reitti ihan kaikkien turvallisuuden takia, kirjoittaa nimimerkki Eisenhauer.

– Maastopyöräilijällä on velvollisuus väistää hitaampiaan, kuten kaikilla ajoneuvoilla, Future Matters lisää.

Osa lukijoista huomauttaa, että metsissä ja muualla ulkona jokaisen on otettava muut kulkijat huomioon.

– Kävellen liikkuvan on syytä tiedostaa, että ympäristössä liikkuu muitakin. Omissa maailmoissaan on turvallisinta olla neljän seinän sisällä. Irti olevat koirat ovat omasta mielestäni kaikkein rasittavimpia, tai itseasiassa rasittavimpia ovat näiden koirien omistajat, Toinen näkökulma sanoo.

Aktiiviulkoilija-nimimerkki huomauttaa, että on turha väitellä siitä, kuka metsissä saa liikkua.

Sopu sijaa antaa, kun kaikki ottavat muut huomioon eivätkä ala osoittelemaan, kuka saa liikkua missä ja millä.

Nimimerkki Aktiiviulkoilija

– Sopu sijaa antaa, kun kaikki ottavat muut huomioon eivätkä ala osoittelemaan, kuka saa liikkua missä ja millä. Harvinaisen usein kävelijät menevät kuulokkeet korvilla pitkin katuja, siinä on ihan sama, mikä torvi pyörässä on.

Lahden metsäansat mietityttävät – esteitä mopoilijoille?

Lukijat pohtivat myös, miksi esimerkiksi Lahdessa kuntopoluille on ilmestynyt tahallisesti reiteille raahattuja puunrunkoja.

Olen olettanut, että ne on tarkoituksella pantu mopopoikien esteeksi.

Nimimerkki Koirakävelijä

– Mahtavatko Lahdessa olla ongelmana laittomat motoristit reiteillä? Joillain ulkoilualueilla tämä on pyritty estämään puomittamalla polkuja, mutta ei ole tultu ajateelleeksi, että samalla estetään pyöräily, Lasten kanssa metsään -nimimerkki sanoo.

– Sama ilmiö näkyy muuallakin, mutta olen olettanut, että ne on tarkoituksella pantu mopopoikien esteeksi. Tätä nykyä latupohjilla ja ulkoilureiteillä kulkee usein mopoautoja rivissä, Koirakävelijä sanoo.

Lasia pururadoilla, kaadettuja ulkohuusseja

Lukijoiden esimerkit kiusanteosta kotikunnissaan ovat helposti tunnistettavia. Samoja ongelmia on monessa paikassa.

Ilkivalta alentaa viihtyvyyttä, mutta on turhaa narinaa, että lihasvoimalla liikkuville olisi haittaa toisistaan.

Nimimerkki Kekomuurahainen

– Takavuosina havaitsin Espoon Kasavuoren alueella joitakin kohtia, joissa puru- tai karikeväylille oli levitetty rikottua lasiroinaa. Kohdat olivat sellaisia, joita moottorivoimaisilla laitteilla liikkuvat käyttivät erilaisiin temppuharjoituksiinsa, Stalingrad hans sanoo.

– Suurinta ilkivaltaa tekevät ne pikkuautoiijat, jotka "oikaisevat" metsärallina kevyenliikenteen väylillä ja metsissä. Toinen ryhmä ovat kaupunkien ja kuntien työajossa olevat traktorit, joilla kaahataan huoltotoimen nimissä pitkin kevyenliikenteen metsäteitä, Böö sanoo.

Myös paikkojen rikkominen harmittaa.

– Mikä riivatun vimma saa ihmisen repimään opasteet paikoiltaan tai vaikka kaatamaan puuceen? Entä veistelemään pöydät ja kaiteet tikkuisiksi ja rämän näköisiksi? Ei sellaista laavua tai kotaa, johon ei olisi töhritty tai kaiverrettu nimikirjoituksia, Kekomuurahainen sanoo ja jatkaa:

– Ilkivalta alentaa viihtyvyyttä, mutta on turhaa narinaa, että lihasvoimalla liikkuville olisi haittaa toisistaan. Ei pidä sitten mennä mihinkään reiteille, jos toiset liikkujat tuntuvat ahdistavilta.

Suosittelemme sinulle