Hyppää sisältöön

Mustavalkoinen ilmakuva avaa ikkunan menneeseen maailmaan

Ilmavalokuva pitää pintansa. Maassamme toimii monia yrityksiä, jotka kuvaavat esimerkiksi omakotitaloja, mökkejä, julkisia rakennuksia ja teollisuustiloja. Lisäksi myynnissä on edelleen miljoonia vanhoja kuvia, joissa maaseutu elää ja heinät ovat seipäillä.

Suomen Ilmakuva Oy:n myyntiedustaja Ilkka Lehtinen.
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Jouki Väinämö

Ilmavalokuvien kauppiaalla on jalat tukevasti maassa, kun hän rimpauttaa mahdollisen asiakkaan ovikelloa. Yrityksen arkistossa on yli 4 miljoonaa valokuvaa, joista reilu miljoona on mustavalkoisia.

Suomen Ilmakuva Oy:n myyntiedustaja Ilkka Lehtinen kiertää Itä-Suomea Keijo Kääriäisen ottamien mustavalkokuvien kanssa. Entinen hävittäjälentäjä Kääriäinen toimi yrittäjänä Lammilla ja kuvasi 1950-luvun lopulta alkaen vuosikymmeniä etenkin keskistä ja itäistä Suomea.

Keijo Kääriäisen lisäksi aikansa ilmakuvayrittäjiä olivat myös Veljekset Koistinen ja Maaseudun lentokuva.

– He kuvasivat eri puolilla Suomea. Koistinen pohjoisempana ja Maaseudun lentokuva länsirannikolla ja Etelä-Suomea, Ilkka Lehtinen kertoo.

Kadonnutta aikaa etsimässä

Kun kuva on yli 50 vuoden takaa, on kiinteistön nykyisen omistajan löytäminen usein salapoliisityötä. Entinen tila on saattanut vaihtaa omistajaa kerran, kaksi tai jopa kolmesti.

Ilkka Lehtinen suunnistaa vanhan kartan ja kuvien kanssa kylille, joissa moni "savu" on sammunut. Vanhoissa kuvissa olevia taloja on hankala tunnistaa, koska esimerkiksi hirsitalo on saanut lautavuorauksen ja pärekatto on kadonnut peltien alle. Ja maisema on muuttunut valtavasti.

Kysymällä ja kysymällä vaan.

Ilkka Lehtinen

– Kysymällä ja kysymällä vaan. Ja sieltä mistä vanhoja ihmisiä löytyy vielä kyliltä, niin sillä tavalla sitä pikku hiljaa saadaan niitä nimiä kartoitettua ja sitä mukaa asiakkaita, Heikkinen kertoo.

Kuvissa näkyvien maaseudun tilojen ja talojen nykyisistä omistajista isoin osa asuu kaupungeissa eri puolilla Suomea. 

Kertovat Suomen historiasta

Mustavalkoiset ilmakuvat kertovat menneestä ajasta, kulttuurista ja elämäntavasta. Useimmiten sydänkesällä, heinänteon aikaan otetut kuvat ovat nyt tilojen, kylänraittien ja mökkien historiaa.

Nehän on semmosia, sanotaan sukupolvitauluja.

Ilkka Lehtinen

– Kyllähän ne kertoo siitä Suomen historiasta, nimenomaan. Kun mennään tähän päivään, niin miten paljon on maisemat muuttuneet, Lehtinen kuvailee.

Mustavalkoisessa ilmakuvassa on suosittua retrohenkeä. Lehtisen mukaan vanha mustavalkoinen kiinnostaa nykyisin enemmän kuin vanha värikuva.

Kauppoja syntyy, vaikka mustavalkoiselle kuvalle tulee taulun koosta, pohjamateriaalista ja kehyksistä riippuen hintaa satoja euroja.  Isompi taulu maksaa 400-500 euroa.

– Se on niin kun jälkipolville. Nehän on semmosia, sanotaan sukupolvitauluja. Ne säilyy. Se on mustavalkoinen kuva, niin se on käytännössä ikuinen, myyntiedustaja Ilkka Lehtinen sanoo.

"Vanha talo näkkyy ylänurkassa"

Ilmavalokuva on tuttu näky monen suomalaisen kodin seinällä, näin myös Nurmelan tilalla Kontiolahden Puntarikoskella. Seppo Reinikainen asuu kotitilallaan, josta on otettu ilmakuva 1990-luvun alkupuolella. Maisemassa on paljon samaa, mutta myös muutoksia.

– Tuo vanha talo näkkyy tuolla ylänurkassa. Sitä ei oo ennee. Se on purettu pois.

Värillinen ilmavalokuva Nurmelan tilasta Kontiolahden Puntarikoskelta.
Seppo Reinikaisen kotitalo valmistui Kontiolahden Puntarikoskelle vuonna 1964. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Seppo Reinikaiselle kuva tuo mieleen lämpimiä ja mukavia muistoja. Hän oli itse nuorukaisena rakentamassa taloa, joka valmistui vuonna 1964.

– Hevosella ajettiin hiekkoo tuohon rakennuksen ympärille. Ja kun piäs uuteen talloon. Tuo vanha oli kylymä. Tässä oli lämmin. Oli vesijohdot ja sauna samassa rakennuksessa.

– Talavella ei tarvinnut savusaunaan mennä ja ruveta sinne lumihankeen tulia virittelemmään. Siellähän oli ulokona pata, Seppo Reinikainen muistelee.

Suosittelemme sinulle