Hyppää sisältöön

Korpimaakunnan kuvausbuumi jatkuu – elokuussa vuorossa ranskalainen lyhytelokuva

Kainuussa on tehty ja tehdään jatkossakin runsaasti elokuvatuotantoja. Maakunta houkuttaa elokuvan tekijöitä, sillä sieltä löytyvät niin maisemat kuin tarvittavia työntekijöitäkin.

Kuva: Alvi Pakarinen

Kainuussa alkaa olla jo normaali tilanne, että maakunnassa kuvataan elokuvaa. 1990-luvun lopun jälkeen Kainuussa on tehty jo lähemmäs 40 tuotantoa, ja monta uuttakin tuotantoa on jo tiedossa. Esimerkiksi elokuussa Kainuussa kuvataan kahden viikon ajan lyhytelokuvaa Doomed.

Doomed-elokuvan koekuvauksia pidettiin Kajaanissa keskiviikkona. Lyhytelokuvan ohjaaja Mikael Marignac halusi tehdä elokuvan nimenomaan Kajaanissa, koska hänen äitinsä on kaupungista kotoisin, ja Marignac on vieraillut usein Kajaanissa.

Ohjaaja on jo nyt tyytyväinen Kainuun ammattiopiston YritysAmikselta saamaansa apuun elokuvan teossa.

– Tapasin joulukuussa Marko Karvosen, joka on auttanut paljon. Täällä koulussa voitiin tehdä koekuvaukset, ja opiskelijat ovat auttamassa. Avun saaminen on hieno juttu, koska se helpottaa elokuvaprosessia.

Mielenkiintoinen juttu olisi olla mukana tämmöisessä.

Tapani Hyvönen

Ennen elokuuta Doomed-lyhytelokuvan tekijöiden on suunniteltava kuvauspaikat sekä etsittävä sopivat ihmiset eri tehtäviin. Kuvauspaikkoja Kainuusta löytyykin, toteaa Kainuun ammattiopiston kulttuurialan opettaja Karvonen.

– Pystymme tarjoamaan sellaista luontoa ja ympäristöä, mitä ei oikeastaan muualla ole. Kainuussa on se mitä elokuvan tekijät tarvitsevat. Tänne onkin tulossa monia projekteja, täytyy vain toivoa, etteivät ne mene kovin pahasti päällekkäin. Että saadaan ihmiset vuorotellen töihin, muuten saattaa tulla uupelo työntekijöistä.

Doomed on ranskalais-suomalainen yhteistuotanto, sillä sen tuottajana toimii Hélène Mitjavile Melocoton Films -tuotantoyhtiöstä sekä tuottaja Mika Ritalahti Silva Mysterium -tuotantoyhtiöstä.

Luonnollisia kainuulaisia

Doomed kertoo ohjaaja Mikael Marignacin mukaan nuoresta miehestä Juhosta, joka luulee tulevansa hulluksi. Hänen isänsä on skitsofreenikko, ja nuorella miehellä on ahdistus siitä, että hänestä tulee samanlainen. Pitkään Ranskassa asunut Juho lähtee Annan kanssa Suomeen tapaamaan sairasta isäänsä Arvoa.

Näyttelijöiden saamiseen Marignac on luottavainen. Hänen mukaansa henkilöiden tarvitsee vain olla luonnollisia kainuulaisia.

Doomed-lyhytelokuvan ohjaaja Mikael Marignac (toinen vas.) ja koekuvauksiin saapunut Tapani Hyvönen (oik.). Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

– Minulla on oma idea hahmosta, jotka olen itse kirjoittanut. Sitten katson onko ihminen samanlainen kuin oma ajatukseni. Jos hän on erilainen, mietin mitä uutta hän voisi tuoda elokuvaan. Katson ihmisiä, juttelen, aistin fiiliksiä ja sitten teen päätöksen.

Yksi koekuvauksiin tulleista oli Tapani Hyvönen, joka totesi tilanteen olleen erikoinen ja jännittävä.

– Olin ensimmäistä kertaa tällaisessa. Lyhyt kohtaus ilman vastanäyttelijää, mutta kenties olisi ollut helpompaa jos sellainen olisi ollut. Totta kai otan Matin, Juhon sedän, roolin vastaan, jos sitä tarjotaan. Mielenkiintoinen juttu olisi olla mukana tämmöisessä.

Suosittelemme sinulle