Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ehrnrootheilta paljastui oma veroparatiisitehdas – yhtiöllä ollut tiivis suhde Panaman Mossack Fonsecaan

Vaikutusvaltaiset suomalaissijoittajat Georg ja Henrik Ehrnrooth ovat hankkineet omistukseensa luxemburgilaisen yhtiön, joka on tehtaillut asiakkailleen yhtiöitä veroparatiiseihin eri puolille maailmaa. LWM palvelee myös suomalaisia talousvaikuttajia kuten Jorma Ollilaa ja Kari Stadighia. LWM:n yhteistyökumppanina oli pitkään lakitoimisto Mossack Fonseca, josta Panaman paperit vuodettiin. Yhtiön Ehrnrootheille myi ruotsalainen SEB-pankki, joka myöntää nyt, ettei toiminta enää täyttäisi sen arvoja.

Georg J. C. Ehrnrooth ja Henrik Ehrnrooth
Georg J. C. Ehrnrooth (vas.) ja Henrik Ehrnrooth hallinnoivat Luxemburgin kautta muun muassa mittavia omistuksiaan suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva ja Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten suursijoittajien Georg ja Henrik Ehrnroothin omistukseen muutama vuosi sitten siirtynyt luxemburgilainen LWM on perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin, käy ilmi Ylen tekemästä selvityksestä.

LWM tarjoaa asiakkaidensa yhtiöille erilaisia hallintopalveluita. Sen avulla hallinnoidaan vähintään satojen miljoonien eurojen arvosta suomalaisten varallisuutta, käy ilmi asiakasyritysten tilinpäätöksistä.

Alun perin ruotsalaisen SEB-pankin perustama LWM teki vuosien ajan yhteistyötä myös panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan kanssa. Viime vuosina tämä kumppanuus näyttää hiipuneen. Maailmalla kuohuntaa viime viikkoina aiheuttaneet Panaman paperit ovat peräisin nimenomaan Mossack Fonsecasta.

LWM on hankkinut tai perustanut yhtiöitä myös Suomen talouseliittiin kuuluville vaikuttajille – esimerkiksi Nokian entiselle toimitusjohtajalle Jorma Ollilalle, Sampo-konsernin johtajalle Kari Stadighille, pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larmalle ja Ehrnroothin suvulle. Ylen tavoittamat asiakkaat korostivat toimintansa laillisuutta, mutta kieltäytyivät haastatteluista.

Sisäpiirirekisteritietojen mukaan Ehrnroothit hankkivat LWM:n omistuksen itselleen kesällä 2014. Georg ja Henrik Ehrnrooth kuuluvat vauraaseen sukuun, joka on käyttänyt pitkään taloudellista valtaa Suomessa. Kaksikolla on merkittäviä omistuksia useissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä kuten muotitalo Marimekossa, sijoitus- ja varainhoitoyhtiö eQ:ssa ja konsulttiyhtiö Pöyryssä.

SEB: Toiminnan laillisuus ei riitä, verojen maksu kestävyyskysymys

Ylen MOT-ohjelma paljasti aiemmin huhtikuussa, että pohjoismaiden suurin pankki Nordea on auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja yhtiöitä veroparatiiseihin. SEB-pankki näyttää olleen vuonna 1999 perustetun LWM-yhtiönsä kautta vielä Nordeaakin aktiivisempi toimija veroparatiiseissa. 

Käytännössä LWM:n toiminta on samankaltaista kuin panamalaisen Mossack Fonsecan. LWM on perustanut  tai järjestänyt asiakkailleen yhtiöitä ainakin Luxemburgiin, Panamaan, Brittiläisille Neitsytsaarille ja piskuiseen Niuen saarivaltioon. Se tarjoaa asiakkailleen myös yhtiöiden hallintopalveluita.

SEB:n vastuullisuusjohtajan Gent Janssonin mukaan asiakkailla on ollut erilaisia syitä hallintayhtiöiden perustamiseen.

–  Kyse voi olla henkilökohtaisesta turvallisuudesta, jos ei vaikkapa halua mainostaa omaa varakkuuttaan. Luonnollisesti toiminnan takana on usein halu järjestää asiat niin, että verot maksetaan maassa, joissa verotus on verrattain matalaa. Siinä on toki piirteitä verosuunnittelusta, Jansson sanoo.

SEB myöntää nyt, että LWM:n toiminta ei enää täytä yrityksen nykyisiä arvokäsityksiä.

–  Se miten yritykset ja yksityishenkilöt täyttävät verovelvollisuutensa, alkaa olla jossain määrin kestävyyskysymys. Toiminnan on ehdottomasti oltava hyväksyttävää myös arvonäkökulmasta eikä vain siksi, että se on laillista. Juuri tästä syystä olisimme nykytilanteessa varmasti päätyneet siihen, että emme olisi perustaneet LWM:n kaltaista yritystä. Mehän teimmekin muutama vuosi sitten sen päätöksen, ettei toiminta jatku SEB:n omistuksessa, sanoo vastuullisuusjohtaja Gent Jansson.

“Emme halua auttaa luomaan mutkikkaita yritysrakenteita”

Jansson korostaa, että LWM:n hallinnoimat yhtiöt ovat toimineet lähinnä Euroopassa ja muiden valtioiden käyttö on ollut vähäistä.

– Kun myimme LWM:n, sen hallinnassa oli noin 350 omaisuudenhoitoyhtiötä. Yli 90 prosenttia niistä yhtiöistä sijaitsi Euroopassa.

Eurooppalaisten holding- eli omaisuudenhoitoyhtiöiden osalta valtaosin kyse on Luxemburgista, jota pidetään eurooppalaisena veroparatiisina. Jansson kiistää, että LWM:llä olisi ollut Mossack Fonsecan kaltaisia vakiintuneita yhteistyökumppaneita.

– Saimme eri asianajotoimistoista juridisia neuvontapalveluita koskien yhtiön perustamista Euroopan ulkopuolella.

Yle kävi läpi Luxemburgin kaupparekisterin tietoja vuosilta 1996–2016. Pelkästään sieltä löytyi lähes 450 yhtiötä, jotka LWM on perustanut tai joita se hallinnoi asiakkaittensa puolesta.

Valtaosassa näitä yhtiöitä todelliset omistajat ja edunsaajat jäävät pimentoon, kun kaupparekisterissä johtajiksi on merkitty LWM:n työntekijöitä. Esimerkiksi yhdellä johtajista eli Eric Leclercillä on ollut johdettavanaan satoja yhtiöitä. Toisin kuin Suomessa, Luxemburgin laki ei myöskään velvoita antamaan tietoa yhtiöiden omistajista.

SEB:n Janssonin mukaan pankki vaatii asiakkailtaan läpinäkyvyyttä.

–  Ei ole lainkaan meidän etumme mukaista, että asiakkailla on liian monimutkaisia yritysrakenteita, Jansson sanoo.

Ehrnroothit vaikenevat

Yle olisi halunnut kysyä Georg ja Henrik Ehrnroothilta muun muassa, miksi he hankkivat omistukseensa LWM:n ja mitä he ajattelevat yhtiön toimintatavoista. He kieltäytyivät antamasta Ylelle haastattelua tai vastaamasta kysymyksiin edes sähköpostitse.

“En ole tavoitettavissa haastattelua varten”, totesi Georg Ehrnrooth tekstiviestissään.

Georg Ehrnrooth on LWM:n hallituksen puheenjohtaja. Sen toimitusjohtaja, satoja LWM:n asiakkaiden yrityksiä johtava Eric Leclerc ei myöskään suostunut vastaamaan Ylen kysymyksiin.

“Ammattisalaisuus koskee kaikkia asiakkaitamme, oli kyse sitten yksityishenkilöistä tai yhtiöistä. Lukuun ottamatta lain vaatimuksia ei ole ammattimaista keskustella asiakkaiden asioista millään tavoin”, Leclerc vastasi sähköpostitse.

Hän totesi lisäksi, että yhtiön nykyiset omistajat eli Ehrnroothit eivät voi kommentoida millään tavoin LWM:n toimintaa aikaisemman omistajan eli SEB:n aikana.

Ruotsin upporikkailla Wallenbergeilla tiivit välit Ehrnrootheihin

LWM:n suurin asiakasryhmä ovat Ylen selvityksen perusteella ruotsalaiset, mutta ainakin yli 20 sen hallinnoiman yhtiön omistajina on suomalaisia. Noin puolessa niistä omistajina ovat Georg ja Henrik Ehrnrooth.

Ruotsalainen SEB on merkittävä rahoitus- ja omaisuudenhoitopalveluiden tarjoaja Pohjoismaissa. SEB:n suurin omistaja on Ruotsin vaikutusvaltaisimpana pidetty Wallenbergien suku.

Wallenbergeilla on puolestaan tiiviit liikesuhteet Ehrnrootheihin.  Nämä kaksi taloussukua ovat muun muassa hallinnoineet yhteisen omaisuudenhoitoyhtiön kautta omistuksiaan konepajayhtiö Wärtsilässä.

Suosittelemme sinulle