Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Näin Harakan ja Toivakan kiista on edennyt: Katso täältä kuka sanoi ja mitä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) pyysi tänään torstaina MTV3:n Huomenta Suomessa anteeksi harhaanjohtavaa lausuntoaan, joka koski hänen perheyrityksensä Belgiaan perustamaa holdingyhtiötä. Kokosimme alle Toivakan yritysjärjestelyjä koskevan jupakan käänteet.

Timo Harakka ja Lenita Toivakka
Timo Harakka ja Lenita Toivakka Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP /Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Uutiset kertoi viime vuoden marraskussa, että ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) oli ennen ministerikauttaan mukana järjestämässä mikkeliläisen kauppakeskuksen omistuksia Belgiaan perheensä holdingyhtiölle.

Toivakka myönsi tuolloin, että holdingyhtiö perustettiin osittain verosuunnittelun takia. Hän kuitenkin korosti, että mitään lainvastaista ei tehty. Toivakka huomautti, että ei ollut itse millään tavalla mukana yhtiön operatiivisessa toiminnassa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi tuolloin, että ei pidä Toivakan omistuksia belgialaisessa holding-yhtiössä ongelmana.

Eduskunta 26.4.

Toivakan yritysjärjestelyt nousivat uudelleen julkisuuteen pitkän hiljaisuuden jälkeen viime tiistaina.SDP:n kansanedustaja Timo Harakkanosti asian esiin, kun eduskunnassa keskusteltiin Panama-paljastusten innoittamana veronkierron ja verovälttelyn kitkemisestä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) syytti SDP:n kansanedustajaa Timo Harakkaa valehtelusta eduskunnassa.

Harakka sanoi puheenvuorossaan keskustan nostaneen kovan metelin siitä, että korkovähennyslakiin jäi kiinteistöyhtiöiden mentävä porsaanreikä, kun se tehtiin vuonna 2012. Harakan mukaan keskusta ei kuitenkaan tukkinut porsaanreikää noustuaan valtaan.

– Ministeri Toivakkahan todisti sen olemassaolon perustamalla kiinteistösijoitusyhtiön Belgiaan, Harakka sanoi.

Tuohtunut Toivakka pyysi itselleen puheenvuoron, ja syytti Harakkaa valehtelusta kahteen kertaan.

– Puhemies, haluan sanoa, että edustaja Harakka valehtelee täällä salissa. Ministeri Toivakka ei ole ollut mukana perustamassa minkäänlaista kiinteistöyhtiötä. Kyseessä on järjestely, jonka 90 vuotta vanha perheyhtiö on tehnyt mahdollisen kaupan toteutuessa, joka ei ole koskaan toteutunut, Toivakka sanoi.

Toivakka huomautti, että hänen perheyhtiönsä on aina maksanut veronsa Suomeen.

– Minä henkilökohtaisesti en ole ollut minkäänlaisissa järjestelyissä mukana. Kyllä, minulla on kahden prosentin omistus kyseisestä yhtiöstä, mutta en ole operatiivisessa toiminnassa mukana. En ole myöskään ollut perustamassa minkäänlaista yhtiötä. Pyydän, että tarkistatte faktat ennen kuin valehtelette täällä salissa, Toivakka jatkoi.

A-Studio 27.4.

Kiista jatkui eilen keskiviikkonaYlen A-Studiossa, kun Harakka esitti epäilyksen, että Toivakka olisi harhauttanut eduskuntaa.

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka nosti A-studiossa esiin epäilyksensä, että ministeri Lenita Toivakka (kok.) olisi harhauttanut eduskuntaa eilen kieltäessään osallisuutensa belgialaisyhtiön perustamiseen.

– Lenita Toivakka perusti tällaisen - kuten hän itse myönsi - verosuunnitteluyhtiön Belgiaan. Hän oli sen yhtiön hallituksen jäsen, joka perusti tämän yhtiön. Suomen osakeyhtiölain mukaan hän on silloin vastuussa siitä, että tällainen yhtiö on perustettu, Harakka perusteli.

Harakka otti lähetyksessä povitaskustaan paperinipun, jonka hän sanoi todistavan, että Toivakka on vastuussa siitä, että belgialaisyhtiö perustettiin. Harakka toivoi, että asiaa ei haudata.

– Minulle riittäisi se, että sen sijaan että minut leimataan valehtelijaksi niin tunnustetaan, että minä olen puhunut totta ja että tämä henkilö joka leimasi minut valehtelijaksi ei ole puhunut totta, Harakka sanoi.

MTV3:n Huomenta Suomi 28.4.

Tänään torstaina Lenita Toivakka myönsi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa johtaneensa puheillaan harhaan. Hän myönsi olleensa juridisessa vastuussa yrityksen toiminnasta istuessaan sen hallituksessa.

– Pyydän anteeksi, jos olen johtanut harhaan tällä roolillani sanomalla, että en ole ollut mukana, koska tietenkin, kun asiaa katsotaan juridisessa mielessä, olin yhtiön hallituksen jäsen ja vastuussa kaikesta toiminnasta, Toivakka sanoi.

– Olen pahoillani ja pyydän anteeksi, että olen johtanut tällä lauseella harhaan, hän toisti.

Toivakka kuitenkin korosti edelleen, että ei ole ollut mukana perheyhtiönsä operatiivisessa toiminnassa eikä aktiivisesti perustamassa belgialaisyhtiötä.

Toivakka sanoi myös pyytäneensä Timo Harakalta anteeksi sitä, että käytti sopimatonta sanaa eduskunnassa. Valehtelusta syyttäminen on eduskunnan etiketin vastaista.

Suosittelemme