Hyppää sisältöön

Kritiikin Kannukset -palkinto saamelaiselle taiteilijaryhmä Suohpanterrorille

Suohpanterror käyttää julistetaidetta ja performanssia kiinnittääkseen huomion Suomen alkuperäiskansan saamelaisten asemaan. Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla.

Suohpanterror
Kuva: Suohpanterror
Martta Alajärvi

Suomen arvostelijain liitto ry. SARV myöntää tänä vuonna Kritiikin Kannukset anonyymille taiteilijaryhmä Suohpanterrorille.

– Vuodesta 2012 toiminut saamelaistaiteilijoiden ryhmä on murtautunut lyhyessä ajassa suuren yleisön tietoisuuteen ja taidemaailman arvostetuksi toimijaksi, SARV toteaa tiedotteessaan.

"Suohpanterror käyttää taiteen kieltä iskevästi ja taiten"

Pääasiassa Saamenmaalta toimiva nuorten kuvataiteilijoiden kollektiivi on ennen kaikkea aktivistiryhmä.

Suohpanterror käyttää julistetaidetta ja performanssia kiinnittääkseen huomion Suomen alkuperäiskansan saamelaisten asemaan.

Suohpanterror Blow up North
Kuva: Mainoskupla

Suohpanterrorin taidetta on nähty muun muassa Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä Helsingin Taidehallissa.

– Suohpanterror käyttää taiteen kieltä iskevästi ja taiten. Suohpanterror, eli suopunkiterrori, viittaa saamelaiskulttuurin ja sen puolesta tehtävään aktivismiin. Ryhmän julistetaiteessa yhdistyvät taiteen historian ikonit ja populaarikulttuurin kuvasto dokumentaarisiin aiheisiin.

Kritisoivat Suomen alkuperäiskansapolitiikkaa

Suohpanterror-ryhmä on kritisoinut muun muassa Saamenmaan luonnonvarojen riistoa, saamelaiskulttuurin kaupallistamista ja omimista sekä alkuperäiskansan näkökulman sivuuttamista poliittisessa päätöksenteossa taiteilijoiden näkökulmasta.

Se on puhunut alkuperäiskansaan kohdistuvasta rasismista ja saamelaisten oikeudesta kulttuuriin ja saamelaiseen identiteettiin.

problem solved suohpanterror
Kuva: Suohpanterror.

Suohpanterror on kiinnittänyt huomiota myös siihen, kuinka Suomi ei ole ratifioinut alkuperäis- ja heimokansojen asemaa koskevaa kansainvälistä ILO 169 -sopimusta.

– Suohpanterror-taiteilijaryhmän erityisiin ansioihin kuuluu julkisen tilan innovatiivinen käyttö. Ryhmä on hyödyntänyt erityisen taitavasti internetiä ja sosiaalista mediaa julkisessa tilassa tapahtuvan taiteen areenana. Näin Suohpanterror on kuulunut kirkkaana äänenä myös perinteisten taideinstituutioiden ulkopuolella, palkinnon myöntäjät kertovat.

Suohpanterror on kaikkien aikojen ensimmäinen Kritiikin Kannukset saava anonyymi taiteilijaryhmä.

Kritiikin Kannuksilla muistetaan nuoria ja nousevia taiteilijoita

Vuonna 1961 perustettu Kritiikin Kannukset -palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle luovalle tai esittävälle taiteilijalle tai taiteilijaryhmälle ansiokkaasta suorituksesta jollakin taiteen alalla.

Palkinto annetaan tunnustuksena parhaasta vuoden aikana tapahtuneesta taiteellisesta läpimurrosta tai siihen verrattavasta suorituksesta lähinnä nuorille taiteilijoille.

Palkintolautakuntaan 2015–2016 kuuluivat puheenjohtajana Harri Kuusisaari, varapuheenjohtajana Sini Mononen, jäsenet Ansa Aarnio, Heikki Jokinen, Mervi Kantokorpi, Maaria Niemi, Hannu Saha, Antti Suvanto ja Matti Tuomela. Lautakunnan sihteerinä toimi SARVin vs. toiminnanjohtaja Minna Juhala.

Suosittelemme sinulle