Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pikkukaupungin poliisi selvisi myrskyn silmästä – Tornion järjestelykeskus yhä malliesimerkki maailmalla

Pohjoisen pikkukaupunki Tornio joutui viime syksynä täysin uuteen tilanteeseen turvapaikanhakijakriisin vuoksi. Uransa haastavimpaan koitokseen joutui rikoskomisario Janne Koskela, joka sai järjestelykeskuksen vastuulleen.

Janne Koskela
Rikoskomisario Janne Koskela vastasi viime syksynä järjestelykeskuksen toiminnasta sekä tehostetusta ulkomaalaisvalvonnasta. Vilkkaimpina päivinä Ruotsista saapui Tornioon 650 turvapaikanhakijaa. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle
Karoliina Marttala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun turvapaikanhakijatilanne oli vilkkaimmillaan viime syksynä, päätettiin Tornioon perustaa järjestelykeskus. Torniossa luotiin jotain aivan uutta – missään muualla Euroopassa järjestelykeskuksia ei ollut. 

Järjestelykeskuksen toiminnasta ja tehostetusta ulkomaalaisvalvonnasta määrättiin vastaamaan Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Janne Koskela.

– Muutaman päivän ajan tehtiin valmistelevia töitä ennen kuin kaupunginvaltuusto hyväksyi järjestelykeskuksen perustamisen kaupunkiin. Sen jälkeen linjastot saatiin muutaman päivän aikana siihen pisteeseen, että toiminta voitiin aloittaa, Koskela kertaa.

Vilkkaimpina päivinä Tornioon saapui 650 turvapaikanhakijaa. Järjestelykeskuksessa maahan tulijat rekisteröitiin. Puhuttelun ja sormenjälkien ottamisen jälkeen turvapaikkaan oikeutetut kuljetettiin vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

Jälkikäteen on hyvä fiilistellä

Järjestelykeskuksen perustamisen ansiosta hallitsematon maahantulo saatiin pysäytettyä. Koskela myöntää, että järjestelykeskuksen saaminen toimintaan oli vaativa, mutta antoisa koitos.

Päätettiin, että järjestelykeskus avaa ovensa kuten oli sovittu. Näin jälkikäteen on hieno muistella ja jopa fiilistellä, että siinä onnistuttiin.

Janne Koskela

– Olihan se alkuvaihe melkoista rallia. Järjestelykeskuksen perustamisessa olleen valmiusryhmän kanssa on muisteltu jälkikäteen, miten aamuvarhaisella aloiteltiin ja yömyöhälle paukuteltiin.

– Silloin ei tunteja laskettu, vaan tehtiin se, että pysyttiin meille asetetussa aikataulussa. Kyllä sitä vain hetkellisesti pystyy joustamaan ja venymään tosi paljon, Koskela toteaa.

Koskela kertoo, että valmiusryhmän yhteenkuuluvuuden tunne oli alusta alkaen voimakas. Porukka sitoutui vahvasti siihen, että "tehdään tästä meidän juttu".

–  Päätettiin, että järjestelykeskus avaa ovensa kuten oli sovittu. Näin jälkikäteen on hieno muistella ja jopa fiilistellä, että siinä onnistuttiin.

Janne Koskela
Tornion järjestelykeskus on yhä valmiustilassa siltä varalta, että laajamittainen maahantulo jatkuu kesällä. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Janne Koskela iloitsee siitä, että on saanut olla luomassa jotakin ihan uutta.

 – Porukan kanssa on puhuttu, että se on varmaan ollut se yksi  asia, joka on antanut voimaa – oltiin tekemässä uutta.

Tahtomattaankin parrasvaloissa

Koskela henkilöityi turvapaikanhakijakriisin ja järjestelykeskuksen viranomaiskasvoksi. Pikkukaupungin poliisi oli yhtäkkiä sekä valtakunnallisen että kansainvälisen median mielenkiinnon kohde.

– Tilanne kehittyi nopeasti, siinä vain mentiin mukana ja tehtiin päivän mukana eteen tulevat asiat mahdollisimman hyvällä tavalla. Toisaalta oli hyvä, että tilanne oli niin nopea ja normaalista poikkeava. Siinä ei ehtinyt miettiä tai jännittää. Sitä mentiin vain hetkessä mukana, Koskela kuvaa.

Janne Koskela
Koskela pohtii syksyn olleen opettavainen. Hänen mukaansa oppia on tullut niin paljon, että sitä on vaikea pukea sanoiksi Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

– Ehkä se on osa poliisityön rikkautta, että aamulla ei tiedä, mitä päivä pitää sisällään.

Koskela kiittelee tietoista valintaa tiedotuslinjan avoimuudesta. Niiin negatiivisista kuin positiivisistakin asioista tiedotettiin avoimesti.

– Ongelmatkin tuotiin esiin. Ehkä valittu linja on auttanut sitäkin, että esimerkiksi somessa ei ole ollut niin paljoa negatiivista palautetta, kun asiassa on menty avoimin kortein, Koskela pohdiskelee.

Työtunteja yllin kyllin

Koskela myöntää, että syksy oli äärimmäisen hektistä aikaa. Mies hoiti järjestelykeskuksen ja tehostetun ulkomaalaisvalvonnan oman päätoimensa ohella. Töitä tuntui olevan vuorokaudet läpeensä.

– Hektisimmät ajanjaksot olivat tietenkin hyvin vilkkaita, tunteja tuli paljon.

Kyllä tässä on saanut oppia niin paljon, että siitä on helppo ammentaa vielä vuosienkin päästä.

Janne Koskela

Kahden lapsen isä ei ehtinyt kotona aikaa juuri viettää. Lasten harrastuksiin viennit ja muut arkipäivän asiat olivat pitkälti vaimon kontolla.

– Kotiväelle pitää nostaa hattua, että se antoi mahdollisuuden keskittyä työhön näin hyvin, Koskela antaa kiitosta vaimolleen.

Turvapaikanhakijoiden tulon tyrehtyminen on luonnollisesti tarkoittanut myös Koskelan elämän rauhoittumista. Nyt on ollut aikaa käydä läpi syksyn aikana työpöydälle kertyneet jutut.

– Onhan se tietenkin ollut hyvä palata siihen normaaliin arkirytmiin. Osaltaan syvä huokaus, että tilanne on ainakin hetkeksi helpottanut.

– Toisaalta, olihan siinä hetkisessä ajassa omat hyvät puolensakin, koska onnistumisen tunteita oli paljon, Koskela lisää.

Janne Koskela
Järjestelykeskuksessa eletään tällä hetkellä hiljaiseloa. Kuva: Karoliina Haapakoski / Yle

Syksy oppia täynnä

Koskela kiittelee syksyn olleen kuitenkin opettavainen. Hänen mukaansa oppia on tullut niin paljon, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Oppia on tullut muun muassa yhteistyöstä, eri käytännöistä, vastuunjakamisesta eri toimijoille ja tilannekuvan muodostamisesta.

– Kyllä tässä on saanut oppia niin paljon, että siitä on helppo ammentaa vielä vuosienkin päästä.

Koskela tähdentää, että järjestelykeskus ei ole kenenkään yksittäisen aikaansaannos, vaan kokonaistuotos hyvästä yhteistyöstä.

– Ja nimenomaan siitä, että kaikilla on ollut yhteinen päämäärä, jonka eteen on tehty paljon työtä.

Syksyn raskaudesta huolimatta Koskela sanoo, että lähtisi ehdottomasti uudestaan mukaan järjestelykeskuksen toiminnan pyörittämiseen.

– Kyllä tämä kokonaisuudessaan on ollut niin hyvä kokemus sekä oppimisen paikka ja pitkästä aikaa yksi semmoinen asiakokonaisuus, mikä on nostattaut poliisin arvostusta kansalaisten keskuudessa.

**Janne Koskela Radio Suomen sunnuntaivieraana 1.5.2016 kello 15.03.**

Suosittelemme sinulle