Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tuomioja Nato-selvityksestä: Kadunmies saa samat asiat selville googlaamalla

Entiset ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Ilkka Kanerva (kok.) odottavat iltapäivällä julkaistavalta Nato-selvitykseltä erityisesti katsausta Suomen ja Ruotsin välisiin suhteisiin.

Politiikan avokonttori: Uosukaisen pöydässä ex-ulkoministerit Ilkka Kanerva ja Erkki Tuomioja
Jussi Virkkunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään julkaistava Nato-selvitys on tehty poliittista syistä, sanoo SDP:n kansanedustaja ja pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja. Tuomiojan mukaan erityisesti kokoomus on halunnut selvityksen Suomen suhteesta Natoon.

Tavalliselle kaduntallaajallekaan ei selvityksessä Tuomiojan oletuksen mukaan ole mitään ihmeellistä.

– Ei siinä hänelläkään ole mitään, mitä ei suurin piirtein googlaamalla saisi selville. Näin oletan, Tuomioja sanoi Ylen Politiikan avokonttori -ohjelmassa.

Tuomioja ennusti, että sekä Naton kannattajat että vastustajat tulevat käyttämään selvitystä omiin tarkoituksiinsa riippumatta sen sisällöstä. Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) näki selvityksen luonteen hieman eri tavalla.

– Minä näen tämän vähemmän kärjekkäästi kuin kollega (Tuomioja). Minun käsitykseni mukaan tässä on nyt niin paljon uusia elementtejä ilmassa, että minusta on hyvä tehdä päivitys Suomen turvallisuuspolitiikan merkeissä siltä osin, mikä liittyy Natoon, Kanerva vastasi.

Molemmat ex-ulkoministeri pitävät selvänä, että Nato-selvityksessä tullaan käsittelemään Suomen ja Ruotsin yhteistyötä. Tuomioja huomautti, että maiden välinen yhteistyö on koko ajan tiivistynyt.

Lavrovin lausunnoista erimielisyyttä

Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen nosti esiin Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kommentit ruotsalaisessa Dagens Nyheter -lehdessä. Lavrov sanoi, että Ruotsin liittyminen Natoon johtaisi Venäjän sotilaallisiin vastatoimiin.

– Jos ihan rauhallisesti katsotaan, minusta tässäkään lausunnossa ei ole mitään uutta. Minusta se ei sinänsä sisällä uhkausta. Se sisältää sen, että jos he katsovat, että heidän rajoilleen tuodaan aggressiivinen, vihamielinen liittokunta, niin he varustautuvat sitten, Tuomioja sanoi.

Kanervan mukaan Lavrovin lausunto poikkeaa merkittävällä tavalla suomalaisesta kulttuurista.

– Ulkopoliittinen johto Suomessa tuskin koskaan sanoisi, että tulee sotilaallisia toimenpiteitä. Pidän tätä siinä lausunnossa erikoisena, Kaneva huomautti.

Kiinnitä katseesi

Kanerva sanoi toivovansa, että Nato-selvityksestä löytyy vahvistusta Suomen ja Ruotsin yhteistyölle ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Suomi ja Ruotsi ovat paketissa toisiinsa nähden näissä asioissa.

Tuomioja oli Kanervan kanssa samoilla linjoilla.

– Uskon, että puolin ja toisin ajatellaan, että me emme halua tehdä toisistamme riippumattomia, emmekä erilaisia ratkaisuja, Tuomioja sanoi.

Suosittelemme