Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vieraista meristä Itämereen löytänyt kala valtaa alaa Suomessa – "Aggressiivinen etenkin kutuaikaan"

Mustatäplätokosta tehtiin ensimmäinen havainto Suomessa noin kymmenen vuotta sitten. Viime vuosina se on levinnyt Itämeren kaikkiin altaisiin.

Uusia kalatulokkaita voi nähdä läheltä Kotkan Maretariumissa. Videolla näkyvät mustatäplätokko, hopearuutana ja sinisampi.
Niklas Joki
Avaa Yle-sovelluksessa

Mustatäplätokko on levinnyt laajalle Itämeressä viime vuosina. Suomen Ympäristökeskuksesta kerrotaan, että mustatäplätokosta tehtiin Suomessa ensimmäinen havainto Paraisilla vuonna 2005. Seuraavaa havaintoa saatiin odotella aina vuoteen 2009, jolloin vieraslaji nähtiin Helsingin Katajanokalla. Vuonna 2011 tehtiin hyvin pohjoinen havainto, kun mustatäplätokko nähtiin Raahessa.

– Mustatäplätokko on levinnyt lähes koko Itämereen. Sitä on löydetty kaikista altaista, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Riikka Puntila kertoo.

Puntila pitää mahdollisena, että mustatäplätokko tulee syrjäyttämään muita lajeja. Paikoin Itämerta ja Amerikan suurilla järvillä on jo huomattu, että muut lajit ovat vähentyneet mustatäplätokon esiintymisalueilla.

– Mustatäplätokko on aggressiivinen etenkin kutuaikaan. Se kutee koko kesän ja ainakin silloin kutualueilla voi olla vähemmän muita kaloja, Puntila sanoo.

Ei arkaile kutea

Kotkan akvaariotalo Maretariumiin saatiin mustatäplätokko vuonna 2009. Myöhemmin Maretariumiin hankittiin lajista myös pariskunta. Altaaseen päästyään pariskunta aloitti välittömästi lisääntymispuuhat.

– Ne aloittivat heti kutemaan. Yleensä kun kalat tuodaan altaaseen, menee useampi päivä ennen kuin ne ottavat elinympäristön omakseen ja alkavat syödä. Voi mennä useampi vuosi ennen kuin kalat alkavat kutea. Nämä mustatäplätokot alkavat kutea heti myös silloin, kun ne siirtää uuteen altaaseen, kertoo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Mustatäplätokkojen häijynoloinen luonne on huomattu myös Maretariumissa. Koiras puolustaa agressiivisesti pesäpaikkaa ja poikasia muilta kaloilta.

– Aika näyttää, tuleeko siitä ravintoa muille kaloille vai onko se tehokas syömään muiden kalojen poikasia, Saukkonen tuumaa.

Leviäminen yhteydessä laivaliikenteeseen

Mustatäplätokko on kotoisin Kaspianmereltä ja Mustaltamereltä. Sen epäillään tulleen Itämereen laivojen vesipainolastissa. Ensimmäinen havainto Itämerellä tehtiin Puolassa vuonna 1990. Riikka Puntila kertoo, että vieraslaji on todennäköisesti jatkanut leviämistään Itämeressä laivaliikenteen avulla.

– Tutkimme leviämistä viime vuonna ja lajia löytyi usein satamien läheltä. Eniten sitä esiintyy Kotkan ja Rauman välisilllä rannikoilla, Puntila sanoo.

Mustatäplätokkoa ei ole toistaiseksi otettu Suomen ympäristökeskuksen erityistarkkailuun. Ympäristökeskus pyytää kuitenkin ilmoittamaan havainnoista, jotta vieraslajin levinneisyydestä pystytään kartalla.

Pohjassa uiva mustatäplätokko kilpailee Suomessa ravinnosta muun muassa kampelan kanssa. Etelä-Suomen merikalastajien toiminnanjohtaja Teemu Tast sanoo olevansa huolestunut uudesta tulokkaasta. Niitä ei hänen mukaansa ole kuitenkaan vielä riesaksi asti.

Suosittelemme