Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne olisi toivonut tänään julkaistulta Nato-raportilta pitempää perspektiiviä. Rinne sanoo kuitenkin olevansa tyytyväinen moniin selvityksen linjauksiin.
– Sinällään on tärkeää, että siinä todetaan se, että merkitsisi merkittävää paradigman muutosta ja käännekohtaa Suomen ulko- ja turvallisuupolitiikan linjoille, jos päätettäisiin liittyä Natoon, Rinne muotoili.
Selvityksellä ei Rinteen mukaan ole vaikutusta sosiaalidemokraattien linjaukseen Suomen Nato-jäsenyyteen.
Keskustan eduskuntaryhmän johtaja Matti Vanhanen oli myös tyytyväinen selvitykseen.
– Minusta analyysi on oikea on siinä, että parhaan tuloksen Suomi ja Ruotsi saavat siitä, että joko pysymme yhdessä Naton ulkopuolella tai jos liitymme, tekisimme sen molemmat, keskustan presidenttiehdokkuttaa tavoitteleva Vanhanen lausui.
Vanhanen muistutti, että viime kädessä molemmat maat joutuvat tekemään päätöksen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä itse.
Stubb: Ei mielipide, vaan faktapohjainen selvitys
Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan selvitys on arvokas lisä suomalaiseen Nato-keskusteluun.
– Se ei ole mielipide, vaan se on faktapohjainen selvitys. Se tuo esiin uusia ulottuvuuksia Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
Stubbin mielestä nyt on hyvä aika käydä laaja kansalaiskeskustelu siitä, mitä Nato-jäsenyys Suomelle merkitsisi.
Arhinmäki: Selvitys patistaa Nato-polulle
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki näkee selvityksen patistelevan Suomea ja Ruotsia samalle Nato-polulle. Arhinmäen mielestä selvitys uhkaa vaihtoehdolla, jossa Suomi jäisi yksin sotilasliiton ulkopuolelle.
– Paras vaihtoehto olisi, jos sekä Ruotsi että Suomi pysyisivät Naton ulkopuolella ja tiivistäisivät keskinäistä yhteistyötään. Toisin kuin Nato-jäsenyys, pohjoismainen yhteistyö ei heikennä asemaamme millään tavalla, Arhinmäki sanoo tiedotteessa.
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg huomauttaa, että kyseessä ei ole varsinainen linjapaperi mahdollisesta jäsenyydestä, vaan pelkkä arvio jäsenyyden merkityksestä.
– Mahdollisen jäsenyyden kustannusvaikutus on keskeinen tarkasteltava kysymys ja on hyvä vielä tarkastaa kustannukset niin, että ne ovat yhteismitalliset Nato-maiden kanssa, puolustusvoimien komentaja toteaa tiedotteessa.