Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

USA: Sairaalan Afganistanissa tuhonnut isku ei ollut sotarikos

Lääkärit ilman rajoja -järjestö vaatii tuhoisasta iskusta riippumatonta tutkintaa. 42 ihmistä kuoli, kun Yhdysvallat pommitti lokakuussa vahingossa järjestön sairaalaa.

Romahtahtaneita seinä ja kyteviä kekäleitä
Pommituksessa vaurioitunut sairaala. Kuva: MSF
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltojen mukaan amerikkalaissotilaiden tekemä isku, joka tuhosi Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalan Afganistanissa, ei ollut sotarikos.

Puolustusministeriö Pentagon katsoo tutkinnan jälkeen, että 42 ihmistä surmannut isku johtui inhimillisistä ja teknisistä virheistä. Kukaan tekijöistä ei tiennyt, että kohteena oli klinikka, sanoo kenraali Joseph Votel.

16 Yhdysvaltojen palveluksessa olevaa henkilöä on joutunut kurinpitotoimien kohteeksi iskun takia, mutta kukaan heistä saa rikossyytettä.

"Isku oli vahinko"

Yhdysvaltojen sotilaat pommittivat Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikkaa Afganistanin Kunduzissa lokakuussa.

Sotilaat luulivat kohdetta Taliban-kapinallisten valtaamaksi rakennukseksi. Kenraali Joseph Votelin mukaan isku ei täytä sotarikoksen piirteitä, koska se oli vahinko.

Yhdysvaltojen tutkimusten mukaan iskun tekijät olivat väsyneitä useita päiviä jatkuneista taistelutehtävistä. He myös lähtivät tehtävään suunniteltua aikaisemmin ja puutteellisin tiedoin.

Pommitus jatkui hätäpuhelun jälkeenkin

Iskun alettua Lääkärit ilman rajoja -järjestö soitti armeijalle, mutta tulitus jatkui edelleen ilmoituksen jälkeenkin.

Lääkärit ilman rajoja vaatii tuhoisasta iskusta riippumatonta tutkintaa.

Pommituksen aikana sairaalassa oli 105 potilasta ja yli 80 henkilökunnan jäsentä. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan sairaalan sijainti oli joukkojen tiedossa.  

Suosittelemme sinulle