Pikkulapset tarvitsevat nykyistä enemmän liikettä. Alle 8-vuotiaiden päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa. Tätä mieltä ovat asiantuntijat, jotka valmistelevat pikkulasten uusia liikuntasuosituksia. Syksyllä annettava suositus julkaistiin maanantaina kommentoitavaksi.
– Lasten liikkuminen on yksipuolistunut paljon. Perinteiset, monipuoliset leikit ovat vähentyneet. Se näkyy myös lasten taidoissa, työryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän yliopiston tutkija Arja Sääkslahti sanoo.
Tietokoneet, tabletit ja kännykät ovat vallanneet pientenkin lasten elämää aiempaa enemmän. Se on yksi syy, miksi uusia ohjeita tarvitaan. Lisäksi arkinen liikunta on vähentynyt.
– Nykyään lapsia myös kuljetetaan paljon, istutaan paljon paikoillaan.
Aiemmin pienille lapsille on suositeltu päivittäin kahden tunnin reipasta liikuntaa. Aiemmasta poiketen reippaan liikunnan lisäksi myös rauhallista, lasten taitoja kehittävää liikuntaa ollaan ottamassa mukaan uusiin suosituksiin.
Kaiken liikunnan ei tarvitse olla juoksua
Työryhmän ehdotuksessa kolmen tunnin liikunta koostuu monipuolisesta ja eri tavoin kuormittavasta liikunnasta. Osa on vauhdikasta, erittäin kuormittavaa fyysistä aktiivisuutta. Tällaista on esimerkiksi nopea juoksu, kiipeäminen ylös mäkeä, trampoliinilla hyppiminen tai uiminen. Osa voi olla keskiraskaasti kuormittavaa, kuten reipasta kävelyä, polkupyöräilyä tai luistelua. Loput liikunnasta on kevyttä ja rauhallista. Se voi olla esimerkiksi pallonheittoa, hidasta kävelyä tai tasapainoilua.
Myös yli kahden tunnin istumista yhtä soittoa pitäisi välttää. Pitkä paikallaanolo ei ole lapselle ominaista.
– Me aikuiset osaamme opettaa lapset tehokkaasti istumaan. Istuminenhan ei ole lapsen tapa oppia. Lapsi toimii koko kehollaan, jolloin lapsella on kaikki aistit mukana ja koko keho oppimassa uusia asioita, Arja Sääkslahti sanoo.
Liikuntaa lisää niin kotiin kuin päiväkotiin
Kolmen tunnin päivittäisestä liikunnasta osa toteutuisi päiväkodissa, osa kotona.
– Kun tullaan kotiin, hyvin herkästi ei jaksetakaan lähteä ulos leikkimään. Sisätiloissa touhuaminen on paljon passiivisempaa ja menee helposti laitteiden kanssa olemiseen, Arja Sääkslahti toteaa.
Erot lasten fyysisen aktiivisuuden määrässä alkavat kasvaa jo kolmevuotiaasta lähtien. Liikuntaa voi lisätä lapsen päivään esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä niitä matkoja, joita istuttaisiin autossa tai kannustamalla lasta pihaleikkeihin. Liikunnan lisäksi ehdotuksessa korostetaan riittävää unta ja terveellistä ravintoa.
Työryhmän ehdotus on toukokuun puoliväliin asti kommentoitavana oikeusministeriön otakantaa.fi -sivuilla. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset julkistetaan syyskuussa.