Hyppää sisältöön

Isisin jälkeen

Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen pääsi Palmyraan katsomaan, minkälaisia tuhoja ääri-islamilainen Isis teki Syyrian maailmankuulussa rauniokaupungissa. Surmatun arkeologin poika etsii yhä alueelta isänsä ruumista.

Varoituskyltti hengenvaarasta. Isis-järjestö jätti vetäytyessään räjähteitä Palmyran rauniokaupunkiin. Venäläiset sotilaat ovat raivanneet alueelta miinoja.
Isis-järjestö jätti vetäytyessään miinoja ja räjähdeansoja eri puolille Palmyran rauniokaupunkia. Venäläiset sotilaat ovat raivanneet räjähteitä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle
Tom Kankkonen

Rauniokaupungista kuuluu voimakkaita räjähdyksiä. Sotilaat raivaavat Isisin jättämiä räjähteitä. Kaupungin laitamilla olevat tykit ampuvat vuorten taakse.

Isis on noin kymmenen kilometrin päässä kaupungista.

Isis-taistelijat tuhosivat Palmyraa järjestelmällisesti ja kylvivät kauhua paikallisväestön keskuudessa vuoden 2015 toukokuusta tämän vuoden maaliskuuhun.

Kuinka suurta tuhotyötä ääriryhmän taistelijat tekivät 2000 vuotta vanhassa, mittaamattoman arvokkaassa kaupungissa?

Isäni ei alistunut Isisin edessä, joten hänet piti tappaa.

Aluetta hallitsevat nyt Syyrian ja Venäjän armeijan joukot. Syyrialaiset ja venäläiset upseerit päästävät meidät raunioihin pitkän neuvonpidon jälkeen.

Palmyran argeologista aluetta lokakuussa 2007.
Tuhottua Palmyran argeologista aluetta 2016
Isis räjäytti Palmyran 200-luvulla rakennetun riemukaaren lokakuussa 2015. Kuvat: EPA ja Tom Kankkonen

Kauempaa katsottuna rauniot näyttävät yllättävän hyvin säilyneiltä, mutta lähempänä alkaa näkyä tuhoja.

Karttagrafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Raunioiden vieressä sijaitsevan museon sisäänkäynnillä tulijoita valvova leijonapatsas on kaadettu, ja se on hajonnut palasiksi. Museon puutarhassa puolestaan Isis on hakannut ihmisiä esittävistä muinaisesineistä kasvot pois. Tosin osa esineistä on menettänyt kasvonsa ja paljon aiemmin Palmyran historiassa.

Museorakennus on kehnossa kunnossa. Kattoon on osunut neljä rakettia, eikä meitä päästetä rakennukseen. 

Syyrian museoviraston johtajiin kuuluva Ahmed Deeb on tutkinut tuhoja.

– Myös linnoitus ja hautatornit rauniokaupungin ulkopuolella ovat vahingoittuneet. Riemukaari ja kaksi tärkeää temppeliä on myös kärsinyt vakavia vahinkoja, museoista vastaava johtaja Deeb luettelee.

Yritimme viimeiseen asti viedä muinaismuistoja turvaan autoilla.

Isis ehti räjäyttää rauniokaupungin riemukaaren sekä Baalin ja Baalšaminin temppelit. Valtavan Baalin temppelin ulkomuurit ovat pystyssä, mutta meitä ei päästetä katsomaan varsinaisia tuhoja muurien sisäpuolella.

Isisin tuhoamat kohteet olivat Palmyran kaikkein parhaiten säilyneitä kohteita.

– Baalin temppeli on kärsinyt pahiten. Siellä kolmasosa koristeista ja rakennuskivistä on tuhottu. Muissa kohteissa tilanne on parempi. Voimme restauroida nämä kohteet ainakin osittain, sanoo Ahmed Deeb sanoo.

Esimerkiksi Isisin räjäyttämän riemukaaren osat lojuvat maassa, ja niitä voidaan todennäköisesti käyttää restauroinnissa.

Isis on hakannut kasvot useista Palmyran muinaisteoksista.
Isis on hakannut kasvot useista muinaisesineistä Palmyrassa. Tosin jotkut esineet ovat vahingoittuneet jo aiemmin Palmyran pitkän historian aikana. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Deeb arvioi, että tuhot koskettavat noin neljäsosaa koko Palmyrasta. Tilanne voisi olla vielä pahempi. Raunioista on löytynyt paljon räjähteitä ja miinoja, mutta jostain syystä Isis ei ehtinyt laukaista niitä.

Arkeologit olivat ennen Isisin tuloa kartoittaneet vasta osan suuresta rauniokaupungista. On mahdollista, että alue kätkee sisälleen muinaisaarteita, joista ei ole vielä saatu tietoa.

Tämän takia Isisin tekemistä tuhoista on vaikea saada kokonaiskäsitystä.

Anelin isääni pakenemaan.

Isis on aikaisemminkin sallinut muinaisesineiden ryöstelyn valtaamillaan alueilla maksua vastaan. Näin on ilmeisesti käynyt myös Palmyrassa, koska siellä täällä on havaittu uusien kaivauksien jälkiä.

– Isis on esimerkiksi järjestänyt luvattomia kaivauksia hauta-alueella. Emme tiedä, mitä sieltä on viety, Deeb sanoo.

Nainen polvistuneena amfiteatterin äärellä.
Isis teloitti ainakin parikymmentä vankia Palmyran teatterissa. Viereiseen uuteen kaupunkiin jääneitä asukkaita pakotettiin katselijoiksi. Syyrialainen opas näyttää missä kohtaa vankeja tapettiin. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Kävely raunioissa on muistutus Isisin julmuudesta. Hyvin säilyneessä Palmyran teatterissa Isis teloitti julkisesti 25 vankia. Äärijärjestön taistelijat pakottivat alueen asukkaita katsomoon teloitusten ajaksi.

Kaupungissa tapettujen joukossa on myös mies, jonka koko elämä liittyy Palmyraan. Arkeologi Khalid al-As'ad ei suostunut lähtemään Palmyrasta, kun Isis lähestyi kaupunkia.

Hänen poikansa Tariq oli mukana sekavassa evakuoinnissa.

– Yritimme viimeiseen asti viedä muinaismuistoja turvaan autoilla. Mukana oli perhettämme ja museon työntekijöitä, Tariq al-As'ad kertoo.

Tariq al Asaad
Tariq al-As'ad haluaa haudata Isisin murhaaman isänsä Palmyraan. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Hänen oli vaikea uskoa, että Isis todella pääsisi Palmyraan asti, mutta lopulta oli vain pakko lähteä. Pakomatka kulki huonokuntoista aavikkotietä pitkin länteen. Tariq yritti suostutella isäänsä lähtemään pakoon Homsiin tai Damaskokseen.

Hän halusi myös kuolla sinne.

– Soitin isälle vielä pari päivää lähtömme jälkeen. Anelin häntä pakenemaan. Mutta hän kieltäytyi. Isäni oli syntynyt Palmyrassa, ja hän halusi myös kuolla sinne.

Tariq al-As'ad uskoo tietävänsä, miksi hänen isänsä tapettiin.

– Isis yritti pakottaa isäni paljastamaan Palmyran arvokkaimmat aarteet. Hän ei alistunut Isisin edessä, joten hänet piti tappaa.

katkottuja päitä kipsistä
Isisin tuhoamia patsaita Palmyran museossa. Kuva: Maamoun Abdulkarim

Tariq al-As'adin mukaan paikallisväestö kunnioitti hänen isäänsä. Jos isä olisi suhtautunut Isisiin suopeasti, olisi se myös vaikuttanut ihmisten asenteisiin.

Isis etsi arvokkaita pienesineitä ja kultaa, kaikkea mitä voisi muuttaa nopeasti rahaksi. Mutta Khalid al-As'adilta ei apua herunut.

Isis tappoi arkeologin mestaamalla, ja jossain vaiheessa hänen päänsä ja muu ruumiinsa joutuivat erilleen.

Poika Tariq al-As'ad sanoo, että paikalliset asukkaat tietävät, mistä ruumiin osat löytyvät.

Nyt perhe haluaisi järjestää arvokkaat hautajaiset kunhan olot rauhoittuvat.

Syyria toivoo apua Unescon maailmanperintökohteen restauroinnissa. Puolalainen arkeologiryhmä on käynyt paikalla arvioimassa tuhoja.

Taistelun jälkiä Palmyraan vievän tien laitamilla.
Palmyraan johtavan aavikkotien varrella näkyy taistelujen jälkiä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Palmyra ei ainakaan nyt tunnu turvalliselta paikalta.

Kun kaupungin ulkopuolella olevat tykit ampuvat vuorille, paineaalto tuntuu autossa asti. Vuorenrinteillä näkyy pieniä savupatsaita ilmeisesti kranaattien tai ilmaiskujen jäljiltä.

Isis ei ole kaukana.

Yleisnäkymä Palmmyran alueelta.
Taustalla näkyvien muurien takana oleva Baalin temppeli on ensiarvioiden mukaan kärsinyt kaikkein pahiten. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Suosittelemme sinulle