Hyppää sisältöön

No nyt! Kallavesi vapautui jäistään – mutta ei ilman pientä apua

Satamapäällikön mukaan kesäteloille siirrettäviä Osmo- ja Koski-laivoja pyydettiin koukkaamaan sopivasti sataman edustalta, että jäiden voitaisiin sanoa lähteneen. Käytännössä kaikkialta muualta Kallavesi oli jo ehtinyt vapautua jäistään.

Kuva: Juha Vauhkonen / Yle

Kallavesi on vapautunut jäistään. Kuopion satamatoimistosta vahvistettiin maanantaina iltapäivällä, että jäät ovat lähteneet satamankin edustalta.

Jäidenlähdön määrittelemiseen liittyi tänä vuonna huvittavia piirteitä. Julkisuudessa jäidenlähtö on tavattu sanoa tapahtuneen, kun jäät ovat lähteneet Kuopion sataman edustalta. Siinä vaiheessa järvi on vapautunut lähes kaikkialta muualta, sillä sataman edustalla jäätä on talven mittaan vahvistettu luistelijoita varten.

ELY-keskuksen seurannassa puolestaan ratkaiseva paikka jäidenlähdön kannalta on Itkonniemi. Tämän vuoksi ELY-keskus ehti jo tiedottaa jäidenlähdöstä maanantaina ennen kuin "virallista" ilmoitusta satamatoimistosta oli ehtinyt tulla. Niinpä satamapäällikkö Sami Lehtonen sai iltapäivällä useammankin puhelinsoiton jäidenlähdöstä.

Tällä kertaa virallista jäidenlähtöä jouduttiin hiukan auttamaan: Lehtosen mukaan kesäteloille siirrettäviä Osmo- ja Koski-laivoja pyydettiin koukkaamaan sopivasti sataman edustalta, että jäiden voitaisiin sanoa lähteneen. Lopulta hän vahvisti Yle Kuopiolle Kallaveden vapautuneen satamankin edustalta kello 15:40.

Tämän vuoden jäidenlähdön käänteet eivät loppuneet siihen, vaan ELY-keskus joutui myöhemmin iltapäivällä korjaamaan aiempaa tiedotettaan. Myös Itkonniemellä oli vielä iltapäivällä niin paljon jäähilettä ja -lauttoja rannalla, että siellä virallista jäidenlähtöä ei ollut vielä iltapäivällä tapahtunut.

– Kaiken jään pitää olla poistunut havaintopaikan näköpiiristä, jotta virallinen jäänlähtö olisi tapahtunut, ELY-keskuksen hydrologi Antti Kanninen selvensi sähköpostissaan.

Näin ilmastonmuutos vaikuttaa Kallaveteen

Joka tapauksessa Kallavesi vapautuu jäistään noin pari viikkoa ennen pitkäaikaista keskiarvoa.

Kallaveden jäätymisestä ja sulamisesta on pidetty seurantaa poikkeuksellisen pitkään: vuodesta 1834 alkaen. Tuona aikana vuosittainen pysyvä jääpeiteaika on lyhentynyt keskimäärin noin puolitoista kuukautta.

Kehitykseen on vaikuttanut ilmastonmuutos. Jääpeitekauden pituus ei kuitenkaan ole ELY-keskuksen mukaan ainoa asia Kallaveden tilassa, mihin ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut. Muita muutoksia ovat veden lämpeneminen, tummuminen ja rehevöityminen.

Veden lämpeneminen on näkynyt pitkäaikaisen seurannan perusteella kaikkein eniten pintakerroksessa. Vastaavasti pintaveden ja syvempien kerrosten lämpötilaerot ovat kasvaneet.

Tummuminen on näkynyt Kallavedellä veden humuspitoisuutta kuvaavien arvojen nousuna etenkin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ilmastonmuutos liittyy veden tummumiseen muun muassa siten, että sademäärä ja veteen huuhtoutuvien

Suosittelemme sinulle