Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Webkamera sääksien pesällä: "Penna tuo kalaa ja siinä ohimennen on pieni lemmenhetki"

Paltamoon asettuneen sääksipari Miilan ja Pennan pesänrakennuspuuhia voi seurata webkameran kautta. Lintujen päivät sujuvat syöden ja perheenlisäystä suunnitellen.

Sääksiä pesällään.
Kuva: Kuvakaappaus Sääksisäätiön nettisivuilta
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sääksien seuraamiseen tarkoitetun webkameran koekäytön aikana biologi Vesa Hyyryläinen huomasi, että Paltamossa sijaitsevalle pesälle oli enemmänkin tulijoita.

– Sinne lensi ensin toinen sääksipariskunta, se ensimmäinen pari kerkesi olla siinä viikon verran ja asettua jo paikoilleen. Sitten tuli tämä toinen pari ja hääti sen pois.

– Pesään jäänyt pari on nimetty Miilaksi ja Pennaksi.

Hyyryläisen mukaan juuri Miila ja Penna ovat jo aikaisemmin olleet kyseisellä pesällä.

– Niillä on vahvempi pesän puolustamisen vietti ja ne ajoivat vierailijat etsimään pesäalustaa muualle.

Sääksen täyspotti on kolme munaa ja sanoisin, että kolmen viikon sisällä ne ovat siinä pesässä.

Vesa Hyyryläinen

Sääksien tutkimusta ja suojelua edistävän sekä tutkivan Sääksisäätiön Kainuun työryhmään kuuluva biologi Vesa Hyyryläinen laskee, että Paltamon uudella pesäkameralla on ollut liikettä viikon verran.

– Kaikki aineisto tallennetaan myöhempää tieteellistä tutkimusta varten, tällä tavalla saadaan arvokasta lisätietoa sääksen elämästä, sanoo Hyyryläinen.

Kameran välityksellä erottuvat jopa höyhenpuvun sävyerot

Yleisö pääsee seuraamaan sääksien pesäpuuhia netin kautta. Kainuussa kamera on ensimmäinen laatuaan.

– Olemme säätiönä tyytyväisiä, että saimme näin hyvälaatuisen kameran. Sen avulla voi jopa erottaa höyhenpuvun sävyerot, Hyyryläinen mainitsee.

Kamera ja muu tekniikka on piilotettu niin taidokkaasti sääksien pesään, etteivät linnut tiedä ylimääräisten tavaroiden olemassa olosta yhtään mitään.

– Kaksi täyttä työpäivää siihen kului, ja lopputulos on niin hyvin rakennettu, että linnut eivät kyllä tiedä mistään mitään.

Sääksi pesällään.
Kuva: Kuvakaappaus Sääksisäätiön nettisivuilta

Sääksipesää netin kautta seuraava saa nauttia Hyyryläisen mukaan lintuparin aktiivisista kevätpuuhista.

– Nyt ihan lähipäivinä siellä on tapahtunut parittelua, kymmeniä kertoja päivässä. Penna tuo kalaa ja siinä ohimennen on pieni lemmenhetki. Luulisin, että muutaman päivän sisällä Miila laskee ensimmäisen munansa, jonka jälkeen se tulee olemaan paikoillaan ja hautomaan.

– Sääksen täyspotti on kolme munaa ja sanoisin, että kolmen viikon sisällä ne ovat pesässä. Pennalle se tietää ruuanhankintareissuja, kun se ruokkii hautovaa naarasta, sanoo Hyyryläinen.

Suosittelemme