Hyppää sisältöön

Elinkeinoelämän keskusarkisto täyttää 35 vuotta – "Sellaista Andy Warhol -tyyppistä julkaisua täältä voisi saada aikaiseksi"

Mikkelissä sijaitseva Suomen Elinkeinoelän Keskusarkisto perustettiin Mikkeliin 2.5.1981. Arkistoista löytyy nykyään noin 30 hyllykilometriä aineistoa.

Elinkeinoelän keskusarkisto
Kuva: Kalle Pallonen / Yle
Kalle Pallonen

Suomen Elinkeinoelän Keskusarkisto perustettiin Mikkeliin vuonna 1981 puolustusvoimien entiseen ammusvarastoon.

– Täällä on arkistoituna hyvin laaja kirjo erilaisten yritysten aineistoa. Hallinto- ja taloustietoa on paljon, mutta myös varsin paljon mainos- ja kuvamateriaalia. Tämä ei ole pelkästään sitä bisnestä, vaan täällä on melkein kaikkea aineistoa mitä mieleen tulee, kuvailee arkistonjohtaja Jarmo Luoma-aho.

– Sellaista Andy Warhol -tyyppistä julkaisua täältä voisi saada aikaiseksi, naurahtaa Luoma-aho.

Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto Elka on Suomen ainoa yritysten ja elinkeinoelämän asiakirjallisen historian säilyttämiseen erikoistunut laitos. Vanhimmat arkistossa olevat tiedot ovat peräisin 1500-luvulta ja uusimmat puolestaan aivan painolämpimiä julkaisuja.

Uutta materiaalia Elkan arkistoon saattaa kerralla saapua rekka-autollisia. Arkistoista löytyy nykyään noin 30 hyllykilometriä aineistoa.

– Kuukausittain tulee materiaalia, viime vuonna tuli jopa viikoittain. Kyllä me vielä kymmenen vuotta mahdutaan tässä olemaan. Tässä tontilla on vielä rakennusoikeuttakin jäljellä, kertoo Luoma-aho.

– Käyttäjäkunta on aika monimuotoinen. Täällä käy perinteisesti historian tutkijoita sekä yritys-, ja paikallishistorian kirjoittajia. Eri alojen harrastajat ovat kiinnostunetia kaikesta materiaalistä, mikä liittyy siihen harrastukseen. Lisäksi tuota kuvallista materiaalia käytetään dokumenttien tekemiseen ja kirjojen kuvituksiin. Sukututkijatkin käyttävät aineistoa, että hyvin laajasti tätä käytetään.

Suosittelemme sinulle