Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkijoiden täysosuma: Avaruudesta löytyi kolme mahdollisesti asuinkelpoista planeettaa

Tutkijoiden mukaan planeetat tarjoavat parhaat mahdollisuudet löytää elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta.

Taitelijan näkemys eksoplaneetoista.
Taitelijan näkemys eksoplaneetoista. Kuva: L. Calcada ESO / EPA
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälinen tutkijaryhmä kertoo löytäneensä avaruudesta kolme maankaltaista eksoplaneettaa. Eksoplaneetat ovat aurinkokuntamme ulkopuolella sijaitsevia planeettoja.

Tutkijoiden löytämät eksoplaneetat kiertävät kääpiötähteä 39 valovuoden päässä, ja ne ovat kooltaan ja lämpötilaltaan verrattavissa Maahan ja Venukseen. Tutkijoiden mukaan planeetat tarjoavat parhaat mahdollisuudet löytää elämää aurinkokuntamme ulkopuolelta.

– Tämä on ensimmäinen mahdollisuus löytää kemiallisia merkkejä elämästä aurinkokuntamme ulkopuolella, sanoo tutkija, astrofyysikko Michael Gillon Liegen yliopistosta Belgiasta uutistoimisto AFP:lle.

Tutkijoiden mukaan eksoplaneettojen koko ja läheisyys kääpiötähteen viittaavat siihen, että niillä voi olla sellaisia alueita, joissa voisi lämpötilan puolesta olla juoksevaa vettä ja elämää. Lisäksi ne ovat tarpeeksi lähellä Maata, jotta niiden ilmakehää voidaan tutkia nykyteknologialla.

– Nämä planeetat ovat niin lähellä, ja niiden tähti on niin pieni, että voimme tutkia niiden ilmakehää ja koostumusta, sanoo tutkija Julien de Witt Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta AFP:lle.

Hän kutsuu löytöä täysosumaksi tutkijoille. Tähän mennessä maankaltaisia taivaankappaleita on etsitty lähinnä Aurinkoa muistuttavien tähtien läheisyydestä. Ne ovat paljon massiivisempia ja kuumempia, kuin viileä kääpiötähti, jota nyt löydetyt eksoplaneetat kiertävät.

– Galaksin mittavakaavassa tämä merkitsee miljardeja lisäpaikkoja, joissa on voinut kehittyä elämää, arvioi Gillon.

Tutkimus on julkaistu Nature-lehdessä.

Suosittelemme