Ruotsissa on toisteltu paljon, että mikäli Naton jäseneksi halutaan sinne pitäisi hakeutua yhdessä Suomen kanssa. Saman suosituksen esittää Suomessa Nato-jäsenyyden vaikutuksia pohtinut työryhmä.
Ruotsissa Nato-keskustelu kiihtyi syksyllä, kun porvaripuolueet ilmoittivat olevansa kaikki Naton kannalla. Nato-kantaa kertoessaan keskustan puheenjohtaja Annie Lööf korosti, että Ruotsin ja Suomen pitäisi yhdessä hakeutua Naton jäseniksi.
Ruotsin maltillinen kokoomus eli moderaatit haluaa löysentää liekaa. Kansanedustaja Karin Enströmin mukaan Ruotsin ja Suomen on tärkeää käydä keskustelua, mutta päätös on kummankin oma.
– Minusta mailla ei tule olla veto-oikeutta toistensa päätöksiin. On tärkeää korostaa, että päätös on kansallinen. Se lienee tärkeää molemmille maillle, Enström sanoo.
Hän on edellisen hallituksen puolustusministeri ja luotsaamassa puolueensa puolustuspolitiikkaa nytkin.
– On tärkeää, ettei aseteta ehtoja, niin että Ruotsi voi liittyä Natoon vain jos Suomikin liittyy tai päinvastoin.
Enström sanoo, että mailla on pitkälle menevä puolustusyhteistyö ja samanlaisia haasteita.
Moderaatit ovat samaa mieltä kuin presidentti Sauli Niinistö. Niinistö totesi, ettei Suomen ja Ruotsin välillä ei ole mitään kohtalonyhteyttä, joka veisi molemmat Natoon.
Ruotsissa Nato-jäsenyydestä järjestettäisiin kansanäänestys. Presidentin mukaan kansanäänestys on järjestettävä Suomessakin. Kansat voisivat äänestää toisistaan poikkeavat tulokset, vaikka poliittiset päättäjät esittäisivät jäsenyyttä. Sekin vesittäisi yhteishaun.
Ulkopolitiikan asiantuntija Hans Blix arvioi, ettei yksikään hallitus järjestä kansanäänestystä, ellei ole varma lopputuloksesta.
Kansan enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä, mutta Naton kannatus on ollut nousussa.
Hallitusvaltaa Ruotsissa pitävä sosialidemokraatit vastustaa Nato-jäsenyyttä. Kokoomus kärkkyy seuraavien vaalien jälkeista tilannetta. Mielipidemittauksissa kokoomus on ohittanut demarit mutta vaaleihin on pitkä aika.