Hyppää sisältöön

Herkkäihoinen, ole tarkkana "luonnonöljyjen" kanssa – siitepölyallergia saattaa iskeä

Erilaisia kasviöljyjä markkinoidaan ahkerasti ihonhoitoon. Tuotteiden tarkkaa koostumusta on kuitenkin vaikea tietää, ja allergiset saattavat kohdata pahanlaatuisen yllätyksen.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Ihonhoitotuotemarkkinoilla markkinoidaan iholle laitettavaksi milloin mistäkin kasvista puristeltua öljyä. Likimain kaikki sopivat erityisesti herkälle iholle ja ovat muutenkin vallankumouksellisia, mainosnikkareiden mukaan ainakin. 

Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen.Allergia- ja astmaliiton (siirryt toiseen palveluun)koulutuspäällikkö, allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa muistuttaa, että niin sanotut luonnonöljyt eivät välttämättä ole allergikoille turvallisia.

Apteekista saa kevyitä perusvoiteita, joita suositellaan kuivaihoisille saippuan sijasta.

Anne Vuorenmaa

– Luonnonkosmetiikan kanssa saa olla tarkkana siitä, mitä kaikkea ne pitävät sisällään. Niissä voi olla ihoa ärsyttäviä aineita. Lisäksi nyt siitepölykautena on hyvä muistuttaa, että luonnonkosmetiikassa voi olla ainesosia, jotka aiheuttavat oireita siitepölyallergikoille.

Vuorenmaa korostaa, että hän puhuu turvallisuudesta nimenomaan allergianäkökulmasta.

– Siinä mielessä hommaisin kyllä tuotteet apteekista.   

Kosteusvoidetta voi käyttää saippuan sijaan

Ihonhoidon yksinkertaisuuteen Vuorenmaalla on muutama selkeä ohje. Hygieniasta huolehtiessa on otettava huomioon ihon kunto, ja valita tuotteet sen mukaan.

– On jonkinlainen myytti, että esimerkiksi kuivaihoisen pitäisi välttää suihkussa käyntiä. Se on aivan päinvastoin, ihoa on kostutettava. Silloin on tärkeää peseytyä ja kastella ihoa, niin kuin kukkaakin kastellaan kun se on kuiva. 

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tärkeää on myös se, ettei pese liian kuumalla vedellä. Saippuaa ei tarvitse välttämättä käyttää, koska se kuivattaa, sanoo Vuorenmaa.

– Apteekista saa kevyitä perusvoiteita, joita suositellaan kuivaihoisille saippuan sijasta. Jos haluaa saippuaa käyttää, niin nestemäinen on ihoystävällisempi kuin palasaippua, koska se ei kuivata ihoa niin paljon. 

Se saattaa tukkia ihohuokosia ja iho ei pääse hengittämään kunnolla.

Anne Vuorenmaa

Hygieniahoitaja Tarja Vornanen Kainuun sotesta menee vielä hiukan pidemmälle.

– Pelkkä vesipesu on aivan hyvä aivan herkimmille. Intiimialueet tarvitsevat kyllä pesutuotteita. Sen sijaan erilaisilla ihonhoitotuotteilla ja öljyillä ei yleensä ole juuri tekemistä hygienian kanssa.

Eksoottinen toimii paremmin – ainakin myynnin kannalta

Ihonhoitotuotteiden markkinoinnissa muoti vaihtelee – milloin paras tuote syntyy puristamalla jojoba-kasvia, milloin auringonkukkaa, milloin kookosta. Mitä eksoottisemmasta tuotteesta on kyse, sitä tehokkaammin sen kerrotaan vaikuttavan. 

Voidemaisissa tuotteissa on mukana muun muassa vettä ja erilaisia emulgaattoreita (siirryt toiseen palveluun) veden ja öljyn sitomiseksi toisiinsa.

– Öljytuotteina myytävissä tuotteissa ei pitäisi olla muuta kuin öljyä. Ja jos hoitavaa ominaisuutta haetaan, niin mitä öljypitoisempi tuote sitä hoitavampi, sanoo allergia- ja astmaneuvoja Vuorenmaa.

Ihonhoitoon myydään monenlaisia luonnonöljyjä. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Vuorenmaan mukaan toimivaa tuotetta ei kannata vaihtaa, vaikka naiset ovatkin hiukan sellaisia, jotka juoksevat uutuustuotteiden perässä.

– Kyllä näissä asioissa kannattaa järki pitää kohdillaan, mikä tuote on toiminut tähän asti, se toimii edelleenkin. Ihmisen iho ei ole sellainen, että se tottuisi yhteen rasvaan tai voiteeseen ja tuote pitäisi sen takia vaihtaa.

Alaa tuntematonta hämää se, että luonnonöljynä myydään kosmetiikkaa pienessä purkissa kalliilla ja samaa tuotetta saa ruokakaupasta suuressa astiassa edullisesti. Vuorenmaakaan ei osaa sanoa, ovatko nämä tuotteet samoja.

– Kyllä mekin neuvotaan sipaisemaan nenän limakalvojen kuivuuteen tai limakalvojen ärtymiseen ruokaöljyä. Kun se on kerran syötävää, niin miksi sitä ei voisi laittaa ihollekin. Eli kyllä niitä voi väliaikaisesti ainakin käyttää. Mutta itse en ehkä lähtisi ruokaöljyä tai auringonkukkaöljyä sellaisenaan laittamaan iholle. Se saattaa tukkia ihohuokosia ja iho ei pääse hengittämään kunnolla.

Suosittelemme sinulle