Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Analyysi: Julki tulleet TTIP-paperit ovat politiikanteon väline

Greenpeacen julkistamien TTIP-papereiden suurin merkitys on todennäköisesti muualla kuin vuodettujen asiakirjojen sisällössä. Tiistaina Ranskan ulkomaankauppaministeri ehti kommentoimaan pitävänsä neuvotteluiden keskeytymistä hyvin todennäköisenä.

Vapaudenpatsaaksi pukeutunut mies ja EU:ta symboloiva nainen kantavat kylttiä, jossa lukee "Stopp TTIP!" Taustalla muita mielenosoittajia lippuineen.
"Yhdysvallat" ja "EU" johtivat Hanoverin halki kulkenutta marssia. Kuva: Chistian Charisus / EPA
Kirsti Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi maanantaina nipun salaisia asiakirjoja Yhdysvaltojen ja EU:n välisistä TTIP-neuvotteluista.

Pian papereiden julkistamisen jälkeen Yhdysvallat kiirehti sanomaan, että vuodettujen asiakirjojen perusteella tehdyt tulkinnat ovat harhaanjohtavia ja jopa vääriä. Myös EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström kiisti Greenepeacen väitteet, joiden mukaan TTIP alentaisi kuluttajien tai ympäristön suojaa.

Malmström myös korosti, etteivät julki tulleet paperit kerro lopullisesta neuvottelutuloksesta eikä EU:n ja Yhdysvaltojen toisistaan poikkeavien kantojen pitäisi olla yllätys.

EU:n intresseissä on toki kuitata tietovuoto rauhoitellen. Jos aallot TTIP-neuvotteluiden ympärillä kiihtyvät, tulee sopimuksen kokoonsaamisessa aiotussa aikataulussa koko ajan vaikeampaa.

Politiikka on politikointia, joten tietovuoden suurin merkitys on sen nostattama puhe TTIP-neuvotteluiden ympärillä.

Tiistaiaamuna Ranskan ulkomaankaupasta vastaava ministeri Matthias Fekl lausui pitävänsä neuvotteluiden keskeytymistä todennäköisenä. Tämä ei ole yllättävää, sillä Fekl väläytti Ranskan vetäytymistä neuvotteluista jo syyskuussa.

Saksassa ja Yhdysvalloissa vastustus vapaakauppasopimusta kohtaan oli kohonnut jo ennen asiakirjojen julkituloa.

Tietovuodolla on siis merkitystä, mutta suuria uutispommeja vuodetut paperit eivät tarjonneet.

Jo ennen TTIP-vuotoa on tiedetty, että Yhdysvallat vastustaa esimerkiksi EU:n puskemaa nimisuojajärjestelmä eli sitä, ettei mikä tahansa juusto ole fetajuustoa eikä missä tahansa tuotettu kuohuviini ole samppanjaa.

Toinen Yhdysvaltojen neuvotteluaseista on Euroopasta tuotaviin autoihin liittyvän sääntelyn vähentäminen. Toiseksi viimeisimmän neuvottelukierroksen julkisten asiakirjojen mukaan "lisäkeskusteluja tarvitaan yhä".

Kiinnostavaa on esimerkiksi se, että asiakirjat valottivat korttinsa EU:ta tarkemmin piilossa pitäneen Yhdysvaltojen kantoja neuvotteluihin.

EU-lakiin perehtynyt Jean Monnet -professofi Alberto Alemanno peräsikin Twitterissä, että EU:n neuvottelupapereiden vaatimisen sijaan tulisi kysyä Yhdysvaltojen neuvottelukantaa.

Bryselissä sijaitsevan ECIPE-ajatuspajan johtaja, ekonomisti Hosuk Lee-Makiyama puolestaan kommentoi Twitterissä, ettei tietovuoto tarjoa juuri mitään uutta: "Paljon viimeistelemättömiä lauseita. Mitä odotit?"

Papereiden sanotaan olevan peräisin maaliskuussa pidetyltä toiseksi viimeisimmältä eli 12. neuvottelukierrokselta. Ne näyttävät, mitä neuvotteluiden osapuolet eli EU ja Yhdysvallat ajattelevat TTIP-sopimuksesta.

Tai ainakin sen, mitä ne ajattelivat.

Koska ainoastaan yhdessä Greenpeacen verkkoon lataamista papereista on aikaleima, joka näyttää asiakirjan olevan maaliskuulta, voi kysyä ovatko kaikki asiakirjat maaliskuulta?

Verkkolehti Politico huomauttaa, että paperi, jossa puhutaan terveyteen- ja kasvinsuojeluun liittyvistä toimista ei sisällä EU:n 11. neuvottelukierroksella ehdottamaa antibioottiresistanssin vastustukseen liittyvää lisäystä.

Se, että lisäys puuttuu vuodetusta asiakirjasta, antaisi ymmärtää asiakirjan olevan kirjoitettu ennen lokakuuta.

USA ja EU ovat julkisesti korostaneet, että neuvottelut pyritään saamaan loppuun vuoden kuluessa. Tämä on kuitenkin vain julkilausuma. Harvaan neuvottelupöytään marssitaan julistaen, ettei sopua synny ja jos syntyykin, niin se vie vielä pitkään.

Jo ennen asiakirjavuotoa moni asiantuntija pitikin neuvottelutavoitetta yksinkertaisesti mahdottomana. Myös EU:n julkaisemissa neuvottelumuistiossa sanotaan, että neuvotteluissa on vielä paljon tehtävää.

TTIP-sopimuksen 14. neuvottelukierroksen on kerrottu alkavan heinäkuussa Brysselissä. Vaikka tärkeimmät keskustelut käydään neuvottelukierrosten välillä, on heinäkuu hyvä välietappi.

Jos neuvottelut sakkaavat silloin, voidaan ajatus tämän vuoden sisällä saatavasta sovusta hylätä lopullisesti. Ja sovun saamiseen tietovuoden nostattamat aallot saattavat vaikuttaa.

Suosittelemme sinulle