Hyppää sisältöön

Etla: Joka neljäs ammatti on ulkoistettavissa Suomesta ulkomaille

Etlan tutkimuksen mukaan erityisesti korkeastikoulutettujen ammatit ovat nyt uhattuina. Valtaosaa ammateista globalisaatio ei uhkaa, koska niitä ei voi muualta käsin tehdä.

Fysioterapeutin työtä ei globalisaatio uhkaa, koska siinä tarvitaan jatkuvaa fyysistä kontaktia potilaan kanssa. Husin fysioterapeutti Hanna Piispanen näytti kollegansa kanssa maanantaina Meilahden sairaalassa Helsingissä fysioterapian perusliikkeitä. Kuva: Yle

Fysioterapiassa tarvitaan fyysistä kontaktia potilaan kanssa. Etlan mukaan tätä hommaa ei helposti ulkoisteta toiseen maahan.

– En ole yhtään yllättynyt. Opiskeluaikana ei käynyt mielessäkään, että tämä ammatti voisi olla mitenkään katoavainen. Ei työt tekemällä lopu tällä alalla, sanoo HUSin fysioterapeutti Hanna Piispanen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Noin 400 ammatin joukostavaltaosaa ei voi Etlan mukaan ulkoistaa tai ainakin se on vaikeaa. Ei-ulkoistettavia ammatteja ovat sellaiset, jotka vaativat jatkuvaa kontaktia ihmisten kesken. Tällaisia ovat esimerkiksi opettajien, kampaajien ja sairaanhoitajien työt. Vaikea on myöskään siirtää poliisin, putkiasentajan tai kokin töitä ulkomaille.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Neljäsosa listatuista ammateista on sellaisia, jotka eivät ole niin paikkaan sidottuja. Monissa ammateissa työskentelee korkeasti koulutettuja ammattilaisia. Ne ovat Etlan mukaan ulkoistuksen vaarassa tai helposti ulkoistettavissa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Uhka koskettaa ⅔:lta samoja ammatteja kuin tietokoneistuminen ja automatisaatio. Myös näistä uhista Etla on tehnyt oman arvionsa.

– Teknologia on vaikuttanut siihen, että monet tietotyöläisammatin tulokset ovat kommunikoitavissa ulkomaille. Toinen on se, että ihmiset liikkuu aiempaa helpommin, ja löytää uusia paikkoja työskennellä, selittää Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkija Joonas Tuhkuri.

Ammatit, jotka ovat siirrettävissä, ovat usein kansantalouden kannalta tuottavimpia. Siksi niiden pitäminen Suomessa olisi tärkeää.

– Tämä voi myös tarjota mahdollisuuksia Suomelle. Eli Suomi voi pystyä houkuttelemaan osaajia tänne ja pitämään myös suomalaisia työntekijöitä täällä. Esimerkiksi korkean teknologian yhtiöt ovat helposti siirrettävissä, mutta silti suomalaiset peliyhtiöt menestyy täällä, Tuhkuri sanoo.

Suosittelemme sinulle