Hyppää sisältöön

Tarkastuslautakunta epäilee: "Johdannaissopimuksia tehty osittain kaupunginhallituksen ohjeiden vastaisesti keinoittelumielessä"

Tarkastuslautakunta perää korkosuojauksista selvityksiä Lahden kaupunginhallitukselta ja johtavilta virkamiehiltä. Suojauksista on kertynyt kaupungille tappiota, ja niitä epäillään tehdyn kaupunginhallituksen ohjeiden vastaisesti.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Tarkastuslautakunta perää kaupungin korkeimmalta virkamiesjohdolta ja kaupunginhallitukselta selvityksiä johdannaissopimuksista eli korkojen suojauksesta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Francis McCarronin (kok.) mukaan ongelmana on se, että Lahdella on noin 90 miljoonaa johdannaisia, jotka eivät kohdistu mihinkään lainoihin.

– Asiantuntijoiden mukaan se viittaa keinotteluun, sanoo McCarron.

Johdannaissopimusten epäkohdat tarkastuslautakunta on ottanut esille uusimmassa arviointikertomuksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lautakunta ei ole myöskään esittänyt viranhaltijoille vastuuvapautta viime vuoden tilinpäätöksestä.

Kyse ei ole siitä, että viranhaltijat olisivat keinotelleet saadakseen kelolinnat tai yksityistä hyötyä itselleen.

Francis McCarron

– Ymmärrämme kyllä, että lainoihin otetaan suojauksia. Ongelmana vain on se, että johtosäännössä on erikseen maininta, että johdannaisia ei sallita keinotteluun.

– Kyse ei ole siitä, että viranhaltijat olisivat keinotelleet saadakseen kelolinnat tai yksityistä hyötyä itselleen. Kyse on siitä, että onko johdannaisia otettu siinä uskossa, että korot nousevat ja Lahti hyötyy ja saa rahaa, selventää tarkastuslautakunnan puheenjohtaja McCarron.

Johdannaisista tappiota kaupungille

Arviointikertomuksessa lasketaan, että Lahti saattaa kärsiä johdannaisista tulevaisuudessa parin kymmenen miljoonaan euron tappiot, jos korot pysyvät matalalla.

Viime vuonna tappiota korkojen suojauksista kertyi muutama sata tuhatta euroa.  

– Rahahan se on, mikä sattuu. Lahti on muita kaupunkeja edellä avoimuudessa. Näitä ei ole aikaisemmin kirjattu tilinpäätökseen, mutta nyt on, ja se mahdollisti tarkastuslautakunnalle asiaan tarttumisen, jatkaa McCarron.

Korkomenojaan suojaavat myös monet muut kaupungit vaihtelevalla menestyksellä.

Lahden tarkastuslautakunnan mukaan Lahdessa johdannaissopimusten käypä arvo oli viime vuoden lopulla miinuksella 13,9 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi Tampere oli saanut takkiinsa yli sata miljoonaa euroa.

"Ei ole mistään ajojahdista kyse"

Lahdessa selvitystä johdannaissopimuksista on pyydetty kahdelta johtavalta viranhaltijalta sekä kaupunginhallitukselta.

Lahti on muita kaupunkeja edellä avoimuudessa.

Francis McCarron

– Perustetaan lopullinen esitys vastuuvapaudesta annettuihin vastauksiin ja puolueettomien asiantuntijoiden lausuntoihin sekä faktoihin. Tässä ei ole mistään ajojahdista kyse, sanoo tarkastuslautakunnan puheenjohtaja McCarron.

Valmiina selvitysten on määrä olla toukokuun 23. päivään mennessä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ei ota vielä kantaa epäilyihin keinottelusta johdannaisilla. Rostedtin mukaan johdannaisista on kuitenkin keskusteltu kaupunginhallituksessa aikaisemminkin.      

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirtaa ei ole tavoitettu kommentoimaan uutista.

Suosittelemme sinulle