Auton vuokraaminen on tehty helpoksi. Nettisivustot toimivat melkein aina samalla tavalla, ne listaavat asiakkaalle vaihtoehtoja halvimmasta kalleimpaan. Varausmoottorilla vuokraaminen on halvempaa, joten pelkkää loppusummaa katsottaessa käyttö kannattaa.
Jos esimerkiksi Eurooppaan suuntautuvan matkan nettihakuun käytetty varausmoottori tarjoaa myös yleisimpiä ja tunnetuimpia autovuokraamomerkkejä kuten Europcar, Hertz, Avis tai Sixt, on asiakkaalla jo yksi huoli vähemmän. Tällaisella varausmoottorilla on ainakin sopimus autovuokraamoketjun kanssa ja se pääse sen varausjärjestelmään.
Varausmoottoreita on kuitenkin paljon. Niiden taustalla olevien välittäjien nimet aiheuttavat sekaannusta.
– Kuluttaja on vähän hukassa. Ei kuluttaja välttämättä ymmärrä asioiko hän välittäjän vai autovuokraamon kanssa. Kun varausmoottorin kautta tehdään varaus, syntyy sopimussuhde sen välittäjän kanssa, sanoo Suomen Hertzin myynti- ja markkinajohtaja Antti Laakso.
Jatkuvaa riitaa vakuutuksista
Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentest teetti keväällä nettikyselyn, johon vastasi 1 300 vuokra-autoasiakasta. Puolella kyselyyn vastanneista oli viimeisen vuoden aikana ollut vaikeuksia auton noutamisen yhteydessä. Yleensä syynä oli painostaminen vakuutuksen ottamiseen. Osa vuokrafirmoista oli jopa uhannut olla luovuttamatta asiakkaalle autoa, ellei tämä ota tiskiltä vakuutusta.
Kinan taustalla on, että myös varausmoottorit myyvät erilaisia lisäturvia ja vakuutuksia. Kun kolari sattuu tai autoon murtaudutaan, alkaa varsinainen sekasotku.
– Usein välittäjä tarjoaa nolla-omavastuuta. Oikeasti prosessi menee kuitenkin niin, että me veloitamme silloin asiakkaalta 900 euron omavastuun ja kuluttajan tulee periä se sitten takaisin välittäjältä. Onhan siinä byrokratian juhlaa, kun niitä lippulappuja lähetellään ja ne välittäjät ovat usein Irlannissa. Neuvona kehottaisin, että siinä kohtaa kun lähtee antamaan luottokorttitietoja, niin katsoo, kenelle se lasku menee, sanoo Suomen Sixtin myyntijohtaja Tuomas Valta.
Lähes kaikilla johtavilla autovuokraamoketjuilla on myös omat halpaketjunsa. Esimerkiksi Hertzin leiriin kuuluvat Thrifty, Dollar ja Firefly, Europcarilla on InterRent. Hinnoissa ja palveluissa on sen verran eroa, että sopimustekstit kannattaa lukaista.
Tankki tyhjänä vaikka olisi täynnä
Vielä näiden varsinaisten Low-Cost-ketjujen alapuolelle on tullut todellisten penninvenyttäjien luokka. Näillä halpatoimijoilla asiakas tarttuu autoa palautettaessa itse imuriin ja rättiin tai maksaa puhdistuksesta erillisen maksun.
Varausmoottorissa on kerrottava, mitä kaikkea hintaan sisältyy. Edullisilta näyttävään tarjoukseen saattaa esimerkiksi kuulua, että auto palautetaan tankki tyhjänä ja henkilökunta täyttää sen jälkeen tankin tavallista kalliimmalla hinnalla. Tässä vaihtoehdossa on ongelmana ainakin, että kukaan ei koskaan aja tankkia kokonaan tyhjäksi.
Autoa palautettaessa vuokraamot syynäävät nykyään autot erittäin tarkasti. Asiakkaat unohtavat joskus kertoa autolle sattuneista vastoinkäymisistä. Vuokraamot dokumentoivat yleensä tarkasti jokaisen naarmun ja lommon. Silti vuokra-autolla ei pidä koskaan lähteä ensimmäistä kertaa liikkeelle ilman yleissilmäystä. Se voi tulla kalliiksi.
– Kun kaupassa ostetaan takki, niin katsotaan aina tarkasti, että kaikki toimii. Kun lomahuumassa hypätään autoon, se unohtuu. Olisi tärkeää katsoa aina vielä itse, että auto on kunnossa. Joku muuhan on voinut lähteä siitä vierestä ja naarmuttaa autoa tai peruuttaa siihen, Hertzin Antti Laakso muistuttaa.
Neste Rallissa rallikäytössä ja muuta ihmeellistä
Autovuokraamojen sietokynnys on yllättävän korkealla. Suomessa toimivien firmojen painajainen on Neste Ralli. Pienemmät rallitiimit ajavat jopa erikoiskokeiden nuotituksia vuokra-autoilla. Joskus kuvissa on jopa näkynyt, kuinka savella kuorrutettua autoa hinataan irti pehmeästä pellosta.
Myös varausmoottorit saattavat tehdä tepposia. Eräs varausmoottori lupasi ulkomaiselle asiakkaalle, että suomalaisvuokraamosta olisi vuokrattavissa Ford Mustang. Asiakas oli varsin pettynyt, kun auto olikin Mondeo. Mustangia firmalla ei edes ollut.
Vuokraamoauton elämä vuokrakäytössä on lyhyt. Suomessa leasing-sopimuksella hankittu vuokra-auto poistuu rivistä keskimäärin yhdeksässä kuukaudessa 40 000 – 50 000 kilometriä ajettuna. Saksassa autovuokraamot ostavat ja myyvät valtavan määrän autoja. Autot vaihtuvat jopa neljän kuukauden välein.
Tulevaisuuden vuokra-autotrendeistä voimakkain on automaattivaihteisto. Pian manuaalit jäävät vähemmistöön. Myös ensimmäiset hybridiautot ovat jo tulossa Suomeen. Päästöihin perustuvan autoverotuksen vuoksi hybridit ovat vuokraamoille halvempia hankkia.
Yhdysvalloissa vuokraamojättiläinen Enterprise kertoi huhtikuussa olevansa ensimmäisenä mukana itse ajavien autojen vuokratoiminnassa heti, kun se vain on mahdollista.