Hyppää sisältöön

Lautapelit koukuttavat – pelien suosio kasvaa yllättäen

Lautapelit ovat koukuttaneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan. Yllättävää on, että niiden suosio on vain kasvanut viime vuosina.

Kuva: Juha Hintsala / Yle

Nykypäivän digitaalisessa maailmassa lautapelien pelaamisen luulisi olevan jo historiaa. Mutta nyt pölyt on pyyhitty laudoilta ja peleistä on alettu taas kiinnostua.

Lautapelit ovat kokeneet viime vuosina huiman renessanssin. Uusissa peleissä on parempi pelattavuus ja niissä on otettu huomioon myös pelaamiseen kuluva aika.

– Kun ottaa pelin esiin, niin tietää jo samalla kuinka kauan pelaaminen kestää. Peliajat vaihtelevat muutamasta minuutista jopa kuuteen tuntiin, kertoo franchising-yrittäjä Tuomo Mattila.

Tutkijaryhmämme pyrkii estämään pahojen kultistien manaaman Asadot–jumalan henkiin herättämisen.

Tuomo Mattila

Oulun Fantasiapelien kellarihuoneesta löytyy kahdeksan hengen seurue, joka on kokoontunut Eldritch Horror –lautapelin ympärille. Pelaajien on torjuttava suurten muinaisten maihinnousu ennen kuin järki lähtee.

– Kahdeksan hengen tutkijaryhmämme pyrkii estämään pahojen kultistien manaaman Asadot–jumalan henkiin herättämisen, ja onneksi me onnistuimme siinä. Yli viisi tuntia siihen kyllä meni, Mattila kuittaa.

Visuaalinen puoli tärkeä

Nykyaikaisissa lautapeleissä valtavirran muodostavat pääasiassa amerikkalaistyyliset ja saksalaistyyliset pelit. Amerikkalaiset pelit ovat lähinnä noppa- ja satunnaispelejä, kun taas saksalaisissa lautapeleissä panostetaan enemmän resurssinhallintaan ja strategiaan. Muut nykyajan lautapelit sijoittuvat näiden kahden tyylisuunnan väliin.

– Lautapeleissä panostetaan yhä enemmän pelin visuaaliseen puoleen. Jos pelilauta on kaunis ja mielenkiintoinen, niin silloin jaksaa pelata useita tunteja kestäviä pelejä, sanoo oululainen fysiikan opiskelija Veli-Jussi Haanpää.

Opiskelijalle lautapelit ovat hyvä tapa rentoutua tenttien välissä.

Veli-Jussi Haanpää

Haanpää on pelannut lautapelejä jo lapsesta asti. Afrikan Tähti ja shakki ovat tulleet tutuksi jo lapsena. Viimeiset kahdeksan vuotta Veli-Jussi on viettänyt vapaa-aikansa haastavampien pelien seurassa.

– Lautapeliharrastajien peli-illoissa yhdistävänä tekijänä tausta, opiskelijalle lautapelit ovat hyvä tapa rentoutua tenttien välissä. Uusien pelien maailmaan pääsee myös helposti sisään. Jopa vaativienkin pelien suhteen riittää, että yksi pelaaja hallitsee säännöt. Sillä saa jo vaikeankin pelin pyörimään.

Pelaaminen on sosiaalista puuhaa

Vaikka videopelit ovat valloittaneet maailmaa viimeisten vuosikymmenien ajan, se ei ole kuitenkaan vähentänyt lautapelien suosiota. Moni konsolipelien harrastaja on siirtynyt iän karttuessa takaisin perinteisten pelien maailmaan.

– Kyllä suurin osa lautapelien pelaajista harrastaa myös videopelejä. Itse pidän siitä, että lautapeleissä voi tulla suoraan uuteen tilanteeseen ja peli on ohi pelisession jälkeen. Lautapelit ovat tavallaan myös videopelejä sosiaalisempia. Pelin aikana voi istua iltaa ystävien kanssa ja toisten pelivuoron aikana voi käydä hakemassa itselleen vaikka evästä, Haanpää sanoo.

Välillä tuntuukin siltä, että asiakkaat opettavat minua.

Tuomo Mattila

Joka vuosi maailmalla julkaistaan satoja, jopa tuhansia uusia lautapelejä. Pelien suuresta suosiosta saa käsityksen Saksan Essenin lautapelimessuilla. Vuosittain yli 150 000 ihmistä käy tutustumassasuosittuihin uutuuspeleihin.

– Lautapelien harrastajat ovat verkostoituneet niin hyvin, että he tietävät tarkkaan millaisia pelejä haluavat. Välillä tuntuukin siltä, että asiakkaat opettavat minua tuotteiden tietämyksessä. Tietysti löytyy myös niitä, jotka ovat vasta tutustumassa lautapelien ihmeelliseen maailmaan. Jokaiselle löytyy yleensä sopiva peli, Mattila kertoo.

Keräilyharrastus myös kasvussa

Monilla lautapeliharrastus etenee myös keräilyasteelle. Pelejä ostetaan keräilymielessä, vaikka kaikkea ei ehditä edes pelaamaan.

– Minulla on vielä muoveissa Essenistä vuonna 2011 ostettuja pelejä, joihin en ole ehtinyt edes perehtyä. Joillakin tosiharrastajilla erilaisia lautapelejä löytyy kaapista useita satoja kappaleita, Tuomo Mattila paljastaa.

Suosittelemme sinulle