Hyppää sisältöön

Pyöräilykypärän käytössä hurjat erot eri puolella Suomea – Video: Näin puet kypärän oikein lapselle

Törmäystilanteessa pyöräilijä lentää yleensä otsa edellä tuulilasiin tai katuun. Siksi kypärän tarkoitus on suojata varsinkin pään etuosaa. Joissain Liikenneturvan mittauspisteissä Helsingissä kypärän käyttöaste on jopa 80 prosenttia. Pohjanmaalla kypärä on päässä vain joka viidennellä.

Uutisvideot: Näin puet pyöräilykypärän oikein lapselle
Uutisvideot: Näin puet pyöräilykypärän oikein lapselle
Elina Jämsen

Pyöräilykypärän käyttö on lisääntynyt tasaisesti. Kun vuonna 1990 vain neljä prosenttia pyöräilijöistä käytti kypärää, vuonna 2015 jo vajaa puolet, 43 prosenttia, ajoi kypärä päässä. 

Liikenneturvan mukaan 99 prosentilla alle kouluikäisistä on kypärä päässä. Tapa jatkuu vielä alakoulussa, mutta yläkoulusssa käyttö romahtaa.

Pään suojaaminen vaihtelee suuresti maakunnittain: Uudellamaalla kypärä päässä ajaa 69 prosenttia pyöräilijöistä, Pohjois-Savossa 48 prosenttia käyttää kypärää ja Pohjanmaalla vain 18 prosenttia.

Seinäjoella sattuu myös eniten henkilövahinkoihin johtavia pyöräilyonnettomuuksia asukaslukuun suhteutettuna.

Mallioppiminen lisännyt kypärän käyttöä

Pääkaupunkiseudulla liikennettä on enemmän ja siksi pyöräily liikenteen seassa voi tuntua vaarallisemmalta. Joissain Liikenneturvan mittauspisteissä Helsingissä kypärän käyttöaste on jopa 80 prosenttia.

Kypärän käyttöä Uudellamaalla on lisännyt myös mallin ottaminen toisilta.

– Pääkaupunkiseudulla on ihmisiä enemmän kuin muualla. Kun näkee, että muut käyttävät kypärää, se lisää innokkuutta itsekin käyttää kypärää. Jos syrjäkylillä käyttää kypärää, mutta kukaan muu ei käytä, toiset saattavat pitää kypärän käyttäjää vähän hölmönä, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen naurahtaa.

Grafiikka.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Paljain päin polkemisesta ei sakoteta – ainakaan vielä

Lain mukaan "polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää."

Kypärättä ajamisesta ei ole säädetty rangaistusta eli poliisi ei voi sakottaa siitä. Tieliikennelakia ollaan uudistamassa ja laissa tullaan ottamaan kantaa myös pyöräilykypärän käyttöön.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen arvelee, että tulevassa laissa voidaan suhtautua kypärän käyttöön kolmella vaihtoehtoisella tavalla.

– Joko kypärän käytöstä ei säädetä laissa lainkaan. Toinen vaihtoehto on, että laki pysyy samanlaisena kuin nyt. Eli  sanotaan velvoittavaan sävyyn, että kypärää on käytettävä, mutta siitä ei voi määrätä sakkoa. Kolmas vaihtoehto on sakkopakko. 

Viimeinen vaihtoehto tarkoittaisi kypärän määräämistä pakolliseksi ja sen käyttämättä jättämisestä voitaisiin määrätä rangaistus eli käytännössä sakko. 

Liikenneturva: "Oma pää kannattaa suojata, vaikka poliisi ei olisi vahtimassa"

Tieliikennelakia on valmisteltu pitkään. Liikenneturvan mukaan lakiesityksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle tänä vuonna, ehkä jo kesän aikana.

– Osa on sitä mieltä, että suositusluontoiset säännöt eivät kuulu lakiin. Heidän mukaansa laissa pitää olla vain sellaiset kiellot ja käskyt, joista on määrätty rangaistukset ja niitä myös pystytään antamaan, toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen toteaa.

Toisin sanoen jos poliisilla ei ole voimavaroja valvoa ja sakottaa kypärättä ajosta, sakkopakkoa ei kannata kirjoittaa lakiin.

– Mutta onhan meillä nytkin sääntöjä, joita poliisi ei käytännössä juuri valvo: esimerkiksi pyöräilijöiden kielto ajaa jalkakäytävällä ja jalankulkijoiden käveleminen päin punaista.

Tarvainen suosittelee pään suojaamista siitä huolimatta mitä laki kypäränkäytöstä sanoo.

– Omaa päätä kannattaa suojata, vaikka poliisi ei olisi vahtimassa eikä sakkolappuja jakamassa.

Suosittelemme sinulle