Hyppää sisältöön

EU-komissio esittää viisumivapautta kosovolaisille

Komission mielestä Kosovo on täyttänyt kaikki sille asetetut viisumivapauden ehdot. Kosovon presidentti kehui päätöstä toiseksi voitoksi tällä viikolla, sillä tiistaina Kosovo hyväksyttiin Euroopan jalkapalloliiton Uefan jäseneksi.

Ihmisiä aukiolla maalamassa lippuja suuriin keltaisiin kirjaimiin.
Kosovolaiset albaanit maalasivat Kosovon tunnustaneiden maiden lippuja taideteokseen Pristinassa vuonna 2013. Kuva: Valdrin Xhemaj / EPA
Maria Tolsa

EU-komissio esittää viisumivapautta kosovolaisille. Jos esitys menee jäsenmaiden ja EU-parlamentin seulan läpi, kosovolaiset eivät enää tarvitsisi viisumia alle 90 päivän matkoille EU-maihin Britanniaa ja Irlantia lukuunottamatta eivätkä Schengen-alueeseen kuuluviin Islantiin, Norjaan, Sveitsiin ja Liechtensteiniin.

Komission mielestä Kosovo on nyt täyttänyt kaikki sille asetetut viisumivapauden ehdot. Ennen lopullista päätöstä Kosovon pitäisi komission mielestä kuitenkin vielä ratifioida rajasopimus Montenegron kanssa ja vahvistaa järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption vastaisia toimia. 

Maahanmuutto- ja sisäasioista vastaava EU-komissaari Dimitri Avramopoulos kehui keskiviikkona Kosovon edistymistä. Komissaarin mukaan viisumivapaus vahvistaisi Kosovon ja EU:n taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia siteitä.

"Jo toinen poliittinen voitto tällä viikolla"

Kosovon presidentti Hashim Thaci taas sanoi komission päätöstä toiseksi poliittiseksi voitoksi tällä viikolla. Tiistaina Euroopan jalkapalloliitto Uefa nimittäin hyväksyi Kosovon jäsenekseen, joten kosovolaiset joukkueet voivat jatkossa osallistua Uefan kisoihin ja Kosovo voi hakea Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan jäsenyyttä.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Sen itsenäisyyden on tunnustanut yli sata maata, mutta se ei ole esimerkiksi YK:n jäsen. Serbia ei tunnusta Kosovoa ja vastustaa Kosovon jäsenyyttä kansainvälisissä järjestöissä.

Muiden Balkanin maiden kansalaiset ovat voineet matkustaa Schengen-alueella ilman viisumia vuodesta 2010. Kosovon viisumivapauteen on suhtauduttu EU:ssa epäilevästi. Suuri määrä kosovolaisia muun muassa haki turvapaikkaa unionista vuosina 2014 ja 2015.

EU-komissio esitti keskiviikkona viisumihelpotuksia myös Turkille osana laajempaa pakettia, joka liittyy turvapaikanhakijoiden käsittelyyn ja siirtoihin.Turkille on muun muassa luvattu kuusi miljardia euroa Syyriasta tulleiden pakolaisten auttamiseksi.

Suosittelemme sinulle