Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tutkijat pohtivat tosissaan: Voiko lihavuus olla tarttuva tauti?

Eräät suolistobakteerit tuottavat itiöitä, jotka voivat selvitä ihmiskehon ulkopuolella ja mahdollisesti siirtyä ihmisestä toiseen.

Kaksi naista rannalla.
Kuva: Seppo Haavisto / AOP
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lihavuus saattaa olla tarttuva tauti, joka leviää ihmisestä toiseen samaan tapaan kuin eräät itiöitä muodostavat suolistobakteerit, arvellaan uudessa tutkimuksessa.

Aiemminkin on epäilty, että lihavuus voi olla tarttuvaa, mutta brittiläisessä Sanger-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kolmannes suolistobakteereista tuottaa itiöitä, jotka voivat selvitä ihmiskehon ulkopuolella ja mahdollisesti siirtyä ihmisestä toiseen.

Päätutkija Trevor Lawleyn mukaan näin leviäviä tauteja voisivat olla lihavuuden ohella esimerkiksi Crohnin tauti ja Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus.

Tutkijoiden nykykäsitys on, että muutokset suoliston bakteerikannassa voivat aiheuttaa ihmiselle sairastumisen tai sairauden pahenemisen.

Vuosikymmen sitten Washingtonin yliopistossa tehdyssä kokeessa ylipainoisen hiiren suoliston mikrobeja siirrettiin alipainoiselle hiirelle. Seurauksena oli nopea painonnousu. Koe on sittemmin onnistuttu toistamaan useita kertoja.

Itiöt sotkevat suoliston bakteerikantaa

Arvostetun tiedelehti Naturen julkaisemassa tutkimuksessa esitetään, että toisen ihmisen suolistoon päätynyt itiö voi sekottaa sen bakteerikantaa ja näin aiheuttaa sairauksia.

Tämä voisi selittää sen, miksi joidenkin perheiden useat jäsenet kärsivät samoista sairauksista. Syyt eivät liittyisi yksinomaan perinnöllisyyteen, vaan kenties myös fyysiseen läheisyyteen tai esimerkiksi yhteisiin kylpyhuoneisiin.

– Samassa taloudessa asuvilla ihmisillä on samanlainen mikrobisto. Ja perinnöllisyys selittää vain 7 - 13 prosenttia riskistä. On varmasti ihmisiä, jotka ovat muita herkistyneempiä tietylle taudille, joten kyse voi hyvin olla näiden yhdistelmästä, sanoo Lawley.

Tutkijat toivovat voivansa kehittää lääkkeen, jolla suoliston tila voitaisiin palauttaa terveelliselle tasolle.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa useat brittilehdet, esimerkiksi The Telegraph.

Suosittelemme sinulle