Hyppää sisältöön

Eroava Turkin pääministeri – mies, joka kelpasi EU:lle mutta ei presidentille

Ahmet Davutoğlu jättää Turkin pääministerin tehtävän juuri, kun Turkki on solminut tärkeän pakolaissopimuksen EU:n kanssa. Ero voi aiheuttaa hämmennystä Brysselissä, sillä Davutoğlu on ollut Turkille suhteellisen mieluinen neuvottelukumppani.

Asuinalueella naruun ripustettu vaalimainos, jossa Erdoğanin ja Davutoğlun kuvien lisäksi Turkin ja AKP-puolueen lippu. Edessä seisoo poliisi.
Recep Tayyip Erdoğan ja Ahmet Davutoğlu vielä rinta rinnan vaalimainoksessa viime lokakuussa. Kuva: Sedat Suna / EPA
Sari Taussi

Ahmet Davutoğlu ilmoitti torstaina yllättäen, että hän ei aio pyrkiä AKP-puolueen puheenjohtajaksi puoluekokouksessa myöhemmin toukokuussa. Davutoğlu on puolueen puheenjohtaja ja samalla Turkin pääministeri.

Vielä ei ole tiedossa, kuka Davutoğlua puoluejohtajana ja pääministerinä seuraa.

Pääministerinvaihdos herättää useita kysymyksiä:

Onko luovuttaminen vapaaehtoista?

Sekä Davutoğlu että presidentti Recep Tayyip Erdoğan vakuuttelivat torstaina, että päätös on yksin Davutoğlun. Turkin oppositiossa päätöstä on kuitenkin pidetty Erdoğanin sanelemana. "Palatsivallankumous!", otsikoi maallinen oppositiota kannattava lehti Cumhyriet.

Mistä Erdoğan ja Davutoğlu ovat erimielisiä?

Erdoğan tunnetaan islamin korostamisesta perustuslain mukaan maallisessa Turkissa. Miesten erimielisyydet eivät kuitenkaan välttämättä johdu uskonnosta, sillä Davutoğlu ei ole ainakaan julkisesti haastanut Erdoğanin uskonnollisia näkemyksiä.

Linjaerot johtunevatkin enemmän johtamistavasta. Erdoğan haluaa lisätä entisestään presidentin valtaoikeuksia Turkissa – Davutoğlu on suhtautunut Erdoğanin pyrkimyksiin varauksellisesti.

Myös Turkin hallituksen suhde kurdeihin jakaa miesten mielipiteitä. Davutoğlu on ollut presidenttiä halukkaampi neuvottelemaan kurdien kanssa, kun taas Erdoğan on luottanut enemmän sotilaalliseen voimaan.

Miesten välejä ovat hiertäneet myös näkemykset Turkin keskuspankin asemasta. Davutoğlu on kannattanut keskuspankille hallituksesta riippumattomampaa asemaa, kun Erdoğan tahtoo laittaa näppinsä korkopolitiikkaan ja yrittää luoda kasvua sitä kautta.

Turkin suhteet ulkovaltoihin ovat myös jakaneet valtakaksikon ajatuksia. Davutoğlu on halunnut parantaa Turkin välillä ryvettynyttä kuvaa lännessä ja kirkkaimpana osoituksena siitä oli pakolaissopimuksen neuvottelu EU:n kanssa. Erdoğan on nähty viime aikoina ulkomailla enemmänkin Turkin sananvapauden kaventajana.

Miten pääministerivaihdos vaikuttaa Turkin ja EU:n suhteeseen?

EU-maat ovat olleet toistaiseksi arvioissaan vaitonaisia. Davutoğlua on pidetty luotettavana neuvottelukumppanina Brysselissä.

EU-asioita seuraavan Politico-verkkolehden mukaan eräs EU-virkamies kutsui tilannetta "kehittyväksi".

On kuitenkin selvää, että poliittinen epävakaus Turkissa heijastuisi unionin ja Ankaran väleihin.

Miten käy pakolaissopimuksen ja viisumivapauden?

Turkki ja EU solmivat maaliskuussa kiistellyn pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on hillitä pakolaistulvaa Eurooppaan.  Sopimuksen perusteella laittomasti Kreikkaan tulleita turvapaikanhakijoita palautetaan Turkkiin. Vastineeksi otetaan syyrialaisia Eurooppaan.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet sopimusta ihmisoikeuksia loukkaavaksi. Turkin pelätään palauttavan Euroopasta pakolaissopimuksen perusteella tulleita ihmisiä takaisin sotaolosuhteisiin.

Jos Turkin johto muuttuu aiempaa autoritaarisemmaksi, pakolaissopimuksen arvostelu saattaa kiihtyä. Euroopan parlamentissa sopimuksen vastustus on jo kasvanut Erdoğanin rajoitettua muun muassa lehdistön vapauksia Turkissa.

EU:n komissio esitti keskiviikkona Turkille osittaista viisumivapautta. Sekä komissio että Turkki ovat toivoneet, että turkkilaisten lyhytaikainen viisumivapaa lomamatkailu ja liikematkailu Eurooppaan voisivat olla mahdollisia kesäkuun loppuun mennessä.

Sopimus on kuitenkin vielä viimeistä sinettiä vailla. Pääministerin vaihdos saattaa vaikeuttaa neuvottelujen loppuun saattamista.

Suosittelemme sinulle