Hyppää sisältöön

Yläkoululaisia eivät välitunnit ulkona kiinnosta – Lapualla huolestunut valtuusto pisti nuoret pihalle

Pienille koululaisille välituntien ulkoilut ovat koulupäivän parhaita hetkiä. Yläkoululaisia taas ei houkuttele pihalle edes kaunis sää. Lapualla yläkoululaisten ulkoilemisesta huolestuttiin niin, että nuoret patistetaan nyt ulos valtuuston päätöksellä.

Lapuan yläkoululaiset patistetaan keväällä välitunneilla ulos kaupunginvaltuuston päätöksellä.
Lapuan yläkoululaiset patistetaan keväällä välitunneilla ulos kaupunginvaltuuston päätöksellä. Kuva: Valtteri Välimäki/Yle
Valtteri Välimäki

Lapuan yläkoulussa oppilaat ovat aiemmin saaneet valita, missä ovat viettäneet välituntinsa. Tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos.

Lapualaisvanhemmat ovat olleet huolissaan siitä, että harva yläkoululainen hakeutuu välitunnilla pihalle. Tilanne johti lopulta kaksi vuotta sitten tehtyyn valtuustoaloitteeseen, jonka käsittely saatiin päätökseen huhtikuun lopussa (kv 25.4.2016 (siirryt toiseen palveluun)).

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntisen mukaan asiaan puuttuminen on poikkeuksellista, mutta se koettiin välttämättömäksi toimenpiteeksi. Valtuustossa oltiin huolissaan niin yläkoulun sisäilman laadusta kuin myös oppilaiden vireystason laskusta.

Vaikka päätös saattaa kuulostaa radikaalilta, se tehtiin nuorten parasta ajatellen.

Kai Pöntinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

– Vapaaehtoisuuteen perustuvat yritykset saada oppilaat ulos eivät olleet tuottaneet toivottua tulosta. Siksi valtuusto päätti yksimielisesti, että jatkossa yläkoulun oppilaat viettävät välituntinsa pääsääntöisesti ulkona, Pöntinen sanoo. Poikkeustilanteessa, esimerkiksi kovassa pakkasessa tai sateessa, oppilaat voivat kuitenkin jäädä välitunniksi sisätiloihin.

– Vaikka päätös saattaa kuulostaa radikaalilta, se tehtiin nuorten parasta ajatellen, Pöntinen toteaa.

Ulos hyvässä hengessä

Lapuan yläkoulun rehtori Petri Saunamäki vahvistaa, että nuoret ovat viimeisen parinkymmenen vuoden ajan saaneet viettää välituntinsa kuten ovat parhaaksi nähneet. Kunnanvaltuuston päätöksen johdosta yläkoulu tulee kuitenkin jatkossa puuttumaan asiaan.

– Välituntien sisällä viettoa ei kuitenkaan ole voinut yleistää jokaisen oppilaan tavaksi. Koulussa on ollut myös paljon nuoria, jotka ovat viihtyneet ulkona vapaaehtoisesti, huomauttaa Saunamäki.

Saunamäki vakuuttaa myös, että  oppilaita on koetettu innostaa ulkona oloon ja liikkumiseen ennenkin. Lapuan yläkoulussa välitunnit tullaan viettämään jatkossa ulkona, mutta käytäntö tullaan toteuttamaan mahdollisimman hyvässä hengessä.

Meidän tehtävänämme on nyt saada kynnys ulos lähtemiseen mahdollisimman matalaksi.

Petri Saunamäki, rehtori

– Ei tässä aleta koulua tapetoimaan asiasta muistuttavilla kieltojulisteilla. Oppilaita ei ole mielestäni järkevää uhkailla ja pelotella asian pakonomaisuudella, koska siitä seuraa vain turhaa vastustusta ja kärhämää. Yläkouluikäiset ovat kuitenkin jo ymmärtäväistä porukkaa ja hyvin tietoisia ulkoilun terveyttä edistävistä vaikutuksista. Suurin osa heistä käsittää siksi myös huolen, joka on kaupunginvaltuuston päätöksen taustalla.

Välituntien viettämisestä pihalla ei haluta tehdä koulussa suurta numeroa.

– Meidän tehtävänämme on nyt saada kynnys ulos lähtemiseen mahdollisimman matalaksi ja oikeita ratkaisuja tähän pohditaan yhteistyössä oppilaiden kanssa, Saunamäki kertoo.

Lapuan yläkoulun oppilaita
Eero Hjelt, Leevi Antelo, Kaisa Peräaho, Mira Koivula, Aino Ala-Rantala, Sanna Salo ja Camilla Eskeli Kuva: Valtteri Välimäki/Yle

"En tahdo, että pakotetaan"

Lapuan yläkoulun oppilaskunnan jäsenet pitävät välituntien ulkona viettoa pääsääntöisesti hyvänä päätöksenä ja kertovat itse viettävänsä välitunnit mieluusti ulkona muutenkin. Oppilaskunnan edustajat kuitenkin uskovat rehtorin tavoin, että ajatus “väkisin pakottamisesta” saattaa aiheuttaa turhaa vastustusta oppilaiden piirissä.

– Mun mielestä on hyvä mennä ulos ja mä myös ite haluan mennä ulos, mutta haluan mennä sinne vapaaehtoisesti. En tahdo, että pakotetaan. Se lisää negatiivista ilmapiiriä, toteaa Kaisa Peräaho yläkoulun oppilaskunnasta.

– Sitä paitsi, millä keinoilla pakote toteutetaan? Kaupunginvaltuuston jäsenet ei taida ymmärtää, kuinka vaikeata on saada jokainen koulusta ulos, kyseenalaistaa Eero Hjelt.

Kaupunginvaltuuston jäsenet ei taida ymmärtää, kuinka vaikeata on saada jokainen koulusta ulos.

Eero Hjelt, yläkoululainen

– Pihalla pitäs olla paljon enemmän aktiviteetteja, että oppilaita kiinnostaisi mennä pihalle ja siitä pihalla olemisesta tulis kivaa, huomauttavat Camilla Eskelinen ja Sanna Salo.

– Se nyt vaan on tyhmä idea pakottaa kaikki kerralla ulos, koska mä oon aika varma siitä ettei se tuu millään tavalla onnistumaan, kiteyttää oppilaskunnan puheenjohtaja Leevi Antelo.

Pihan aktiviteetit houkuttimena

Myös Seinäjoen yhteiskoulun rehtori Jari Noponen tietää, että yläasteikäisten saaminen ulos ja liikkumaan välitunneilla saattaa olla haastavaa, muttei mahdotonta. Noponen korostaa nuorten välituntien vietossa erityisesti koulun piha-alueelta löytyvien aktiviteettien merkitystä.

– Seinäjoen yhteiskoulun pihassa tehtiin mittava remontti noin kymmenen vuotta sitten. Remontin aikana rakennetun lähiliikuntapaikan ja sen mukanaan tuomien harrastusmahdollisuuksien johdosta oppilaat ovat olleet entistä halukkaampia ulkoilemaan välituntisin myös vapaaehtoisesti, kiittelee Noponen.

Seinäjoen yhteiskoulussa pidetään päivittäin kaksi sovittua ulkovälituntia, joiden aikana oppilaiden on pakko mennä ulos. Menettely on nähty tarpeelliseksi ja perustelluksi ratkaisuksi muun muassa terveydellisten hyötyjen näkökulmasta.

Seinäjoen yhteiskoulun pihalla on oppilaille tekemistä.
Seinäjoen yhteiskoulun pihalla on oppilaille tekemistä. Kuva: Valtteri Välimäki/Yle

Pakolliset ulkovälitunnit ovat Noposen mukaan aiheuttaneet oppilaiden kanssa keskustelua lähinnä huonommilla ulkoilmoilla. Näissä tapauksissa on kuitenkin ollut mahdollista arvioida käytäntöä tilannekohtaisesti. Varsinaisia ongelmia asiasta ei hänen mukaansa ole ilmennyt.

– Oppilaat ovat tottuneet käytäntöön, ja koska syyt ulkoiluun ovat hyvin perusteltuja ja yleisesti tiedossa, on asia muodostunut koulun sisällä jo rutiininomaiseksi toiminnaksi, Noponen kertoo.

Nuorten omat ideat käyttöön

Pohjanmaan liikunnan ja urheilun Heli Pynttäri työskentelee lasten ja nuorten kanssa päivittäin. Hän on ollut mukana muun muassa erilaisten koulutusten ja kampanjoiden järjestämisessä, joiden tarkoituksena on nuorison koulu- ja välituntiliikunnan edistäminen.

Pynttäri toteaa, että nuorten haluttomuus ulkoilla ja liikkua kouluaikana on yläasteikäisten keskuudessa hyvin yleinen ongelma.

– Parhaat keinot saada nuoret välitunneilla ulos ja liikkumaan lähtevät nuorista itsestään. Mikäli oppilaiden annetaan esimerkiksi itse ideoida ja vaikuttaa siihen, minkä aktiviteettien parissa he tahtovat välituntinsa viettää, kokevat he ulkoilun jopa palkitsevana, Pynttäri vakuuttaa.

Pakollisten ulkovälituntien ohella sekä Lapuan yläkoulussa että Seinäjoen yhteiskoulussa oppilaita kannustetaan ulos ja liikkumaan myös erilaisilla oppilaskunnan ja oppilaiden yhteistyössä organisoimilla tempauksilla. Molemmat koulut ovat olleet lisäksi aktiivisesti mukana erilaisissa liikuntaa edistävissä hankkeissa.

Suosittelemme sinulle