Hyppää sisältöön

Kokonainen koti mahtuu 15 neliöön – Suomen ensimmäiset miniasunnot valmistuvat 2017

Vantaan Martinlaaksoon aletaan rakentaa kesän aikana kerrostaloa, johon tulee kymmeniä vain 15,5 neliön kokoisia parvellisia koteja. Näin pieniä asuntoja ei ole aikaisemmin Suomeen rakennettu. Talon rakennuttaja SATO Oyj suunnittelee jo toista samantapaista Itä-Helsinkiin Meri-Rastilaan.

Kuva: SATO Oyj / Tuomas Uusheimo

SATOn minikoteja sisältävän kuusikerroksisen talon rakennuslupa on nyt lainvoimainen ja rakentaminen alkaa Vantaan Martinlaaksoon Raikukujalle todennäköisesti loppukesällä. Minikotien eli SATOn markkinointikielellä StudioKotien pitäisi olla vuokrattavissa syksyllä 2017.

Asuntosijoitusyhtiö SATO sai Vantaan talolleen poikkeamisluvan, koska nykyisen lain mukaan Suomeen rakennettavan asuinhuoneiston pitää olla vähintään 20 neliötä. Ennen nykylainsäädäntöä Suomeen sai rakentaa alle 20 neliön asuntoja ja lohkoa myös isompia asuntoja näin pieneksi. Osassa niistä asutaan yhä.

Taloon tulee 68 kappaletta 15,5 neliön kokoista yksiötä. Kaikkien asuntojen huonekorkeus on lähes neljä metriä ja niissä on parvi. Valoa tulee melkein koko päätyseinän kokoisesta ikkunasta, toisessa päädyssä on ovi rappuun.

Kaikelle on suunniteltu paikka valmiiksi: avokeittiö on parven alla ja pieni ruokapöytä vedetään esiin rappusten alta ja työnnetään myös takaisin tilaa viemästä. Sohvan voi sijoittaa vain yhteen paikkaan asunnossa. Pyörätuolillakin mahtuu peruuttaen pieneen vessaan.

Yhden asunnon syvyys on 4,5 metriä, joten keskikäytävällisen kerrostalon syvyys on vain 12 metriä. Pituus on 34 metriä.

– Talona tämä on pieni, asuinneliöitä on reilu tuhat. Se soveltuu erinomaisesti täydennysrakentamiseen, hankkeen projektipäällikkö Miikka Karjaluoto kertoo.

Seuraavaa taloa suunnitellaan Meri-Rastilaan

SATO suunnitteleekin seuraavaa minikotien kerrostaloa Meri-Rastilaan Helsingissä, jossa on menossa alueen asemakaavoitus täydennysrakentamisen takia. Yhtiö on ilmoittanut kaupungille olevansa kiinnostunut rakentamaan lisää omalle tontilleen Harustielle, nykyisen kolmikerroksisen vuokratalon viereen.

Karjaluodon mukaan myös Espoon kanssa on neuvoteltu.

– Tarkoituksenamme on monistaa tätä mallia muuallekin pääkaupunkiseudulla.

Karjaluoto toivoo seudun päättäjiltä ja virkamiehiltä nyt uskallusta asuntopulan edessä.

– Pienten asuntojen ei tarvitse olla koirankoppeja, Karjaluoto viittaa yhtiön StudioKotien tarkkaan "kaikelle on paikkansa" -suunnitteluun.

Pienten asuntojen vuokrausmahdollisuutta kysellään jo nyt, vaikka SATO ei ole vielä markkinoinut niitä. Kysyntää lisännee se, että helsinkiläisistä asuntokunnista lähes puolet (48,4 prosenttia) on yhden hengen talouksia. SATOn ilmoittama noin 500 euron kuukausivuokra upouudessa talossa radan varrella voi olla lisäkoukku.

Toisaalta Helsingin kaupungin tuoreen Yksin kaupungissa  –selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksinasuvatkin toivovat kotiinsa väljyyttä eli yleisimmin kaksion eli 40-59 neliön kokoista kotia.  Tähän minikotien kerrostalossa yritetään vastata ylimmän kerrokseen yhteisellä saunalla terasseineen sekä alakerran oleskelutilalla.

Vain 15,5 neliön asunto on valoisa lähes koko päätyseinän peittävän ikkunan ansiosta. Ovi avautuu ranskalaiselle parvekkeelle. Kuva: SATO Oyj / Tuomas Uusheimo
Sato Oy:n minikodin korkeus on 4 metriä, mutta parvella ei mahdu seisomaan suorana. Kuva: SATO Oyj / Tuomas Uusheimo

Juttua täsmennetty klo 10.30: Aikaisemmin Suomeen sai rakentaa myös alle 20 neliön asuntoja tai lohkoa sellaisia isommista asunnoista. Nykylainsäädöntö  rajoittaa koon 20 neliöön.

Suosittelemme sinulle