Hyppää sisältöön

Erdoğan: "Turkki kulkee omaa tietään" – Ei muutoksia terrorisminvastaisiin lakeihin viisumivapauden vastineeksi

Turkin presidentti kommentoi viisumivapautta vain päivä sen jälkeen, kun pääministeri Ahmet Davutoğlu jätti paikkansa. Davutoğlu neuvotteli maaliskuussa EU:n kanssa solmitun pakolaissopimuksen.

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Kuva: Christophe Betit Tesson / EPA
Hanna Nordenswan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut, ettei Turkki aio muuttaa terrorisminvastaisia lakejaan vastineeksi Turkin kansalaisten viisumivapaasta matkustamisesta EU-alueella.

EU:n komissio esitti keskiviikkona Turkille osittaista viisumivapautta osana unionin ja Turkin välistä pakolaissopimusta. Vaatimuksena on, että Turkki täyttää puuttuvat kriteerit, muun muassa uudistaa terrorismilakejaan. Erdoğanin mukaan tätä ei kuitenkaan tule tapahtumaan.

– Me kuljemme omaa tietämme, kulkekaa te omaanne, presidentti sanoi televisioidussa puheessaaan.

Edellisenä päivänä eronnut pääministeri toivoi viisumivapautta

Erdoğan kommentoi viisumivapautta vain päivä sen jälkeen, kun Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlu jätti paikkansa. Davutoğlu neuvotteli maaliskuussa EU:n kanssa solmitun pakolaissopimuksen.

Sopimuksen tarkoituksena on hillitä Eurooppaan tulevien pakolaisten määrää. Sopimuksen perusteella laittomasti Kreikkaan tulleita turvapaikanhakijoita palautetaan Turkkiin. Vastineeksi Turkin leireiltä otetaan syyrialaisia pakolaisia Eurooppaan.

Sekä komissio että Turkki ovat toivoneet, että turkkilaisten lyhytaikainen viisumivapaa lomamatkailu ja liikematkailu Eurooppaan voisivat olla mahdollisia kesäkuun loppuun mennessä. Erdoğan on kuitenkin toivonut sopimukseen leveämpää terrorismin määritelmää.

Erdoğan nopeuttaisi siirtoa presidenttijohtoiseen Turkkiin

Puheessaan Erdoğan mainitsi myös toivovansa nopeampaa siirtoa presidenttijohtoiseen järjestelmään. Yksi asioista, joissa Davutoğlun ja Erdoğanin mielipiteet erosivat, oli perustuslain muuttaminen siten, että presidentillä olisi enemmän valtaoikeuksia.

Erdoğan sanoi perjantaina, haluavansa saada nopeasti aikaan asiasta kansanäänestyksen.

Suosittelemme sinulle