VARKAUS Vuonna 1912 valmistunut orkestrioni Goliath eli Goljat soi nyt entistä ehompana Mekaanisen musiikin museossa Varkaudessa. Takana on puolen vuoden ja yhteensä 2000 työtunnin kunnostusurakka.
– Goljat on nyt rakennettu kokonaan uudestaan, huokaa museonjohtaja Pawel Kempf, väsyneenä mutta onnellisena.
Pawel ja hänen isänsä Jürgen Kempf kunnostivat soittimen kahdestaan, eivätkä kuulemma enää ryhtyisi yhtä suureen urakkaan. Nyt komistus on joka tapauksessa jälleen museokävijöiden ihailtavana ja kuultavana.
Goljat on nimensä mittainen, sillä se mahtuu vain vaivoin museon toisen kerroksen saliin. Kone painaa noin 5000 kiloa, se on viitisen metriä korkea ja lähes yhtä leveä, ja paksuuttakin sillä on kolmisen metriä.
75 hengen sinfoniaorkesteri
Goljat on 75 soittajan orkestrioni, eli urkupilleihin perustuva automaattisoitin, joka kuulostaa samalta kuin 75 hengen sinfoniaorkesteri. Musiikkikoneen uumenissa on 650 urkupilliä, jotka ovat peräisin vanhasta Pieksämäen kirkosta. Kone käyttää kolmeatoista rekisteriä, mukana ovat muun muassa viulu, saksofoni, sello, piano, harmoni ja rummut.
Automaattisoitinta ohjaa reikänauha, joka sisältää soitettavan kappaleen. Entä miltä koneen musiikki kuulostaa? Asian voisi ilmaista siten, että kun musiikki soi, ei liian lähelle soitinta erehtynyt museokävijä kuule edes omaa ääntään. Eikä sen jälkeen vähään aikaan mitään muutakaan.