Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Mää kottiis" – näin rauhanaktivistit toivottivat amerikkalaiset hävittäjät tervetulleiksi Suomeen

Nelisenkymmentä ihmistä kokoontui ilmaisemaan kantansa Suomen liittoutumattomuuden puolesta Siilinjärvelle. Samaan aikaan Karjalan lennostossa Rissalassa harjoittelee amerikkalaisia hävittäjiä Oregonin kansalliskaartista.

Mari Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa
Mielenosoitus.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Nelisenkymmentä rauhanaktivistia on kokoontunut mielenilmaukseen rauhan puolesta Karjalan Lennoston ja Oregonin osavaltion kansalliskaartin yhteisharjoituksen avauspäivänä.

"Jenkkiarmeija mene kotiin" -mielenosoitus jatkuu lentoasemalle johtavan tien risteyksessä alkuiltaan. Mielenilmauksen on koonnut Siilinjärvelle Pohjois-Karjalan Rauhanystävät -yhdistys Joensuusta, mutta paikalla on ihmisiä ympäri Suomea.

Mielenosoittajien mukaan viesti on suunnattu pikemminkin Suomen päättäjille kuin amerikkalaisille. Tästä huolimatta banderolleihin oli laadittu sellaisia iskulauseita kuin "USArmy go home!" ja "Mää kottiis!"

– Pelkään, että suomalaiset päättäjät eivät ymmärrä pysyä liittoutumattomana, sitoutumattomana, rauhan maana. Tämä on enemmän viesti meidän omille päättäjille kuin lentäjille, perustelee mielenilmaukseen taustoja Johanna Lehtonen Tampereelta.

Lehtosen mielestä diplomatia luo paremmat edellytykset tulevaisuudelle kuin sotilaallinen liittoutuminen – rauhaa rakennetaan keskustelemalla.

– Suomella ei ole suurta sotilaallista varaa, niin kuin meille yritetään kertoa. NATO on meitä miehittämässä, ei Venäjä, hän väittää ja sanoo toivovansa rauhaa sekä Suomelta että mielenosoitukselta.

Ainakin mielenilmauksen alkuvaihe oli rauhallinen. Ainoa välikohtaus oli, kun yksi mielenosoittajista halusi kiinnittää Neuvostoliiton lipun tien viereen. Mielenosoituksen järjestäjät ottivat lipun kuitenkin nopeasti alas.

– Mielenilmauksessa ei olla kuin Suomen puolella. Ei Neuvostoliiton puolella, kommentoi tapausta yksi järjestäjistä, Kirsti Era.

Rauhanystävien mielestä yhdysvaltalaisten lentäjien harjoitusten järjestäminen toukokuun yhdeksäntenä päivänä on turhaa provokaatiota, sillä samalla vietetään Eurooppa-päivää ja Venäjällä voitonpäivää.

– Tuntuu provokatiiviselta, kuin koulupoikien lällällää-kiusanteolta, että tullaan teidän naapuriin harjoittelemaan sotaa teidän naapurienne kanssa. Ei tätä voi pitää hyvän tahdon eleenä Suomen puolelta, mikä huonontaa suhteita Venäjään. Riidan haastaminen ei tuota hyviä tuloksia, pohtii joensuulainen rauhanaktiivi Era.

Suomen Ilmavoimien ja Oregonin osavaltion kansalliskaartin lentoharjoitus kestää kaksi viikkoa. Katso kuvat mielenilmauksesta alla olevasta kuvagalleriasta.

Artikkelia muokattu 9.5. klo 17.15. Lisätty Kirsti Eran kommentti.

Suosittelemme