Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ julkaisee tänään maanantaina tietoja yli 200 000 veroparatiiseissa toimivasta yhtiöstä.
Julki tulevat yritysten nimelliset osakkeenomistajat ja myös osa yhtiöiden todellisista omistajista. Aineisto paljastaa myös niin sanottuja välikäsiä kuten lakimiehiä, joka ovat auttaneet asiakkaitaan perustamaan ja hallinnoimaan veroparatiisiyrityksiä.
Nyt paljastettavia yrityksiä on rekisteröity 21:een veroparatiisina tunnettuun maahan tai alueeseen kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Bahamaan ja esimerkiksi Nevadan osavaltioon Yhdysvalloissa.
Aineisto on osa kaikkiaan 11,5 miljoonaa asiakirjaa käsittävästä tietovuodosta, joka on peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Nyt julkistettavat tiedot ovat peräisin asianajotoimiston itse pitämästä sisäisestä yhtiörekisteristä.
Yleisradio on julkaissut huhtikuun alusta lähtien uutisia vuodetusta aineistosta, johon Ylen tutkivan journalismin ohjelmilla MOT:lla ja Spotlightilla on pääsy.
ICIJ:n maanantaina julkistettavasta tietokannasta löytyy yli 60 yritystä, joilla on yhteys Suomeen. Tämä tarkoittaa, että yhtiön omistaja, osakas tai välikäsi ovat suomalaisia tai he toimivat suomalaisesta osoitteesta käsin.
Näiden ohella Panama-papereista löytyy satoja muita suomalaisnimiä, jotka eivät ole nyt julkistettavassa rekisterissä.
Suurin osa oikeista omistajista löytyy vuodetuista sähköposteista tai asiakirjoista. ICIJ ei tässä vaiheessa julkaise varsinaisia asiakirjoja kuten sähköposteja, tiliotteita tai passikopioita.
Yle jatkaa aineiston tutkimista ja tekee sen pohjalta uutisia myös jatkossa.
Välikädet – veroparatiisiyritysten taikurit
ICIJ:n julkaisemassa tietokannassa on tusinan verran suomalaisia ”asiakkaita”, joka veroparatiisikielellä tarkoittaa välikäsiä. Tässä tapauksessa he ovat laki- tai liikemiehiä, jotka ovat auttaneet omia asiakkaitaan perustamaan ja hallinnoimaan postilaatikkoyrityksiä esimerkiksi Panamassa, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Bahamalla ja Seychelleillä.
MOT on jo aiemmin kertonut aktiivisimmista suomalaisista välikäsistä, jotka ovat perustaneet useita yrityksiä Mossack Fonsecan kautta.
Kenkäteolllisuuden kasvatti
Hyvinkäällä syntyneellä Timo Mikael Rentolla on Panaman papereiden mukaan kaksi vuonna 2011 perustettua veroparatiisiyritystä Brittiläisillä Neitsytsaarilla. Yhtiöiden nimet ovat Cyrus Limited ja Beijing Fin RT Science & Technology co Ltd.
Nykyään Britanniassa asuva mutta Suomessa yrittäjänä toimiva Rentto kertoi Mossack Fonsecalle, että Cyrus Limited -yrityksellä on toimintaa etenkin Englannin kanaalissa sijaitsevalla Guernseyn saarella. Yhtiön tarkoituksena on "varojen ylläpitäminen".
Mossack Fonsecan kysymykseen varojen alkuperästä Rentto vastaa, että kyseessä on henkilökohtaiset säästöt, jotka ovat peräisin suomalaisesta Reka Oy:n kenkätehtaasta.
Rentto on tunnettu suomalainen kenkätehtailijaperhe. Suvun historia alalla ulottuu aina 1800-luvulle asti. Kun Hyvinkään kenkätehdas lopetettiin vuonna 1990, konserni keskittyi kaapelien valmistukseen. Rentto-konsernin nimi muuttui Reka Oy:ksi 1989.
Mikael Rentto on mukana lukuisissa suomalaisyrityksissä. Joulukuussa 2011 yksi hänen johtamastaan suomalaisyrityksestä, jäähdytys- ja tuuletuslaitteiden valmistaja Gese International Oy, asetettiin konkurssiin. Muutama kuukausi ennen konkurssia Mikael Rentto oli perustanut molemmat veroparatiisiyrityksensä Mossack Fonsecan kautta.
Gese Internationalin konkurssipesän asiakirjoista selviää, että suurimmat velkojat ovat valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera sekä Danske Bank. Yhtiö sai vuosina 1999–2013 valtiontukea Tekesiltä ja työ- ja elinkeinoministeriöltä yhteensä 340 000 euroa.
Sen lisäksi Tekes on myöntänyt Gese Internationalille lainaa 210 000 euroa. Tämä käy ilmi MOT:n yritystukitietokannasta.
Mikael Rentto ei ole vastannut MOT:n lukuisiin yhteydenottopyyntöihin.
Palkitulla valaisinyrittäjällä firma Seychelleillä
Naantalilainen Pertti Suominen perusti maaliskuussa 2013 Mossack Fonsecan avustamana Seychelleille Rain Man Investments -yhtiön. Sen pääoma on 50 000 dollaria. Seychellit on alle sadan tuhannen asukkaan saarivaltio Intian valtameressä.
Yrityksen rekisteröi hongkongilainen pöytälaatikkoyhtiöitä tehtaileva HK Core. Seychelleillä Suomisen yhtiön asioita hoiti Mossack Fonsecan paikallinen yhtiö.
Mossack Fonsecan sisäisestä kirjeenvaihdosta joulukuussa 2014 käy ilmi, että Rain Man Investmentsin vuosimaksu oli jätetty hoitamatta. Vaikuttaa siis siltä, että Suominen ei ole tarvinnut yhtiötä enää sen jälkeen.
Seychelliläisyhtiö perustettiin maaliskuussa 2013. Vuotta myöhemmin Suomisen enemmistöomistuksessa ollut suomalainen Oversol-valaisinyhtiö haettiin konkurssiin.
Led-tekniikkaa kehittänyt Oversol sai julkista tukea muun muassa Tekesiltä. Vuonna 2010 Oversol sai Turussa Entrepreneurial Spirit of Turku Award -yrittäjyyspalkinnon.
Suominen on nykyisin töissä saman alan yrityksessä eli Overledissä. Hänen tittelinsä on "Sales director and R&D”.
Yle yritti tuloksetta tavoitella Suomista puhelimitse ja sähköpostilla.
Veropetoksesta tuomittu – omistukset piilossa Neitsytsaarilla
Heikki Olavi Aulis Ranta tuomittiin vuonna 1997 kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä veropetoksesta. Tuomion mukaan Ranta oli siirtänyt varojaan neitsytsaarelaiselle Roslind Company Limited -yritykselleen ja jätti tällä tavalla maksamatta veroja sekä muita maksuja melkein 11 miljoonan markan edestä.
Kaksi vuotta myöhemmin Uudenmaan verotoimisto reagoi Rannan suureen verovelkaan. Ranta asetettiin konkurssiin, jotta konkurssipesä pystyisi tutkimaan ulkomailla olevia varoja.
Konkurssipesä otti yhteyttä panamalaiseen asianajotoimistoon Mossack Fonsecaan. Tavoitteena oli saada takaisin omaisuutta, joka oli ostettu veroparatiisiyhtiön nimiin. Roslind Company omisti kolme asuntoa ja kaksi suomalaista yritystä, joiden yhteisen arvon laskettiin olevan noin viisi miljoonaa markkaa.
Ranta asui suurimmassa, kuuden huoneen asunnossa Helsingin Töölössä. Rannan mukaan kyseessä oli vuokra-asunto, vaikkei hän maksanutkaan siitä vuokraa, vaan ainoastaan yhtiövastiketta.
Töölöläisasunnon omisti neitsytsaarelainen Roslind-yritys, mutta konkurssipesän asiakirjojen mukaan Ranta ei tiennyt kuka yrityksen takana oli. Panama-papereista selviää, että Ranta ja hänen vaimonsa olivat allekirjoittaneet asunnosta kauppakirjan Roslindin nimiin.
Yle ei ole tavoittanut Rantaa kommenttia varten.