Hyppää sisältöön

Turkin viisumivapaus joutui vastatuuleen – europarlamentti arvostelee

EU-komission mukaan Turkilla on kesäkuun alkupäiviin asti aikaa täyttää viisumivapauden ehdot

Kuva Euroopan parlamentin istuntosalista, jossa edustajien pöydät levittäytyvät puheenjohtajan korokkeesta. Puheenjohtajan korokkeen yllä on EU:n lippu ja jäsenvaltioiden liput.
EU-parlamentin sisä- ja oikeusvaliokunta otti tiukan kannan Turkin viisumivapauteen. Parlamentti pohti EU-Turkki-sopimusta täysistunnossa huhtikuussa. Kuva: Laurent Dubrule / EPA
Maria Stenroos

BRYSSEL Euroopan parlamentin sisä- ja oikeusvaliokunta on ottanut keskustelussaan tiukan suhtautumisen Turkin viisumivapauteen. Valiokunnan mukaan viisumivapaus voidaan myöntää vain, jos Turkki todella täyttää kaikki 72 viisumivapauden ehtoa.

Useat mepit arvostelivat EU-komissiota, joka viime viikolla alustavasti ehdotti viisumivapautta, vaikka Turkki ei vielä täytä kaikki kriteereitä. Komission mukaan viime viikolla viisi ehtoa ei vielä täyttynyt.

Parlamentti päättää viisumivapaudesta yhdessä EU-maiden neuvoston kanssa, myös joka maan parlamentin pitää ratifioida päätös.

Turkki-yhteistyölle ei ole varasuunnitelmaa

EU-komission yhteistyö Turkin kanssa näyttää joutuneen vaikeuksiin. Viime viikonloppuna EU:n neuvottelukumppanina toiminut Turkin pääministeri jätti tehtävänsä. Turkin presidentti ilmoitti, ettei Turkki tule muuttamaan terrorismilainsäädäntöään.

Ahmet Davutoğlu ja Angela Merkel keskustelevat. Turkin pääministerillä on tumma puku ja punainen ruudukas kravatti, Saksan liittokanslerilla vaalea bleiseri, vihreä paita. Taustalla näkyy virkamiehiä.
Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun eron pelätään vaikeuttavan Turkin ja EU.n suhteiden hoitoa. Davutoğlu esitteli huhtikuussa Turkissa sijaitsevaa pakolaisleiriä Saksan liittokanslerille Angela Merkelille. Kuva: Sedat Suna / EPA

Yksi EU:n ehdoista viisumivapaudelle on ollut, että Turkki tarkentaisi lakia. Terrorismilain varjolla hallitus on voinut rajoittaa sananvapautta ja perusoikeuksia.

EU-komissio ei tänään halunnut kommentoida Turkki-sopimuksen ja viisumivapauden kohtaloa. Mitään B-suunnitelmaa ei ole, komissiosta sanotaan.

-Meillä on A-suunnitelma, komission tiedottaja viittasi yhä voimassa olevaan Turkki-sopimukseen.

Komissiolähteet kertovat, että Turkilla on periaatteessa kesäkuun alkuun asti aikaa täyttää loput ehdot.

Komissiosta ei osata kertoa, miten neuvottelut ovat edistyneet viime keskiviikon jälkeen ja onko Turkki lähempänä vai kauempana viisumivapaudesta kuin viime viikolla.

EU on luvannut Turkille viisumivapauden, jos maa pysäyttää turvapaikanhakijoiden tulon Kreikkaan ja täyttää viisumivapauden ehdot.

Suosittelemme sinulle