Jarkko ja kuuro Amerikka -sarja kertoo suomalaisesta kuurosta Jarkko Keräsestä joka matkusti Yhdysvaltoissa tavaten erilaisia kuuroja.
Kuvausmatka Yhdysvalloissa kesti viime syksynä kolme viikkoa. Keränen kertoo voimaantuneensa tapaamisistaan amerikkalaisten kanssa.
– Minulle jäi hyvä mieli tavatessani menestyneitä ihmisiä, joilla on ihmeellistä energiaa ja uskoa itseensä. He eivät ajattele, että "kuurot eivät pysty". Heidän itseluottamuksensa on korkealla. He tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen, Keränen kertoo.
Ohjelmaidean takana ovat Päivi Väntönen ja Salla Lähteenmäki, jotka ovat myös sarjan käsikirjoittajia. He halusivat tuoda ohjelmassaan esille, että myös kuurot kykenevät mihin vain. Yhdysvalloista löytyy tästä monta esimerkkiä.
– Me valitsimme Amerikan, koska tiesimme monen kuuron päässeen erikoiseen ammattiin tai harrastavan jotain erikoista. Muualta heitä olisi ollut vaikeampaa löytää. Tiesimme että Yhdysvalloista löytyy (kuuro) lentäjä tai lääkäri. Heidän etsimisensä oli melko haastavaa, mutta onnistuimme, Lähteenmäki kertoo.
Kuurojen Liitto toivoo, että ohjelmia saadaan lisää ja että myös kuuroja media-alan ammattilaisia saataisiin mukaan yhteistyöhön Ylen kanssa.
– Reality-TV on yksi genre. Haluamme myös muitakin erilaisia ohjelmia. Toivon myös, että tämä ohjelma poikii kuurojen mediayrittäjien kiinnostuksen kasvamiseen. Tämä avaisi uusia mahdollisuuksia kuurojen työllistämiseen media-alalla. Viittomakieliset ohjelmat saisivat enemmän näkyvyyttä televisiossa. Ihmiset ymmärtäisivät mitä viittomakieli on. Eli tässä on tilaisuus avata monia ovia, sanoo johtaja Kaisa Alanne Kuurojen Liitosta.
Viittomakielisen ohjelmatuotannon tulevaisuus avoinna
Ylessä on varovaista toiveikkuutta uusien viittomakielisten ohjelmien aloittamisen suhteen. Paljon riipuu kuitenkin siitä, mitä Ylen rahoitusta pohtiva parlamentaarinen työryhmä esittää ja mitä sen jälkeen tapahtuu.
– Minusta tällainen "Jarkko ja Kuuro Amerikka" on hyvä esimerkki siitä, että jatkossa voimme tehdä samanlaisia ohjelmia. Tottakai keskustelu Yleisradion rahoituksesta ja päätös sen suhteen vaikuttaa kaikkiin ohjelmiin lopulta, oli kyse sitten viitotuista tai muista ohjelmista. Tavoitteena on se, että viittomakielinen näkyvyys olisi hyvä, sanoo Julkaisut-yksikön johtaja Ismo Silvo Ylestä.