Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Graffiti käy nyt myös kirkon alttaritauluksi – "Kaiken ei tarvitse olla niin Vanhaa testamenttia"

Graffititaiteilija Hende Nieminen maalaa parhaillaan viisi metriä leveää graffiti-alttaritaulua Vantaankosken seurakunnan käyttöön. Teos tulee seurakunnan 50-vuotisjuhlille ja myöhemmin Helsinki Priden puistojuhlaan.

Hende Nieminen arvioi etukäteen työhön kuluvan noin 20 tuntia, mutta todellisuudessa tunteja näyttäisi menevän lähemmäs kolmekymmentä.
Hende Nieminen arvioi etukäteen työhön kuluvan noin 20 tuntia, mutta todellisuudessa tunteja näyttäisi menevän lähemmäs kolmekymmentä. Kuva: Akseli Innanen / Yle
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaankosken seurakunta saa pian käyttöönsä poikkeuksellisen alttaritaulun: viisi metriä leveässä graffiti-teoksessa Jeesus seurueineen pitää piknikkiä Viimeisen ehtoollisen hengessä.

– Tämä on mahtava mahdollisuus. Tänä päivänä välineet, kulttuuri ja yhteiskunta ovat jo sen verran muuttuneet, että tällaisessa voidaan hyödyntää vähän urbaaniampiakin asioita. Kaiken ei tarvitse olla niin Vanhan testamentin mukaista, voi vähän katsoa ympäröivää maailmaakin, sanoo taulua maalaava Hende Nieminen.

1980-luvun lopulta graffiteja tehnyt mies tietää mistä puhuu. Tällaisen tilaustyön tekeminen olisi vielä joitain vuosia sitten ollut mahdoton ajatus, mutta graffitiseinien ja hiljalleen kehittyneen katutaidebuumin myötä Niemisen taiteesta on tullut yleisesti hyväksyttävää.

– Moni meistä alan harrastajista on jo kovaa vauhtia keski-ikäistymässä. Naamaan on tullut jo muutakin kuin maalia, on vähän otsaryppyä ja partakarvaa, ja sen myötä meidät on alettu ottaa vakavammin. Meitä vähän jo kuunnellaan, Nieminen sanoo.

Jeesus ilmestyi palaneeseen kirkkoon

Ajatus graffiti-alttaritaulun tilaamisesta kypsyi seurakunnassa useamman asian summana. Kaivokselan kirkko tuhopoltettiin kymmenen vuotta sitten. Kirkon rauniot odottivat viimeistä purkutuomiotaan pitkään, ja kesällä 2014 juuri ennen lopullista purkamista Hende Nieminen kävi maalaamassa kirkon vanhan alttarin paikalle neljämetrisen Jeesuksen.

Hän kertoo yrittäneensä saada tähän lupaa, mutta sellaista ei irronnut. Niinpä hän teki maalauksen luvatta.

Naamaan on tullut jo muutakin kuin maalia ja sen myötä meidät on alettu ottaa vakavammin.

Hende Nieminen

Pari vuotta tapahtuneen jälkeen Niemisen tempaus innoitti Vantaankosken seurakunnan ehkä hieman yllättävään yhteistyöhön. Seurakunta pyysi graffititaitelijaa maalaamaan alttaritaulun seurakunnan 50-vuotisjuhlajumalanpalvelukseen. Tuo jumalanpalvelus järjestetään Myyrmäen montussa, paikassa, jota ympäröi jo valmiiksi graffitiseinät.

– Näiden asioiden yhteytenä meille syntyi ajatus, että Hende, joka sen Jeesuksen maalasi, voisi lähteä tekemään meille jumalanpalvelukseen soveltuvan alttarin. Montussa kun ei varsinaista pysyvää alttaria tietysti ole, sanoo Vantaankosken seurakunnan kirkkoherra Hannu Pöntinen.

Purettava teos tulee myös Vantaan herättäjäjuhlille

Kun Nieminen oli maalannut Jeesuksen Kaivokselan kirkon raunioon, hän kirjoitti blogiinsa halunneensa osoittaa kunnioitustaan kirkkorakennusta kohtaan. Juuri tämä ajatus sai kirkkoherrankin mietteliääksi.

– Ihan hyvä seurakunnankin on vähän pysähtyä ja kuulla, millä mielellä ihmiset elävät ja liikkuvat ja sitten vasta tehdä johtopäätöksiä. Jotenkin hyvin samoilla linjoilla olemme Henden kanssa olleet, kun on tätä alttaria mietitty, Pöntinen sanoo.

Niemisen alttaritaulu valmistuu tekijän arvion mukaan tämän viikon lopulla. Ensimmäistä kertaa se otetaan käyttöön Myyrmäessä Monttumessussa Suvivirren sunnuntaina 29.5.

Teos on mahdollista purkaa moneen osaan ja sitä on tarkoitus käyttää jatkossa erilaisissa tapahtumissa. Alustavissa kaavailuissa ovat ainakin Helsinki Priden puistojuhla 2.7. ja Vantaan herättäjäjuhlat 8.–10.7.

Suosittelemme sinulle