Hyppää sisältöön

Tarkasti leikatut paperitaideteokset yllättävät tarinoilla ja tunteilla – video

Karen Bit Vejle leikkaa pienillä saksilla suuria paperitöitä, joiden yksityiskohdissa elävät satujen hahmot ja vahvat tunteet. Maailmalla kiertäneet taideteokset ovat saapuneet Suomen-vierailulleen Joensuuhun taidemuseo Onniin.

Karen Bit Vejle perintösakset kädessään taideteoksen äärellä.
Karen Bit Vejle tekee suuria teoksia pienillä saksilla.
Heikki Haapalainen

JOENSUU Tanskalainen Karen Bit Vejle askarteli lapsena lumihiutalekoristeita taittelemalla ja leikkaamalla paperia. Tätä on tehnyt moni lapsi, mutta Vejlen teokset kasvoivat kasvamistaan. Nyt taiteilija tekee valtavia töitä, joista on koottu näyttelyitä eri puolille maailmaa.

– Lapsena ryhdyin tekemään lumihiutaleista yhä kauniimpia. Vuosien kuluessa sakset tekivät suurempia ja suurempia töitä. En pystyisi tekemään näitä valtavia teoksia, ellen olisi aloittanut opettelua jo lapsena, Vejle toteaa.

Sieluni ja sydämeni lepää, kun sakset ovat kädessäni ja paperi tanssii terien välissä.

Karen Bit Vejle

Sakset siveltimenä_ -näyttely on koottu taidemuseo Onnin kolmeen huoneeseen, joissa teokset roikkuvat katosta lasien väliin kiinnitettyinä. Näin paperityöt tekevät varjoja lattiaan ja seiniin.

Teosten teemat Karen Bit Vejle valitsee huolella, sillä suurimpien töiden tekemiseen kuluu 9–12 kuukautta. Joensuussa nähtävien teosten aiheet nousevat muun muassa H.C. Andersenin saduista, sairaudesta ja Islannin hevosista sekä pankkikriisistä. Katsoja voikin löytää töistä hauskoja yksityiskohtia, mutta törmätä myös vakavuudessaan pysäyttäviin näkyihin.

Paperitaiteen tekeminen on Vejlelle paitsi työtä, myös mielen lepuutusta.

– Leikkaaminen on upeaa. Sieluni ja sydämeni lepää, kun sakset ovat kädessäni ja paperi tanssii terien välissä, Vejle kuvailee.

Yhtä teoksista katsotaan musiikin kanssa. Kävijä voi kuunnella kuulokkeilla Dmitri Shostakovichin kappaletta, jota mukaellen Vejle on leikannut viisi metriä leveän paperitaideteoksen. Esimerkiksi eri instrumenteille ja kappaleen kohdille on leikattu omat kuvionsa, joita taiteesta nauttiva voi yrittää löytää.

Museossa on nähtävillä myös joitain tilaustöitä. Vejlen kädenjälki näkyy muun muassa ranskalaisen muotitalon töissä, norjalaisen rock-yhtyeen ilmeessä ja norjalaisen kirkon kasteviltissä.

Paperitöiden luomien varjojen lisäksi Vejleä viehättää työn tarkkuus. Virheitä ei voi korjata kuten monessa muussa taiteenlajissa, Vejle kertoo työn vaativuudesta.

– Jos maalari maalaan jonkin virheen, hän voi maalata sen päälle. Piirroksessa taas virheen voi pyyhkiä pois. Mutta jos leikkaan väärin, työ on menetetty, sitä ei voi tehdä uudelleen. On siis vain yksi mahdollisuus leikata oikein: heti ensimmäisellä kerralla.

Suosittelemme sinulle