Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ehdotus: YK:n rauhanturvaajien voimankäyttöoikeuksia halutaan laajentaa

Voimakeinoja käytettäisiin siviilejä vahingoittavia vihamielisiä joukkoja vastaan. Laajemmat voimankäyttöperiaatteet koskevat tällä hetkellä kolmasosaa rauhanturvaajista, joita on yhteensä reilut 100 000.

YK:n rauhaturvaajia Malissa 25. helmikuuta.
YK:n rauhanturvaajia Itä-Malissa vuonna 2015. Kuva: Marco Dormino / YK
Saara Hirvonen,
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruanda ja Hollanti ovat aloittaneet YK:ssa kampanjan, jossa ne haluavat useampien YK:n rauhanturvaajien käyttävän enemmän sotavoimaa siviilien suojelemiseksi.

Tällä hetkellä suurempia voimankäyttöoikeuksia tukevia periaatteita tukee 29 jäsenmaata. Viimeisimpänä maana Yhdysvallat liittyi tukemaan niiitä keskiviikkona. Maan YK-lähettiläs Samantha Power sanoi keskiviikkona viitaten vuonna 2014 julkaistuun raporttiin, että vuosien 2010 ja 2013 välillä rauhanturvaajat epäonnistuivat voimankäytössä noin 500 siviileihin kohdistuneessa iskussa.

– Edelleen näemme yksiköiden vetäytyvän sen sijaan että he pysyisivät asemissaan, Power sanoi.

Ehdotuksen taustalla ovat aiemmat epäonnistumiset, erityisesti Ruandan vuoden 1994 kansanmurha ja Serbian Srebrenican vuoden 1995 verilöyly.

Turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Britannia, Ranska ja Venäjä eivät ole vielä ilmoittaneet tukevansa periaatteita.

YK:lla on noin 106 000 rauhanturvaajaa operaatioissa eri puolilla maailmaa. Heistä noin kolmannes on maista, jotka tukevat laajennettuja voimankäyttöperiaatteita.

Suosittelemme