Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Näin pidät ampiaiset loitolla – kotitekoinen karkotin syntyy minuutissa

Tarvitset suodatinpusseja ja talouspaperia. Asiantuntijakin uskoo, että kuningatarampiaista voi huijata tällä askartelulla.

valeampiaisenpesä
Kuva: Riina Kasurinen / Yle
Riina Kasurinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Niksi-Pirkan legendaariset niksit eivät ehkä aina toimi, mutta tämä saattaa toimia: ampiaiset voi karkottaa helposti suodatinpussilla ja parilla palasella talouspaperia. Niksin mukaan talouspaperilla täytetystä suodatinpussista syntyy kattoon ripustamalla valeampiaisenpesä. Kun pesän ripustaa ampiaisten suosimalle paikalle ennenkuin ampiaiset ryhtyvät pesäntekopuuhiin, pysyvät ampiaiset kaukana. Ne luulevat valepesää oikeaksi, eivätkä tee pesää paikkaan, johon luulevat toisen ampiaisyhdyskunnan jo asettuneen.

Hyönteisasiantuntija, ympäristöekologian dosentti Kimmo Saarinen vahvistaa, että niksi saattaa toimia.

– Kuulostaa hyvältä ja voi pitää paikkansa. Ampiaisyhteiskunnat rakentuvat kuningattaren toimesta sellaisille alueille, joilla ravintoa riittää vain tietylle määrälle ampiaisia. Kun kuningatar katsoo, että paikalla on jo pesä, se saattaa ohjata yhteiskuntansa muualle.

Ampiaiset ovat erittäin reviiritietoisia, eikä jo vallatulle alueelle tulevaa kuningatarta katsota hyvällä. Siksi uutta aluetta etsivä kuningatar saattaa siirtyä toisaalle valepesän luota. Saarinen ei kuitenkaan nielle niksiä kritiikittä.

– Ampiaisten vanhat, edelliskesäiset pesät eivät vaikuta häiritsevän uusien pesien tekemistä eli siinä mielessä voi kyseenalaistaa valepesien toimivuuden karkottamisessa. Ampiaisia voivat karkottaa myös muut tekijät, kuten vaikka se, että kirjosieppo sattuu nappaamaan kuningattaren suuhunsa.

Ampiaiset ovat pesäpaikan valinnassa varsin luovia: liiterin tai ullakon lisäksi pesän voi tehdä myyränkoloon maahan tai puunkoloon.

– Paikat, joissa ampiaiset viihtyvät vuodesta toiseen, ovat suojaisia paikkoja, jotka ampiaiset ovat havainneet hyväksi. Vanhojen pesien tuhoaminen ei auta mitään, koska kuningattaret tekevät jokatapauksessa joka vuosi uuden pesän, Saarinen sanoo.

Suosittelemme sinulle