Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty irtisanoutuu tehtävästään.
Räty lähtee Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi. Entinen sosiaali- ja terveysministeri jättää tehtävänsä Helsingin kaupungilla saman tien.
Räty perustelee irtisanoutumistaan mahdollisuudella siirtyä eteenpäin omalla työurallaan.
– Kaikki ne asiat, joita tulin Helsingin kaupungille tekemään silloin viisi vuotta sitten, on nyt saatettu sellaiseen pisteeseen, että on hyvä aika ja mahdollista lähteä, sanoo Räty.
Räty aloittaa Terveystalolla kesällä. Tehtävänsä Helsingin apulaiskaupunginjohtajana hän jätti välittömästi irtisanouduttuaan ja on nyt lomalla. Helsingin kaupunginvaltuusto myöntää eron todennäköisesti seuraavassa kokouksessaan kahden viikon kuluttua.
Vasemmisto arvostelee Rädyn lähtöä yksityisen yrityksen palvelukseen
Rädyn lähtö Helsingin apulaiskaupunginjohtajan paikalta kaupungille palveluita myyvän monikansallisen yrityksen johtoon on herättänyt välitömästi arvostelua vasemmiston kuntapoliitikkojen keskuudessa.
Esimerkiksi vasemmistoliiton Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Veronika Honkasalo katsoo Rädyn vievän mukanaan kaupungin tehtävissä saamaansa tietoa, jota Terveystalo pystyy suoraan hyödyntämään myydessään palveluita Helsingille.
– Laura Rädyllä on paljon yksityiskohtaista tietoa kilpailutuksista, mutta myös kilpailevista yrityksistä ja järjestökentältä. Hän tietää myös Helsingin kaupungin soten heikot kohdat, hän tietää mitä palveluita siellä mahdollisesti pitäisi ulkoistaa, eli hän siirtyy nyt tämän kaiken tietovarannon kanssa Terveystaloon, sanoo Honkasalo.
Honkasalon mukaan Helsinki osti Terveystalolta vuosina 2012 – 2014 palveluita 3,5 miljoonalla eurolla. Honkasalo katsoo, että kilpailutekijänä hyödyllisten tietovarantovuotojen estämiseksi julkisissa johtoviroissa olisi otettava käyttöön samantapaiset karenssiajat, jotka rajoittavat yrityspuolen johtoa siirtymästä kilpailijoiden leipiin.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: Karenssi olisi kohtuuton
Räty itse ei näe ristiriitaa siirtymisessä kaupungin johtotehtävistä kaupungin kanssa kauppaa tekevän yrityksen johtotehtäviin.
– Olen jättänyt virkatehtäväni välittömästi ja jään lomalle kunnes valtuusto minulle eron myöntää, jotta mitään ristiriitaa nykyisen tehtäväni tai tulevan tehtäväni välille ei syntyisi. Olen itse aktiivisesti kaikissa edellisissä tehtävissäni edistänyt toimivaa ja tervettä julkisen sektorin ja yksityissektorin kumppanuutta ja aion sitä jatkossa uudessa tehtävässänikin toteuttaa, Räty toteaa.
Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) sanoo näkevänsä Rädyn lähdön myönteisenä esimerkkinä liikkumisesta julkisen ja yksityisen sektorin välillä.
Arvostelijoiden esiin nostamat karenssivaatimukset Rauhamäki kuittaa sillä, että olisi kohtuutonta edellyttää tässä tapauksessa karenssia, koska sellainen muutenkaan ei ole Suomessa käytössä.
Räty jättää aukon pääkaupunkiseudun sote-asioiden valmisteluun
Laura Rädyllä on ollut merkittävä asema sote-uudistuksen valmistelussa ja pääkaupunkiseudun kuntien erillisratkaisun hahmottamisessa. Rauhamäki uskoo kuitenkin, että valmistelulle ei aiheudu Rädyn lähdöstä suurta haittaa.
– Meiltä häviää kaupungista vahva osaaja tältä sektorilta, mutta toisaalta kaupunki on vahva ja naapurikaupungeissa on myös vahvaa sotepuolen osaamista ja nyt, kun tätä pääkaupunkiseudun ratkaisua etsitään, niin sitä etsitään kaikkien neljän kaupungin kesken yhdessä ja kyllä uskon, että se pystytään viemään maaliin Laura Rädystä riippumatta, sanoo Rauhamäki.
Rauhamäen mukaan sote ja muut isot sosiaali- ja terveysalan ratkaisut ovat sellaisessa vaiheessa, että kaupunki tulee valitsemaan jatkajan avoinna olevaan virkaan siksi aikaa kunnes koko Helsingin johtamisjärjestelmä ensi vuoden kuntavaalien jälkeen uusitaan.
Kohu tehtävien vaihtamisesta
Räty valittiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi vuonna 2011 ja hän oli myös sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2014–2015. Räty ei tullut valituksi eduskuntaan viime kevään vaaleissa.
Toissa vuonna Räty joutui torjumaan syytöksiä tehtävien vaihtamisesta puoluetoveri Lasse Männistön (kok.) kanssa.
Männistö valittiin tuolloin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaiskapunginjohtajan viransijaiseksi ja tehtävästä virkavapaalle jäänyt sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) nousi hänen tilalleen eduskuntaan varapaikalta.
Useat kansanedustajat ja valtuutetut arvostelivat hakuprosessia muun muassa puliveivauksesta ja pitivät Männistöä tehtävään epäpätevänä.
Kohun takia Männistö perui eronpyynnön eduskunnasta ja kertoi luopuvansa Helsingin apulaiskaupunginjohtajan sijaisuudesta.