Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Koodareista huutava pula – sata turvapaikanhakijaa aiotaan kutsua apuun

Helsingissä on kaikessa hiljaisuudessa valmisteltu ohjelmaa jopa sadan turvapaikanhakijan kouluttamiseksi ohjelmoijiksi. Ohjelman pilottiin osallistui mm. irakilainen Eyas Taha. Hän on ollut Suomessa vasta muutaman kuukauden, mutta kuuli juuri saaneensa alan töitä.

Turvapaikanhakija koodarikoulutuksessa.
Kuva: Yle
Risto Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Eyas Taha kertoo tulleensa Suomeen viime syksynä, koska kotimaassa Irakissa tilanne meni huonompaan suuntaan. Hiljattain hän menetti isänsä terrori-iskussa.

Järkyttäviä tapahtumia nuoren miehen tai kenen tahansa elämässä, mutta Eyas pystyy jo iloitsemaan hyvistä asioista. Hän on juuri kuullut saaneensa töitä, vaikka ei vielä osaa suomea ja on ollut maassa vasta vähän yli puoli vuotta.

– Asuin aluksi vastaanottokeskuksessa vähän syrjässä, eikä ollut mitään tekemistä. Sitten vaihdoin paikkaa ja kuulin mahdollisuudesta osallistua koulutukseen, jossa opitaan koodausta ja ohjelmointia. Tämä on ollut erittäin hyödyllinen minulle, sillä sain juuri kuulla, että olen tullut valituksi työpaikkaan. Olen lisäksi saanut pari kutsua työhaastatteluun.

Kurssilla opiskellaan ohjelmointia ja opetellaan muun muassa HTML:n ja CSS:n käyttöä. Niitä tarvitaan esimerkiksi verkkosivujen tai applikaatioiden rakentamiseen.

Turvapaikanhakija koulutuksessa.
Turvapaikanhakija Eyas Taha Irakista opiskelee koodaamista. Kuva: Yle

Kurssin järjestäjä suunnittelee parhaillaan laajentavansa muutaman opiskelijan pilotin jopa 100 turvapaikan koulutusohjelmaksi.

– Suomeen on hiljattain tullut on 30 000–35 000 ihmistä, ja kuten me kaikki tiedetään, integrointi on iso haaste. Meidän mielestä siinä on tilaisuus auttaa ja kouluttaa ihmisiä aloille, joilla on huutava pula. Näin työtä järjestyy mahdollisimman nopeasti, koulutusta pilotoineen Integrifyn perustaja Daniel Rahman perustelee.

Kymmeniä tuhansia euroja hyvän koodarin etsintään

Mm. Yle Areenan rakentamisessa mukana olleen Affecton liiketoimintajohtaja Mikko Eerola vahvistaa, että etenkin hyville koodareille on jatkuvaa kysyntää.

– Meillä on koko ajan paikkoja auki Suomessa ja muualla maailmassa. Meidäntyyppisten it-palveluyritysten lisäksi koodareita tarvitaan enemmän ja enemmän erilaisissa paikoissa niin asiakasyrityksissä kuin muuallakin, Eerola sanoo.

Tarve on räjähtänyt käsiin

Toimitusjohtaja Jasu Koponen, Venuu

Venuun toimitusjohtaja Jasu Koponen puolestaan sanoo, että yritykset ovat valmiit pistämään isoja rahoja likoon löytääkseen hyvän koodarin.

– Mitä tiedän start up -kentästä ja toimialan firmoista, niin joskus investoidaan kymmeniä tuhansia euroja siihen, että saadaan yksi hyvä koodari. Tarve on räjähtänyt käsiin.

"Työntekijälle kuuluu työntekijän palkka"

Mutta entäpä se palkka – ei kai turvapaikanhakijoista yritetä kouluttaa uutta matalapalkkaryhmää alalle?

Turvapaikanhakiojoiden kouluttaja.
Integrifyn perustaja Daniel Rahman. Kuva: Yle

– Ei missään nimessä ole tarkoitus mitään matalapalkkakoodarijoukkoa tehdä, vaan työntekijälle kuuluu työntekijän palkka. Varsinkin tällaisessa työssä on hyvin helppoa todentaa taidot ja se, minkälainen palkka niille taidoille kuuuluu, sanoo koulutusta järjestelevä Rahman.

Koodariksi opiskeleva Eyastaha aikoo panostaa juuri alkavaan työuraansa kaikkensa, mutta näkee tulevaisuutensa jo nyt muualla.

– Tietysti haluan keskittyä nyt työhöni niin hyvin kuin pystyn, mutta ehkä viiden vuoden kuluttua voin käynnistää oman start up -yrityksen, hän nauraa.

Eyastaha nimi korjattu muotoon Eyas Taha 19.5. kello 14.46

Suosittelemme