Hyppää sisältöön

Munakoiso ja peruna samassa kasvissa – kevään uutuuskasvi syntyy varttamalla

Viime kesänä multasormet ja viherpeukalot innostuivat tomaattiperunasta – kasvista, joka päällisin puolin näyttää tavalliselta kirsikkatomaatilta, mutta mullan alta paljastuu perunanmukuloita. Tämän vuoden uutuus jatkaa samaan malliin: nyt on yhdistetty munakoiso perunan kaveriksi.

Munakoisoperunakasveja ruukuissa.
Munakoisoperuna on uusi ilmestys puutarhakaupoissa. Kuva: Iidaliisa Pardalin / Yle
Iidaliisa Pardalin

Miten samassa kasvissa voi kasvaa sekä munakoisoja että perunoita? Vastaus on: varttamalla.

– Perusrunko leikataan poikki ja pieni, ohut putkilo työnnetään varteen niin, että latvaosan tomaatti kiinnittyy perunan varteen. Pari viikkoa kun menee, niin solukot kyllä kasvavat toisiinsa kiinni, selittää Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine.

Huvia ja hyötyä

Paitsi että varttamalla saadaan aikaan munakoisoperunan kaltaisia hauskoja hyötykasveja, sillä voidaan myös auttaa kasvua. Hyväjuurisen kasvin juuret voidaan yhdistää heikompijuurisen kasvin latvaan.

Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine esittelee vartettua kirsikan taimea.
Simo Laine esittelee vartettua kirsikan taimea. Kuva: Iidaliisa Pardalin / Yle

Kaupallisilla viljelmillä näin on tehty Simo Laineen mukaan esimerkiksi melonin kanssa. Sitä voidaan kasvattaa kurpitsan juurella. Melonin juuret ovat hauraat ja kurpitsan juurilla se saadaan kasvamaan paremmin.

– Tämä tekniikka ei ole mitään uutta, se on tunnettu jo ennen meidän ajanlaskumme alkua, Laine kertoo.

Varttamalla yhdestä puusta omenoita joka lähtöön

Tomaatti, munakoiso ja peruna ovat ruohovartisia kasveja, joiden kudokset ovat hyvin hauraita. Yhdistelmäkasvit kuluttajamarkkinoille tuonut hollantilainen laboratorio kehitti kasveja 15 vuotta, joten kotioloissa niiden yhdistely tuskin onnistuu.

Vartettu kirsikan taimi.
Varttamalla voidaan yhdistää kaksi kasvia toisiinsa. Kuva: Iidaliisa Pardalin / Yle

Kotipuutarhuri voi kuitenkin varttaa esimerkiksi omenapuuhun useamman erilaisen omenalajikkeen.

– Tiedän harrastajia, joilla voi olla kymmeniä lajikkeita yhdessä ainoassa puussa. Sellaista hoidettaessa pitää olla tarkkana, ettei poista yhtä lajiketta kokonaan, Simo Laine naurahtaa.

Geenejä manipuloimalla kukinto kirkkaammaksi

Kasveja voidaan myös risteyttää tai niiden geenejä voidaan manipuloida. Jos kotoa löytyy sininen perhoskämmekkä, voi sen väristä kiittää manipuloituja geenejä.

– Perhoskämmeköihin ei oikein sinisiä kukintoja ole saatu millään tavalla. Pari vuotta sitten Japanissa siirrettiin toisesta kasvisuvusta sinisen kukinnon aiheuttavat geenit tähän kasviin ja nyt meillä on nykyään jo kaupoissakin myynnissä perhoskämmeköitä, joiden kukinto on todella sininen, Simo Laine kertoo.

Suosittelemme sinulle