Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Huomiseksi on luvattu sadetta, se tietää hyvää" – Helsinki Lit -festivaalilla nähdään maailmankirjallisuuden tähtiä

Toista kertaa järjestettävä Helsinki Lit -kirjallisuustapahtuma on ollut menestyskonsepti. Yleisö haluaa kuulla syvällistä puhetta kirjallisuudesta ja erilaisista teemoista.

Sadie Jones
Menestyskirjailija Sadie Jones esiintyy Helsinki Lit -tapahtumassa lauantaina. Hän keskustelee kirjailija Juha Itkosen kanssa populaarikulttuurin käytöstä kirjallisuudessa. Kuva: Otava
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinki Lit -tapahtuman järjestäjä kirjailija Philip Teir myhäilee tyytyväisenä. Ensimmäinen festivaalipäivä on jo loppuunmyyty ja lauantainakin Helsingin Savoy-teatteri täyttyy mitä todennäköisimmin.

– Huomiseksi on luvattu sadetta. Se tietää hyvää meille. Ihmiset tulevat mieluummin kuuntelemaan kirjailijoita kuin lähtevät mökeilleen.

Vuosi sitten samaan aikaan Philip Teir oli huomattavasti jännittyneempi. Helsinki Lit oli aivan uudenlainen konsepti Suomessa ja häntä jännitti, miten suomalaisyleisö ottaa vastaan tapahtuman.

Messuista ja muista kirjallisuustapahtumista poiketen, Helsinki Lit -tapahtumassa ei puhuta uusimmista kirjoista ja tehdä markkinointityötä, vaan tarkoituksena on päästä syvällisiin keskusteluihin erilaisista teemoista. Pelko oli turha, sillä yleisö otti heti tapahtuman omakseen.

– Viime vuodesta tuli sellainen tunne, että tällaista oli odotettu. Ihmiset haluavat kuulla syvällistä puhetta ja lisäksi tavata muita ihmisiä, joilla on sama kiinnostuksen kohde, perustelee Teir.

Tänä vuonna keskusteluissa käsitellään muun muassa Venäjän tilaa, pohjoismaista hyvinvointivaltiota, ulkopuolisuutta ja mielenterveyttä. Kansainväliset kirjailijatähdet puhuvat suomalaisten kollegoiden kanssa. Koska toimittaja tai puheenjohtaja puuttuu, keskustelu voi kääntyä yllättäväänkin suuntaan.

– Toki joissain keskusteluissa annamme ulkomaisen kirjailijavieraan olla ikään kuin päätähti, jota suomalainen kirjailija haastattelee.

Philip Teir
Philip Teir Kuva: Nella Nuora / Yle

Ihmiset kaipaavat syvällisyyttä

Helsinkiin saapuu tänä vuonna seitsemän ulkomaista kirjailijavierasta. Britanniasta saapuvat Sadie Jones ja Helen Macdonald ja Ruotsista muun muassa August-palkittu Jonas Hassen Khemiri ja vastikään Ruotsin akatemian jäseneksi valittu Sara Stridsberg.

– Kirjailijat tulevat mielellään Helsinkiin, mutta aikataulujen sovittaminen on haasteellista. Liikkeellä on oltava todella hyvissä ajoin, sanoo Teir.

Erilaisille keskustelutilaisuuksille on tarvetta nykyään. Informaatiotulvan keskellä ihmiset haluavat pysähtyä ja kuulla syvällistä analyysia. Tämän on huomannut myös Philip Teir kiertäessään Euroopassa kirjallisuustapahtumissa.

– Nyt on selvästi tällainen festivaalien buumi Euroopassa. Kirjallisuus yrittää löytää uusia tapoja tulla esille.

Yle Teema ja Yle Areena näyttävät keskustelut suorana lähetyksenä. Perjantaina lähetys alkaa kello 17 ja lauantaina kello 11.

Suosittelemme sinulle