Helsinki Lit -tapahtuman järjestäjä kirjailija Philip Teir myhäilee tyytyväisenä. Ensimmäinen festivaalipäivä on jo loppuunmyyty ja lauantainakin Helsingin Savoy-teatteri täyttyy mitä todennäköisimmin.
– Huomiseksi on luvattu sadetta. Se tietää hyvää meille. Ihmiset tulevat mieluummin kuuntelemaan kirjailijoita kuin lähtevät mökeilleen.
Vuosi sitten samaan aikaan Philip Teir oli huomattavasti jännittyneempi. Helsinki Lit oli aivan uudenlainen konsepti Suomessa ja häntä jännitti, miten suomalaisyleisö ottaa vastaan tapahtuman.
Messuista ja muista kirjallisuustapahtumista poiketen, Helsinki Lit -tapahtumassa ei puhuta uusimmista kirjoista ja tehdä markkinointityötä, vaan tarkoituksena on päästä syvällisiin keskusteluihin erilaisista teemoista. Pelko oli turha, sillä yleisö otti heti tapahtuman omakseen.
– Viime vuodesta tuli sellainen tunne, että tällaista oli odotettu. Ihmiset haluavat kuulla syvällistä puhetta ja lisäksi tavata muita ihmisiä, joilla on sama kiinnostuksen kohde, perustelee Teir.
Tänä vuonna keskusteluissa käsitellään muun muassa Venäjän tilaa, pohjoismaista hyvinvointivaltiota, ulkopuolisuutta ja mielenterveyttä. Kansainväliset kirjailijatähdet puhuvat suomalaisten kollegoiden kanssa. Koska toimittaja tai puheenjohtaja puuttuu, keskustelu voi kääntyä yllättäväänkin suuntaan.
– Toki joissain keskusteluissa annamme ulkomaisen kirjailijavieraan olla ikään kuin päätähti, jota suomalainen kirjailija haastattelee.
Ihmiset kaipaavat syvällisyyttä
Helsinkiin saapuu tänä vuonna seitsemän ulkomaista kirjailijavierasta. Britanniasta saapuvat Sadie Jones ja Helen Macdonald ja Ruotsista muun muassa August-palkittu Jonas Hassen Khemiri ja vastikään Ruotsin akatemian jäseneksi valittu Sara Stridsberg.
– Kirjailijat tulevat mielellään Helsinkiin, mutta aikataulujen sovittaminen on haasteellista. Liikkeellä on oltava todella hyvissä ajoin, sanoo Teir.
Erilaisille keskustelutilaisuuksille on tarvetta nykyään. Informaatiotulvan keskellä ihmiset haluavat pysähtyä ja kuulla syvällistä analyysia. Tämän on huomannut myös Philip Teir kiertäessään Euroopassa kirjallisuustapahtumissa.
– Nyt on selvästi tällainen festivaalien buumi Euroopassa. Kirjallisuus yrittää löytää uusia tapoja tulla esille.
Yle Teema ja Yle Areena näyttävät keskustelut suorana lähetyksenä. Perjantaina lähetys alkaa kello 17 ja lauantaina kello 11.