Suomeen muuttaa parhaillaan harvinaisen sankoin joukoin hyönteisiä etelästä. Hyönteisten massamuutto näkyy poikkeuksellisen selvästi Ilmatieteen laitoksen tutkakuvassa.
Se voi olla aikamoinen cocktail. Esimerkiksi kaalikoita tulee.
Jarmo Koistinen
Meteorologi Jarmo Koistinen lähetti Ylelle kuvakaappauksen tutkakuvasta sunnuntaiaamulta. Hyönteiset näkyvät kuvassa sinisenä alueena aina Suomenlahdelta Pielisen pohjoispäähän saakka.
Hyönteisiä on ilmassa valtava määrä. Suurin osa niistä on todennäköisesti kirvoja.
– Niitä on varmaan miljardeittain. Eivät ne muuten näkyisi, Koistinen sanoo.
Suomen ylitse kulkee sunnuntaina myös yhtenäinen saderintama, joka on tutkakuvassa keltapunainen alue hyönteisten länsipuolella. Lisäksi kuvassa näkyy Helsingistä Lahden seudulle ulottuvia sadekuuroja.
Mukana myös perhosia ja kaalikoita
Koistinen on huomannut hyönteisten tulon myös viikonloppuna maastossa liikkuessaan.
– Vaatteille tuli kirvoja. Osa on varmasti koivukirvoja, jotka muuttavat Baltiasta ja Valko-Venäjältä Suomeen, kun on tällainen lämmin virtaus etelästä ja kaakosta, Koistinen sanoo.
Kirvojen lisäksi Suomeen tulee nyt muun muassa ampiaisia ja erilaisia isokokoisia perhosia.
– Se voi olla aikamoinen cocktail. Esimerkiksi kaalikoita tulee. Sehän on paha tuholainen, Koistinen sanoo.
Koistisen mukaan sään kannalta sunnuntai on paras päivä hyönteisten muutolle. Alkuviikolla Suomeen saapuu lounaasta kylmä rintama, mikä voi hillitä hyönteisten lentoa.
Kirvat etsivät lisää koivuja
Suomeen saapuvat kirvat ovat kehittyneet lentokykyisiksi aiemmin keväällä. Koistinen kertoo, että sopivan ilmavirtauksen aikana ne ikään kuin heittäytyvät tuulen armoille, eivät niinkään tietoisesti pyri esimerkiksi Suomeen.
– Ne toivovat, että löytäisivät lisää koivuja, joihin voisivat laskea seuraavan sukupolven munat, Koistinen sanoo.
Otollisinta aikaa hyönteisten muutolle on touko-kesäkuu. Joka vuosi niitä ei kuitenkaan tutkassa näy. Esimerkiksi viime vuonna sää oli alkukesästä sen verran kolea, että muutto jäi vaisuksi.