Hyppää sisältöön

Soldiers of Odin rekisteröitiin tavaramerkiksi

Vaatteita koskeva Soldiers of Odin -tavaramerkki on ollut voimassa vajaan kuukauden ajan. Tavaramerkin haltija ei kuulu katupartioihin.

Kuva: Minna Aula / Yle

Katupartioista ja maahanmuuttovastaisuudesta tunnettu Soldiers of Odin löytyy nykyään myös patentti- ja rekisterihallituksen tavaramerkkirekisteristä. Ruotsissa asuva Riikka Yrttiaho jätti helmikuussa hakemuksen, joka hyväksyttiin vajaa kuukausi sitten.

Patentti- ja rekisterihallituksen tietokannasta käy ilmi, että tavaramerkkihakemus koskee vaatteita, jalkineita ja päähineitä.

– Suunnitelmissa on valmistaa kotimaisella käsityöllä tuotettuja laatutuotteita, joista ei puutu yksisarvisia ja glitteriä, Yrittiaho kertoo.

Tavaramerkin haltija ei siis kuulu katupartioijiin, vaan kyseessä on vastalause rasismille. Yrttiaho kyseenalaistaa viranomaisten päätöksen hyväksyä Soldiers of Odin yhdistysrekisteriin.

–  Mikäli rasistisen katupartioryhmän sallitaan Suomessa toimia rekisteröitynä yhdistyksenä, lienee sallittua vaarattomammillekin tahoille rekisteröityä ja järjestäytyä, Yrttiaho toteaa.

Tavaramerkkihakemus maksaa 215 euroa. Yrttiahon mukaan summa maksettiin kollektiivisesti.

Hakemuksen väiteaika on yhä vireillä. Väiteajan puitteissa kuka tahansa voi yrittää kumota hakemuksen. Tämän jälkeen muutosta pitää hakea markkinaoikeudesta.

Yrttiaho on aiemmin toiminut vasemmistoliiton Kallion osaston puheenjohtajana.

Suosittelemme sinulle