Hyppää sisältöön

Hirvenmetsästys on aikaistumassa Keski-Lapissa

Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että hirvenmetsästys alkaisi syyskuun ensimmäisenä päivänä Ylä-Lapin lisäksi myös Kolarin, Kittilän, Sodankylän, Pelkosenniemen, Kemijärven, Savukosken ja Sallan alueella.

Hirvenmetsästäjä tähtää aseellaan
Arkistokuva ajalta, jolloin hirvenmetsästäjältä ei vielä vaadittu oranssia liiviä Kuva: YLE / Jarmo Honkanen
Annu Passoja

Hirvenmetsästys olisi sallittua 1-15.9 Ylä-Lapin lisäksi myös Keski-Lapin kunnissa. Syyskuun jälkipuoliskon kiimarauhoituksen jälkeen metsästys jatkuisi Ylä- ja Keski-Lapin alueella lokakuun toisesta lauantaista joulukuun loppuun. MMM:n asetustekstissä todettiin virheellisesti, että metsästys jatkuisi Ylä- ja Keski-Lapissa marraskuun loppuun saakka. Ministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari vahvistaa, että tekstissä oli virhe ja tosiasiassa MMM esittää hirvenmetsästyksen jatkuvan koko maassa joulukuun loppuun.

Sodankylän riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Veikko Vaara kertoo, että seudun metsästäjät ovat ajaneet muutosta jo toistakymmentä vuotta.

– Liha on syyskuussa parempilaatuista kuin rykimäajan jälkeen, jolloin maku on mitä on. Kiimarauhoitus on myös hyvä, aiemmin se ensimmäinen ja paras kiima on häiriintynyt metsästyksen vuoksi, Vaara toteaa.

Hänestä on myös reilua, että pohjoisen metsästäjät pääsevät liikkeelle etuajassa, koska joulukuussa metsästyksestä ei tule Sodankylässäkään mitään pimeän ja lumen keskellä.

–  Joulukuun pimeän ajan pyynti on ihan hulluutta, on vain hämärää kahden pimeän välissä.

Muualla maassa hirvenmetsästyksen alku on sen sijaan siirtymässä syyskuun lopusta lokakuun toiseen lauantaihin. Nykyisin metsästysaika alkaa hirven kiimahuipun aikana, mikä myöhästyttää tiinehtymistä ja johtaa vasojen syntymän myöhästymiseen. Tavoitteena on, että vasat syntyisivät normaaliin aikaan keväällä ja kehittyisivät hyväkuntoisiksi hirviyksilöiksi.

Hirven metsästys pelloilta vahtimalla olisii kuitenkin sallittua syyskuun alusta lähtien hirvieläinten aiheuttamien peltovahinkojen estämiseksi. Hirvieläimen ajo ja koiran käyttö ei tuolloin olisi sallittua.

Metsästysasetuksen muutosesitys on lausuntokierroksella ja uuden asetuksen on  määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.

lisätty 17.5 klo 13.00 Veikko Vaaran kommentit, korjattu 19.5 klo 9.40:  Ylä- ja Keski-Lapin hirvenmetsästyskausi  päättyy joulukuun lopussa, ei marraskuun lopussa kuten jutussa ja myös MMM:n asetustekstissä aiemmin virheellisesti kerrottiin

Suosittelemme sinulle